w Manie ma niby 270 bar dobra tyle off topu , ale super tu ująłeś @sdero, tak ogólnie o dieslach DIAGNOSTYKA SILNIKÓW WYSOKOPRĘŻNYCH C. BOCHEŃSKI mnie się podoba ta lektura
w Manie ma niby 270 bar dobra tyle off topu , ale super tu ująłeś @sdero, tak ogólnie o dieslach DIAGNOSTYKA SILNIKÓW WYSOKOPRĘŻNYCH C. BOCHEŃSKI mnie się podoba ta lektura
Jeszcze offem pojadę
W takim razie nie ma CR tylko inne rozwiązanie, bo CR MAN-a to m.in.:
"
Jednym z najciekawszych silników jest MAN D20 Common Rail mający łatwo rozpoznawalne brzmienie. Rzędowy silnik zasilany jest układem Common Rail o ciśnieniu wtrysku do 1600 barów z dużą możliwością zmian ciśnienia, ilości wtrysków i ich czasu, którymi to steruje elektroniczny układ EDC7. MAN-y TGA wyposażone w te silniki mogą mieć przebiegi międzyobsługowe co 120 000 km, a naprawa główna przewidziana została po przejechaniu 1,5 mln km.
Silnik D2066 Common Rail posiada moc 430KM i maksymalny moment obrotowy 2100Nm."
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
Od siebie moge polecic książki "Układy wtryskowe Common rail w praktyce zawodowej" Hubertusa Gunther oraz "Zasobnikowe układy wtryskowe Common Rail" firmy boch wydaną przez wydawnictwo WKŁ. Obie dostepne na allegro. Jak ktos lubi poczytac o technice stosowanej w naszych autkach to polecam sam obie przestudiowałem i dla laika można sie dużo dowiedziec o układzie CR oraz dla osób juz cos dłubiących w tych silnikach.
O! Właśnie ! Dzięki majster, bo nie pamiętałem tytułu.
Znalazłem w pdf-ie razem z innymi ciekawymi pozycjami http://chomikuj.pl/samochodowy/E+-+B...,398357320.pdf
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Ostatnio edytowane przez franek89 ; 03-08-2011 o 21:57
Wulkanizacja AG-MAR Jarząbkowo
serwis ogumienia, opony nowe i używane, fachowa obsługa, atrakcyjne ceny
http://wulkanizacja.gniezno.pl
Ile km mają żywotność te JTD 105 ps ? wiem , że to pytanie może wydawać się retoryczne ,ale np.mówi się i wiadomo , że stare niewysilone konstrukcje ( nie ma co porównywać-no pewnie ) Mercedesa wytrzymywały miliona wiem bo był u mnie taki w domu W123
Czy silnik jtd jest w jakiś sposób połączony masą(uziemienie) z budą? Robiłem dziś z kolegą pomiary w instalacji(problem to migająca po odpaleniu spiralka) i po połączeniu silnika z "-" akumulatora omomierz pokazał jakąś wartość, kolega powiedział że to za dużo i możliwe że gdzieś masa nie "kontaktuje"?
Jest i musi być połączony z masą i to bardzo dobrze. W dokumentacji elektrycznej (schematach) powinieneś mieć rozrysowane umieszczeni mas w całym samochodzie i w silniku też. Mi się wydaje, że w swoim bolidzie widziałem przewód masowy gdzieś od spodu. Chyba w okolicach skrzyni biegów.
P.S. Jeszcze w latach 80-tych w Fiacie 125p przetarł mi się przewód masujący silnik. W taki przewód zamieniła się linka gazu... przy uruchamianiu silnika zaświeciła jak prawdziwa żarówka
Ostatnio edytowane przez @sdero ; 22-03-2012 o 19:23