[159] Niezidentyfikowane dźwięki - temat ogólny

Nie wyświetla mi filmu. Czy masz jakieś okopcenie bloku silnika z przodu? Ja miałem podobnie i okazały sie szpilki kolektora. Wymieniłem urwane, splanowałem kolektor i jest cacy.
To częsta przypadłość.

Ok już film powinien działać, od 40 sekundy na wideo silnik utrzymywany na obrotach stałych w zakresie 1,9-2tyś potem przygazowanie do 2,4tyś: https://youtu.be/U46PyycR_a0

[MENTION=78480]Yarek[/MENTION]
Nie ma żadnych widocznych okopceń, nie czuć spalin itp. jedynie pod vacum czy jak to się nazywa poci się trochę, olej jakby ale zawsze tak było w tym miejscu.

Ostatnia edycja:
Hmmm, sam nie wiem. Ja miałem ciut inny dźwięk lecz bardzo podobny. Taki startujący samolot odrzutowy.
I uwaga! Po dobrym nagrzaniu silnika on zazwyczaj znikał - pewnie metal rozszerzał się i było cicho, choć nie zawsze. Jeździłem z tym ok. roku i zaczęło minimalnie być okopcone nad tą aluminiową osłoną na bloku od prawej strony. Wówczas okazało się, że szpilki urwane - w sumie 3 albo 4. Wymieniłem i do planowania kolektor, i spokój. Stawiam na urwane szpilki u Ciebie. A...i spalin nigdy nie czułem w kabinie.
Tyle co mogę pomóc.

Ostatnia edycja:
Hej, potrzebuję waszej pomocy. Nagle podczas jazdy z silnika zaczął dochodzić dziwne dudnienie (patrz filmik, najlepiej na słuchawkach https://youtu.be/pG7jt_wA-H0 ). Nie znika po wciśnięciu sprzęgła, nasila się przy jeździe do tyłu i hamowaniu silnikiem a prawie znika przy 2k obrotów podczas jazdy. Jakieś pomysły? Z zewnątrz prawie tego nie słychać. Poza tym auto jeździ normalnie, nie wiem czy mocy nie brakuje bo nie rozpędzałem się.

EDIT: Jakby ktoś był ciekaw to przyczyną dudnienia były zerwane poduszki. Dlatego przy hamowaniu silnikiem dźwięk się zmieniał bo silnikiem bujało. Na szczęście naprawione za rozsądną kwotę (~500 zł).

Ostatnia edycja:
Cześć :)

Załączam odnośnik do filmu na którym słychać dziwny dźwięk. Nurtuje mnie to, co może być przyczyną tego dźwięku. Pojawia się on głównie przy opadaniu obrotów na pułap 2200-1500, czasami przy przyśpieszaniu. Nie jest to regularne zjawisko. Mechanik stwierdził że ciężko wywnioskować po tym dźwięku co to. Chciałbym mu pomóc w zawężeniu potencjalnych przyczyn. Bardzo proszę o pomoc w diagnozie:)

Z góry dziękuję !

Silnik 2.0 JTDM

youtu.be/cAeINya0158

Ostatnia edycja:
Klime masz włączoną? U mnie podobnie słychać jak mam włączoną klimatyzacje, takie jakby terkotanie, brzęczenie

Klime masz włączoną? U mnie podobnie słychać jak mam włączoną klimatyzacje, takie jakby terkotanie, brzęczenie

Faktycznie, ten dźwięk jest tylko wtedy jak mam włączoną klimatyzacje. Dzięki !

Ostatnia edycja:
Teraz co powoduje ten dźwięk w układzie klimatyzacji?
U mnie po uzupełnienie czynnik jest mniej słyszalny, ale jednak występuje?
Odpowiedzialny za to jest zawór rozprężny?

U mnie tak było, ale dzwięk wydaje mi się inny.

20200717_212803.jpg
Nie wiem jak fachowo nazwać ten podzespół ale wskaże go strzałką ma zdjęciu. Otóż dziś mechanik powiedział mi że w tej rolce jest elektromagnes który ma w sobie jeszcze jakaś blaszkę. Ta blaszka u mnie była bardzo cieńka i dodatkowo skorodowana. Mechanik usunął korozje, wyprostował blaszkę i poprawił sprężynę. Chodzi o to że podczas pracy układu klimatyzacji ma się kręcić ten element. Jednak przy dodawaniu gazu rolka się raz kręciła, raz nie (elektromagnes nie spinał jej). Każda nieudana próba spięcia emitowała ten dźwięk. U mnie ta "blaszka" jest już cieńka jak żyletka i dodatkowo ktoś wcześniej próbował to ratować i usunął podkładki. Powiem wam że teraz ten uciążliwy dźwięk pojawia się naprawdę bardzo rzadko i jest bardzo cichy(trzeba się wsłuchać). Zapewne za jakiś czas będzie trzeba wymienić cały element. A teraz przepraszam że wszystko to opisałem tak łopatologicznie ale jestem laikiem i tyle zapamiętałem z rozmowy z mechanikiem :rolleyes:

Ostatnia edycja:
Sprzęgło kompresora a blaszka od docisku sprzęgła.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

odgrzeję kotleta

https://www.youtube.com/watch?v=mMRmbiMYtzw&feature=youtu.be&ab_channel=bumbox24

to jest filmik który juz ktos tu wrzucał, dziś nagrywałem go u siebie ale nie zarejestrował się, w każdym razie chodzi o ten sam dźwięk

W opisie filmiku autor napisał o łozyskach w skrzyni, kto inny na forum pisał też ze to nie pomogło

Najdziwniejsze jest to, że po wciśnięciu sprzęgła czy tam wrzuceniu na luz dźwięk nie zanika, jeśli to byłaby skrzynia to nie powinno ucichnąć po wysprzęgleniu ?

co już zrobiłem: łożyska przód, rozebrałem hamulce wyczyściłem przesmarowałem wszystko, na skrzyni tam gdzie się otwiera do wymiany łożysk wystaje czerwony silikon czyli ktoś już wymieniał łozyska,

to nie klima, opony, wężyk od paliwa

Odkopie temat, bo od dłuższego czasu irytuje mnie dziwne wycie silnika 2.0jtdm 170KM, przebieg 120k km. Wycie praktycznie słyszalne jest tylko z wnętrza pojazdu - nie udaje mi się go usłyszeć, zlokalizować z zewnątrz pojazdu. Wycie pojawia się od ok. 1500obr i wraz ze wzrostem obrotów nasila się ale później zagłusza je klekot silnika. W załączeniu filmik, gdzie najlepiej słychać je od ok. 20 sek. filmu. Dodam, że na wycie nie ma wpływu kręcenie kierownicą, całkowite wyłączenie klimatyzacji, wciśnięcie pedału sprzęgła, zwiększanie obrotów na wciśniętym sprzęgle, obciążenie silnika - wycie jest w swojej naturze stałe :cool: . Dodam jeszcze, że rozrząd wymieniany ok. 25k km, pasek i napęd paska osprzętu jakieś 5k km, wszystkie płyny, oleje wymienianie 5k km - wycie występowało przed tymi wymianami, zmagam się z tym dźwiękiem od dłuższego czasu - przejechane z 20k km.

https://youtu.be/-O6uJZeO678

Amortyzatory
Powrót