Przeguby od 1.9 jtd do 2.4 jtd

robert_t18

Użytkownik
Auto
166 3.0 v6
Koledzy mam takie małe pytanko. Z racji ze przy przyspieszaniu telepie mi autem zaprowadziłem je do znajomego mechanika i wyrok padł na prawy przegub wewnętrzny. no i tutaj pojawia sie pytanie. Czy jest mozliwość ze podejdzie do mojego auta przegub od 1.9 jtd 8v? dla przypomnienia mam 2.4 jtd 10v.

W tych modelach były stosowane rozne przeguby wewnetrzne najpierw wyjmij swój i zobacz bedzie albo krzyzakowy albo homokinetyczny po numerach w eperze tego nie sprawdzisz bo montowali jak leciało ale sa takie same jak w 1.9 jtd

a co miałeś za objawy że wymieniasz ten przegub //???

nic nie musisz rozbierać. Wystarczy ściągnąć kółko, albo wejść pod auto - jak będziesz miał kielichy to będziesz to widział że są - homokinetyczne są krótsze więc idzie to rozpoznać.

można też chwycić za półoś i zobaczyć jaki ma luz. Jeśli wybita jest tylko jedna z nich, da się wtedy zauważyć różnicę.

Żeby rozróżnić te przeguby mamy opcje:
- liczba zębów na wieloklinie 28 i 34
- średnica wałka 28 27,5
- inne?

krzyż/homokinetyczny

krzyz.jpghomo.jpg

Średnica zewnętrzna obu to 108mm. W środę będę pod autem i chciałbym dokładnie sprawdzić przeguby pod względem luzów. Jakieś sugestie?

e: sory za podpięcie ale myślę że pokrewny temat ;)

Ostatnia edycja:
Byłem dzisiaj pod autem.

Przegub po lewej stronie(auta, krótka półoś) jest praktycznie dwukrotnie szerszy niż po prawej. Czyli u mnie po prawej jest krzyż a po lewej homo? Ale kombinacja :P

No tak u mnie było tak samo po lewej miałem krzyzak a po prawej homokinetyczny włosi róznie je montowali .

Amortyzatory
Powrót