[159] Prawidłowe używanie bixenonów

alflg

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 SportWagon 1.9 JTDm 150 km 2006r CHIP 180 km 401 nm
Witam
Chciałbym się zapytać ludzi obeznanych w temacie.
Czy ma znaczenie dla oryginalnych bixenonów w kwestii szybszego zużycia, eksploatacji:
- przed zapaleniem, zgaszeniem silnika światła powinny być wyłączone
- przy zapalonym silniku i światłach na postoju przez około 3min. zgaszenie i znowu zapalenie świateł przed ruszeniem

- na czym polega bixenon u nas ?

pozdrawiam

- przed zapaleniem, zgaszeniem silnika światła powinny być wyłączone
Nie tyle gaszenie z włączonymi światłami, co zapalanie z włączonymi światłami, ze względu na spadki napięć ma negatywny wpływ na żywotność palników.

przy zapalonym silniku i światłach na postoju przez około 3min. zgaszenie i znowu zapalenie świateł przed ruszeniem
jeśli tylko alternator jest sprawny, to nie ma sensu, bowiem palniki, podobnie jak i tradycyjne żarówki najbardziej zużywają się w momencie zapalania.

- na czym polega bixenon u nas ?
W soczewce znajduje się przesłona, która powoduje, że światła mijania po prostu nie oślepiają, krótko mówiąc. Po włączeniu świateł drogowych, zapalają się żarówki świateł drogowych, a dodatkowo przesuwa się przesłona w soczewce świateł mijania, co daje dodatkowe oświetlenie drogi.
Pozdrawiam.
- Rafał

Nie tyle gaszenie z włączonymi światłami, co zapalanie z włączonymi światłami, ze względu na spadki napięć ma negatywny wpływ na żywotność palników.

jeśli tylko alternator jest sprawny, to nie ma sensu, bowiem palniki, podobnie jak i tradycyjne żarówki najbardziej zużywają się w momencie zapalania.

W soczewce znajduje się przesłona, która powoduje, że światła mijania po prostu nie oślepiają, krótko mówiąc. Po włączeniu świateł drogowych, zapalają się żarówki świateł drogowych, a dodatkowo przesuwa się przesłona w soczewce świateł mijania, co daje dodatkowe oświetlenie drogi.
Pozdrawiam.
- Rafał

Dzięki !
o taką konkretną odpowiedź mi chodziło :)

Jeszcze jedno pytanko:
czy na przeglądzie sprawdzają sprawność spryskiwacza reflektorów - wyłączyłem je, bo nie nadążałem w trasie napełniać zbiornika - wolę sam przemyć :)

Dzięki !
o taką konkretną odpowiedź mi chodziło
Nie ma sprawy.

Jeszcze jedno pytanko:
czy na przeglądzie sprawdzają sprawność spryskiwacza reflektorów - wyłączyłem je, bo nie nadążałem w trasie napełniać zbiornika - wolę sam przemyć
Ja też mam wyłączone :) W 156 też przez szereg lat miałem wyłączone.
Mnie nigdy nie sprawdzali, ale ktoś na forum pisał, że miał taką sytuację, że sprawdzali.
Pozdrawiam.
- Rafał

Ja też mam wyłączone :) W 156 też przez szereg lat miałem wyłączone.
Mnie nigdy nie sprawdzali, ale ktoś na forum pisał, że miał taką sytuację, że sprawdzali.
Pozdrawiam.
- Rafał

Z ciekawości, w jaki sposób wyłączyłeś, ja wyjąłem bezpiecznik przy akumulatorze ?
pozdrawiam
Rafał

Z ciekawości, w jaki sposób wyłączyłeś, ja wyjąłem bezpiecznik przy akumulatorze ?
U mnie historia jest bardziej zagmatwana. Moja 159 ma dokładane ksenony wraz ze spryskiwaczami, ale celowo nie wymieniałem zbiorniczka na ten z pompką, bo wiedziałem, że i tak nie będę ich podłączał ;)
Pozdrawiam.
- Rafał

a dlaczego wylaczacie?
mi zdarzalo sie, ze gasilem na moment spryskiwania swiatla, jak bylem w trasie i konczyl mi sie plyn, zeby mi go starczylo na szyby zanim dojade do stacji. generalnie, spryskiwcze to jednak fajna rzecz zwiekszajaca bezpieczenstwo i nie bardzo rozumiem, dlaczego z niej rezygnowac

a dlaczego wylaczacie?
mi zdarzalo sie, ze gasilem na moment spryskiwania swiatla, jak bylem w trasie i konczyl mi sie plyn, zeby mi go starczylo na szyby zanim dojade do stacji. generalnie, spryskiwcze to jednak fajna rzecz zwiekszajaca bezpieczenstwo i nie bardzo rozumiem, dlaczego z niej rezygnowac

wg. mnie spryskiwacze średnio się sprawdzają, wolę jak zatrzymam się w trasie - przemyć ręcznie płynem do szyb, który wożę w aucie (ogólnie w trasy jeżdżę jedynie w dzień).
Natomiast podoba mi się pojemność zbiornika ok 6l przy używaniu bez spryskiwacza reflektorów :)
Nie podoba mi się jak zaskoczy mnie dopiero lampka braku płynu, brak sprawdzenia fizycznie poziomu.

w 159 ksenonoów nie mam ale spryskiwacze działają 1:1 razem ze spryskiwaczami szyby ? W innych autach miałem tak że najpierw lało na szybę a jak przystyrzymałes to leciało na lampy.

A tak z innej baczki to jest rozwiązanie. Jak dokładałem ksenony w 166 to przewód pompki spryskiwaczy szyby rozdwoiłem i podłączyłem druga pompke do reflektorów ale z włącznikiem zwłocznym który dopiero po 3 sekundach podawanego napięcia podawał napięcie dalej na obwód i załączały sie spryskiwacze reflektorów. W ten sposób kontrolowałem czy chce żeby proyskało na lampy czy nie. Czas zwłoki można było regulować. - o taki "cuś" - http://allegro.pl/przekaznik-czasowy-zwloczny-specjalny-1tp30-i3535911624.html

Wtedy macie wszystko podłączone a jak chcecie zmoczyć ( bo czyszczeniem ciężko to nazwać) przytyrzymujecie dłużej dzwignię i pryska na lampy. System sie sprawdza bo monotwałem u siebie i u kolegi w saabie. W siebie nie wiem bo 166 pojechało do kogo innego a kolega w sabie dalej sie cieszy spryskiwaczami.

Ostatnia edycja:
Mam włożony podobny przekaznik u siebie w 156 i działa to już od roku bez problemów. Ksenony spryskuje tylko wtedy kiedy tego chce i potrzebuję.

Wysłane z mojego HTC Desire X za pomocą Tapatalk 4

żeby nie zakładać nowego tematu... Jak to jest z tym bi-xenonem w AR159 - jest w obu lampach tzn w obu lampach podnosi się przesłona? Czy tylko tej po stronie kierowcy? Może ktoś to sprawdzić u siebie żeby dac 100% odpowiedź... Nie wiem czy lampa walnieta czy jak, bo przesłona podnosi się tylko po stronie kierowcy...

Amortyzatory
Powrót