[159] Przekładka foteli na elektryczne

marek230482

Super Moderator
Członek ekipy
Auto
166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6
Czy ktoś to robił?
Wiem że w 159 to nie takie proste jak w 166 ale na pewno jest wykonalne. Czy jeżeli mam ręczne i niepodgrzewane fotele a kupię w pełni elektrycznie regulowane to przeszczep uda się bez problemu? Co wtedy z CAN`em? Czy sam z kompem to ogarnę? Co trzeba zrobić? Jest instalacja przygotowana?

Będę kupował 159 i gdyby taki przeszczep był wykonalny to skróciło by to moje poszukiwania :)

Dowiadywałem się od kolesia u którego mam kupić skórę do swojej Belli i z tego co mi powiedział to taka przekładka jest niemalże nie wykonalna.. Czy to prawda nie wiem nie wnikałem :P

A możesz wniknąć? :)
Jak się nie da to mnie interesuje dlaczego.

Spróbuję :) Z tego co pamiętam, mówił o tym że instalacja pod fotelami nie jest pod to przygotowana.. Ale nie chcę Cię wprowadzić w błąd :)

Dobra, to czekam na konkrety.
A może mi ktoś jeszcze napisać jak wygląda zasilanie fotela? Jakiś schemat? Albo info ile i od czego wychodzą kable z fotela do podłogi.

Marek ja to widzę tak , wszystko się da ale nie zawsze się to opłaca , przekładka możliwa na 100% zasilanie zawsze można doprowadzic. Co będzie działać a co nie , myślę ze regulacja i podgrzewanie będzie działać cala elektronika do tego potrzebna powinna być w fotelu, ale pamięć foteli te guziki [1][2][3] nie będzie działać bo zapamiętuje nie tylko fotele ale tez lusterka i przy tym deska wydaje dźwięk zapamiętania wiec to już jest powiązane.
To są moje przemyślenia, nie dokonywałem przekładki w 159 bo mam full elekrtyke i grzane :) ale tak to widzę.

Ostatnia edycja:
Masz fotele w pełnej elektryce? Pamięć jeszcze przeżyję ale brak elektrycznie sterowanych foteli lekko mnie dystansuje do tego auta.... za bardzo się przyzwyczaiłem do tego w obu obecnych.
Czyli na upartego podłączy się elektrykę ale bez pamięci. To pokonam bez problemu.
Może ktoś ma takie fotele i może mi podać jakie idą wiązki (gdzie) albo schemat?
Oczywiście podtrzymuję poszukiwania kogoś kto to ogarną.

Schematy są na wyciągnięcie ręki, trzeba zerknąć do eLearn.
Skoro da się niedużym kosztem dosztukować wiązkę i dołożyć tempomat czy trzecią strefę to z fotelami nie sądzę, żeby był jakiś większy problem.
Myślę, że największym problemem będzie dorwanie kompletu tapicerki w ładnym stanie i od kontynentalnego auta. Wiele dostępnych kompletów nie ma nawet podgrzewania... A w zasadzie żaden dostępny na allegro komplet siedzeń nie ma ani podgrzewani, ani sterowania elektrycznego. Większość foteli nie na ma nawet dodatkowego ręcznego sterowania nachyleniem fotela.

Ostatnia edycja:
Możesz zalinkować do eLearn dla 159? Będę wdzięczny.
Odnośnie dostępności to fakt. Nie ma, prawie. Bo jest teraz jeden z angola :P tapicerka nie ma znaczenia, przełożę. Ale z drugiej zaś strony szukam już 159 z elektryką foteli prawie pół roku i nie ma NIC. Sorki, jedna, uciekła mi.... A do tego dochodzą warunki konieczne - automat, SW, ciemny lakier.
Dlatego zacząłem w tym kierunku myśleć.

Witam
Odnośnie elektryki w fotelach to jestem tego samego zdania co ScorpioPL wszystko się da zrobić. Ja mam za sobą dołożenie tempomatu, lusterka fotochromatycznego i też zastanawiałem się nad elektryką w fotelach ale nie są zbyt dostępne. Czekam na info czy Ci się udało coś wywalczyć.

Jeżeli będzie "światełko w tunelu" to na pewno to ogarnę. Może ktoś jeszcze coś wie? Wolałbym żeby jednak ta pamięć działała :) Szkoda że te fotele to taki rarytas.

Możesz zalinkować do eLearn dla 159? Będę wdzięczny.
Nie wiem skąd mam, ale chyba tutaj na forum były linki. Możesz też szukać na chomikuj.pl – tam widziałem ostatnio jakieś linki, nie wiem czy są ok. Jak tam nie znajdziesz to odezwij się na PW.

coś ktoś ogarnął w tym temacie? bo mam ten sam problem

Ja też jestem zainteresowany. Tylko z tego co widze ciężko dopaść elektryczne fotele do 159

Ciężko i są tak drogie, że doszedłem do wniosku że gra nie jest warta świeczki.

Zamontowal ktoś może fotele. Oryginalnym podgrzewaniem do wersji bez niego ? Potrzebuje rozkminic trzy kable od podgrzewania i wiedzieć w co mogę się wpiac. Termat dość pilny.

Podepnij na krótko jakiekolwiek 12V i to powinno załatwić sprawę.

Podrzucę do góry.
Robił już ktoś taki zabieg, przekładka z mechanicznych na elektryczne z pamięcią? Wiązkę by ogarnął, ale co z BODY? Osiowanie proxy wystarcza?

Zamontowal ktoś może fotele. Oryginalnym podgrzewaniem do wersji bez niego ? Potrzebuje rozkminic trzy kable od podgrzewania i wiedzieć w co mogę się wpiac. Termat dość pilny.

Ja bede wyposażał moje fotele w nie oryginalne podgrzewanie. Mam skrzynkę z bezpiecznikami z tyłu (udało się kupić tanio). W ePer jest ładnie rozrysowany schemat. W razie czego daj znać PW może będę w stanie pomóc.

W moim ostatnim samochodzie byla prosta sprawa, podpinało się + i -. Dzialalo wszystko łącznie z pamięcią. Podgrzewanie fotele sam kiedys wkladalem do siebie(bmwe36) trzeba bylo miec tylko te pokretelka(sterowniki) i podpiac + i - i dzialało.

Amortyzatory
Powrót