[159] Różne rozmiary opon w Q4

• Autor wątku Autor wątku PAKA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

PAKA

Nowy
Auto
159 SW 2.4 JTDm Q4 Ti
Obecnie mam założone na osi przedniej 225/50/17 a na tylnej 225/45/17. Po założeniu takiej konfiguracji zaczęła się czasami zapalać kontrolka ESP, wtedy silnik traci również moc.
1. Czy różnica w rozmiarze opon między osiami rzeczywiście jest przyczyną?
2. Czy różnica w rozmiarze opon między osiami jest niebezpieczna dla napędu Q4?

Obecnie mam założone na osi przedniej 225/50/17 a na tylnej 225/45/17. Po założeniu takiej konfiguracji zaczęła się czasami zapalać kontrolka ESP, wtedy silnik traci również moc.
1. Czy różnica w rozmiarze opon między osiami rzeczywiście jest przyczyną?
2. Czy różnica w rozmiarze opon między osiami jest niebezpieczna dla napędu Q4?

Ad 1. TAK
Ad 2. TAK

Dzięki za szybką odpowiedź. Co może się stać?

W 159 Q4 jest chyba Torsen, więc jest centralny dyferencjał, który w wypadku różnego rozmiaru opon cały czas pracuje. Może on ulec przyspieszonemu zużyciu.

W autach 4wd jak i w samochody wyposażone w abs esp itp. trzeba zawsze montować identyczne rozmiary opon na obu osiach chyba ze producent zaznaczyl inaczej.
Tak z ciekawości co cie podkusiło do zamontowania z tylu niższych opon ?

W takiej konfiguracji jak masz przednie koła mają większą prędkość liniową niż tylne dlatego przód będzie ciągnął bardziej, a tył będzie lekko hamował i w zależności, która oś ma lepszą przyczepność to ta druga będzie łapała uślizg(a jak będzie on odpowiednio duży to i ESP wariuje). Zmień to jak najszybciej, bo opony będą się zużywały bardzo szybko, łatwo o wylecenie z drogi na zakręcie(jeździsz cały czas w małym poślizgu) no i całe przeniesienie napędu cierpi na tym. Poniżej różnica prędkości pomiędzy oponami z przodu i z tyłu:
przód - tył
50km/h - 48,23km/h
100km/h - 96,45km/h
150km/h - 144,68km/h
Wniosek jeden: im szybciej jedziesz tym większa różnica prędkości na osiach i większe ryzyko wypadku.

W autach 4wd jak i w samochody wyposażone w abs esp itp. trzeba zawsze montować identyczne rozmiary opon na obu osiach chyba ze producent zaznaczyl inaczej.
Tak z ciekawości co cie podkusiło do zamontowania z tylu niższych opon ?

Sknerstwo :). Opony tylne 225/45/17 zuzyly sie w poprzednim sezonie - wyrzucone. Kupiłem 2 nowe ale chcialem aby auto nieco wyżej stało gdyż zawadzało osłoną silnika na wyjeździe z garażu (na letnich 225/50/17 było OK)

Podsumowując do sprzedania lub zamiany na 225/50/17 mam 2x Pirelli Sottozero 225/45/17 91H M+S w niezłym stanie jeśli ktoś chętny

W 159 Q4 jest chyba Torsen, więc jest centralny dyferencjał, który w wypadku różnego rozmiaru opon cały czas pracuje. Może on ulec przyspieszonemu zużyciu.
Napewno jest Torsen.

- - - Updated - - -

Dokladnie,a najlepiej zeby byl nie tylko rozmiar ale i bieznik rowniez byl taki sam...trakcja,trakcja:).No i fakt -tyle opony leca szybciej od przednich,szczegolnie jesli sie lubi szybko pokonywac zakrety:P

- - - Updated - - -

A montaz roznych wysokosci opon..."non coments"

Ostatnia edycja:
Jak kupiłem Belke miałem 235/45/18 ciężko było dostać ten rozmiar więc wrzuciłęm 225/40/18 na przednią oś, na tylnej były 235/45 noi od razu wywalało ASR i po kilku dniach miałem już komplet opon :)

Amortyzatory
Powrót