• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Brera] Zmieniarka MP3 XCarLink

DannyTrejo

Nowy
Auto
Brera 1750 TBi / 156 2.5 V6 Busso
Witam!

Zanoszę się z zakupem emulatora zmieniarki MP3 do mojej Brery z radiem Blaupunkt 939.
Znajomy w swojej 159 posiada zmieniarkę Yatour (http://allegro.pl/new-zmieniarka-mp3-sd-usb-fiat-alfa-romeo-lancia-i3596752472.html) i nie jest z niej zadowolony (mówi że działa jak chce i nie odtwarza wszystkich utworów) i polecił mi zmieniarkę XCarLink (http://xcarlink.pl/fiat-alfaromeo-lancia/33-fiat-alfa-sd-usb.html). Na forach czytałem o Yatourze niezbyt pochlebne opinie, a o XCarLinku trochę lepsze.
Czy ktoś na forum używa XCarLinka w swojej Belli i mógłby coś na jej temat powiedzieć? Jest on niewiele droższy, ale czy lepszy?

Pozdrawiam

Jeśli zdublowałem temat to przepraszam i proszę o usunięcie, ale nie mogłem stricte dotyczącego mojego pytania.

Była akcja grupowego zakupu zmieniarki Yatour, z której również skorzystałem - czy jestem zadowolony? I, tak i nie - niby działa, potrafi żyć swoim własnym życiem - czyli raz działa, raz nie działa, raz widzi kartę innym razem nie widzi - szału nie ma, tej drugiej nie znam, a więc się nie wypowiadam. Gdyby miał polecać tego Yatoura, to niekoniecznie.

Jakie są w ogóle dostępne opcje? Gdzie potem ta zmieniarka ląduje fizycznie w kabinie? Niby mam w nawigacji transmitera FM, ale wolałbym osobną kartę z muzyką. Optymalnie by było spiąć iPhone'a via Bluetooth, bo wtedy mogę całą bibliotekę offline ze Spotify odtwarzać.

Sent from my iPad using Tapatalk HD

Zmieniarka nie ma Blutka, ma wejście na kartę SD, USB i mini Jacka - do radia podłącza się ją za pomocą przewodu z kostką pasującą do gniazda radia - miejsce jej montażu dowolne - ograniczone długością kabla (coś koło 0,5 metra, o ile dobrze pamiętam) - ja umieściłem ją w schowku, przyklejając taśmą dwustronną od góry schowka, a więc miejsca, praktycznie nie zajmuje i nie za bardzo nawet rzuca się w oczy.

A ja moge polecic Yatour, w prawdzie na poczatku mialem problemy z czytaniem katalogow, ale po paru probach wszystko ok, czyta mi 7 katalogow, w kazdym do 99 mp3. Uzywam caly czas tego samego pendrive'a i zawsze wszystko czyta :)

Tak, mamy to cos w schowku i na pewien czas wystarcza. Niby siedzi tam przetwornik 24 bity ale nadal jest to chinszczyzna. Za 300 zlotych musisz isc na kompromis..Trzeba pamietac o nazewnictwie katalogow na karcie CD01..CD02 do CD10, bo inaczej to po prostu nie gra. Po pewnym czasie zaczelo mnie to wkurzac. Jezeli nie jestes fanem przelaczania utworow co 20 sekund i nie masz ADHD jak ja, tylko po prostu sluchasz, to Cie nie bedzie denerwowalo :). Ja osobiscie zastanawiam sie nad kolejnym chiniolem GMS opisanym w innym temacie lub jeszcze kolega loco145 ma takie ustrojstwo: http://carhifi24.pl/katalog/0_searc...seat_skoda_vw_beta_gamma_mcd_mfd_rns_300.html
Ponoc masz BT do telefonu i tam rowniez wpinasz USB z muza. Ciekawsze rozwiazanie a cena ta sama.

Chwila rozmowy z wujkiem Guglem i forumową wyszukiwarką zaowocowała odkryciem produktów firmy Dension. Pożyjemy, zobaczymy. Szkoda, że nie uwzględnili jeszcze zmiany złącza w produktach Apple.

- - - Updated - - -

Za to zamieścili tabelę kompatybilności przejściówki ze starego na nowe złącze. Hmmm. Czyżby wcześniejszy święty Mikołaj w tym roku? :)

A ja rozwiązałęm ten problem przypadkiem. Chciałęm zainstalowac zestaw głośnomówiący na BT, a że do tej pory, w różnych samochodach użytkowałem produkty firmy Parrot, to i tym razem zacząłem poszukiwania od tej firmy. Jak zacząłem, tak skończyłem - zakupiłem model 9100 (jest jeszcze jakiś symbol literowy ale teraz nie pamiętam. Są modele tańsze i prostsze ale ten poza funkcją zestawu głśnomówiącego posiada jeszcze trzy wejścia (wyprowadzone do schowka): USB, iPoda i zwykły jack Line-in. Na początku nie chciało "zobaczyć" pendriva ale okazało się, że nie był sformatowany wstępnie. Obecnie wszystko działa jak należy.

Czy ktoś na forum używa XCarLinka w swojej Belli i mógłby coś na jej temat powiedzieć? Jest on niewiele droższy, ale czy lepszy?

Jeśli zdublowałem temat to przepraszam i proszę o usunięcie, ale nie mogłem stricte dotyczącego mojego pytania.

Słabo szukałeś. Wystarczy w wyszukiwarce na forum wpisać xcarlink i wyskakuje parę tematów, min mój o xcarlinku: http://www.forum.alfaholicy.org/159...row_mp3_czesto_przy_starcie_sie_zawiesza.html
Szału nie ma, i nie działa to do końca jak powinno + pierwsze włączenie radia zawsze zwiech. Dziś bym kupił raczej jakieś dobre radio z wejściem USB i nawigacją a nie podłączał się do zwykłego radia. I olał bym sterowanie z kierownicy i tak nigdy z niego nie korzystałem, więc żadna strata.

W schowku wylądował Dension Gateway Lite. Bez problemu dogadał się z nieco już zabytkowym iPodem (5th generation), więc koniec żonglerki płytami.

W schowku wylądował Dension Gateway Lite. Bez problemu dogadał się z nieco już zabytkowym iPodem (5th generation), więc koniec żonglerki płytami.

Jak to wygląda jeśli chodzi o wybieranie utworów z ipoda? Normalnie wybierasz na radiu? ;)

Jak to wygląda jeśli chodzi o wybieranie utworów z ipoda? Normalnie wybierasz na radiu? ;)

W trybie iPod UI mode sterujesz wszystkim z iPoda. W trybie iPod GW mode – z radia lub z kierownicy.

- - - Updated - - -

Update: oryginalna Apple'owska przejściówka na Lightning działa, więc nowsze modele iPodów i iPhone'ów też działają (podłączyłem iPhone'a 5). Spotify i Deezer działają bez problemu po uruchomieniu z telefonu, jeszcze nie próbowałem, czy da się sterować z kierownicy/radia.

- - - Updated - - -

I jeszcze jeden update: w trybie iPod GW CD1 do CD4 ze zmieniarki powodują wywołanie odpowiedniej playlisty z iPoda. CD5 robi za "Play All".

Wrażenia ogólne: bardzo sprytne urządzenie, nie wiem czy w ogóle będę USB podłączał, bo większość rzeczy ostatnio i tak mam offline ze Spotify albo Deezera.

A ja moge polecic Yatour, w prawdzie na poczatku mialem problemy z czytaniem katalogow, ale po paru probach wszystko ok, czyta mi 7 katalogow, w kazdym do 99 mp3. Uzywam caly czas tego samego pendrive'a i zawsze wszystko czyta :)

Ja też mogę polecić. Mi czyta wszystkie katalogi (aktualnie 12). Na początku był problem, ale wystarczyło wybrać losowe wybieranie utworu i zaczęła widzieć wszystko.

Zakupiłem XCarLinka na tej aukcji i już od tygodnia z nim jeżdżę. Niestety czyta mi tylko 4 foldery (po 99 utworów), ale działa to perfekcyjnie. Nic się nie zawiesza, sterowanie z kierownicy działa jak należy i jak do tej pory czyta wszystkie utwory. Ogólnie polecam, bo nie trzeba już żonglować płytami, gdy ma się ich około 15 na karcie pamięci. Jakość dźwięku zadowalająca (melomanem nie jestem).

Teraz tylko czeka mnie kombinowanie żeby czytał tych folderów więcej.

Wrażenia ogólne: bardzo sprytne urządzenie, nie wiem czy w ogóle będę USB podłączał, bo większość rzeczy ostatnio i tak mam offline ze Spotify albo Deezera.

Czy dobrze rozumiem, że łączysz się z telefonem przez Bluetooth i przez BT działa sterowanie z kierownicy?

Czy dobrze rozumiem, że łączysz się z telefonem przez Bluetooth i przez BT działa sterowanie z kierownicy?

Nie. Mam wersję bez BT. iPhone podłączony na kablu (plus przejściówka na Lightning, bo iPhone w wersji 5). Z tego co pamiętam, Dension ma w ofercie to samo urządzenie z dołożonym BT.

Denerwował mnie brak tych 2 ostatni folderów i napisałem do sprzedawcy co zrobić, a oto jego odpowiedź:
Prosze wybrac 4 folder a nastepne przejsc do ostatniego utworu i pozostawic. Po zakonczeniu ostatniego utworu z 4 katalogu automatycznie wczyta sie katalog piaty. Tak samo prosze zrobic z piatym katalogiem wtedy automatycznie wczyta sie szosty katalog. Po jednorazowym takim zabiegu wszystko powinno zaczac dzialac poprawnie.
U mnie zadziałało, więc jak ktoś ma taki problem to powinno pomóc.

Posiadam Dension Gateway Lite BT i przy podłączeniu telefonu przez bluetooth (iPhone 4S iOS7) działa mi przewijanie/cofanie utworów z kierownicy natomiast nie udało mi sie na razie uaktywnić przycisku odbierania. Jutro mam zamiar aktualizować firmware w urządzeniu, napisze czy coś się zmieniło.

Ostatnia edycja:
Ja w 159 do standardowego radia podłączyłem emulator z Aliexpress kupiony za niecałe 36 USD. Ogólnie działa sprawnie, odczytuje 9 folderów. Jedynie co, to z "uporem maniaka" pamięta czasówkę ostatniego utworu, nawet kiedy przeskakuje z pliku na plik. Ale to też nie zawsze. Ogólnie, za tą kwotę, fajny sprzęt.

https://www.aliexpress.com/item/USB-SD-AUX-car-MP3-music-player-Adapters-CD-machine-change-for-Fiat-Alfa-Romeo-Lancia/32739637902.html

Pokaż załącznik 231172

Czyli praktycznie, to też zmieniarka.

Amortyzatory
Powrót