• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Geometria - problem

Szybki update. "Niemożliwe, że nie da się jeździć" Carserwis. Tym niemniej, powiedzcie mi ile tych śrub tam jest w sumie? Macie może tych śrub?

Najlepiej jak majà do dyspozycji podgrzewacz indukcyjny, to bez uszkodzenia gum siè obędzie.

To jest śruba z nakrętka z drugiej strony wiec wystarczy jak warsztat będzie wyposażony w tak profesjonalny sprzęt jak szlifierka kątowa i odetnie łeb lub nakrętkę śruby :)

Szybki update. "Niemożliwe, że nie da się jeździć" Carserwis. Tym niemniej, powiedzcie mi ile tych śrub tam jest w sumie? Macie może tych śrub?

ZTCP jedna do regulacji kąta i druga do regulacji zbieżności. Czyli dwie na koło 4 na całą oś. Numery to chyba 51795724 i 51737443 ale to powinni wiedzieć w serwisie.

To jest śruba z nakrętka z drugiej strony wiec wystarczy jak warsztat będzie wyposażony w tak profesjonalny sprzęt jak szlifierka kątowa i odetnie łeb lub nakrętkę śruby :)

ZTCP jedna do regulacji kąta i druga do regulacji zbieżności. Czyli dwie na koło 4 na całą oś. Numery to chyba 51795724 i 51737443 ale to powinni wiedzieć w serwisie.

Dzięki wielkie.

A ja po założeniu nowych opon michelin 225-50-17 pojechałem na geometrie i ku mojemu zdziwieniu tył i przód miała fabryczne nastawy zbieżności. Jedyne co było do zrobienia to kąt pochylanie lewego tylnego koła. A zawsze był problem ze zbieżnością przodu jak i tyłu. Maszyna bosch.

Mi polecono "fachowca" w serwisie Dukiewicza. Jadę w następnym tygodniu i zobaczę co potrafi.

Panowie, jak wielu z nas mam problem z pochyleniem przednich kół, przy obniżonym zawieszeniu.
Tyle, że lewe koło jest pochylone o 0*38' natomiast prawe o blisko 2*50'. Górny wahacz wymieniłem, dolny jest sztywny. Jedyna tuleja, która wzbudza moje podejrzenia, to ta zaznaczona na zdjęciu:
wahacz dolny.png
Wydaje mi się, że jest delikatnie oberwana. Pewnie wymienię ten wahacz w przyszłym miesiącu. Nie wydaje mi się jednak, żeby miała ona wpływ na geometrię zawieszenia. Co o tym sądzicie? Czy odkręcić na podnośniku sanki, lekko przesunąć i przykręcić z powrotem, żeby wyrównać kąty pochylenia kół? To, że będą i tak na minusie to wiem, tylko niepokoi mnie ta różnica.

Podnieś auto na podnośniku, poluzuj tylko same sanki i dokręć.

Rozumiem, że po tym zabiegu wypadałoby ponownie ustawić geometrię?

Tak, przynajmniej sprawdzić jeśli nie będzie co ustawiać ;)

Mam pytanie do Pływaka bo chyba się orientuje , czy możesz zaznaczyć na foto w którym miejscu się reguluje zbieżność ( to co oznaczone to regulacja kątów) foto zapożyczone. Muszę wszystkie śruby rozruszać - kupić nowe żeby nie marudzili na geometrii a leży mi jedno tylne koło.

kompletne-zawieszenie-tylne-tyl-alfa-159-4717770662 (1).jpg

Wymieniałem ostatnio drążki i końcówki i po tym robiona była geometria, ale żeby nie było coś spierdoczyli ;)
Po pierwsze kierownica jest lekko skrzywiona przy jeździe na wprost, po korekcie auto znosi - rozumiem, że kierownica delikatnie uciekła przy ustawianiu i już tego nie poprawili?
po drugie porównując ostatni pomiar i ten ostatni zastanawiające są rozbieżności przy pochyleniu osi zwrotnicy - było L 1*14'/P 4*28' a teraz jest L 14*47'/P 6*20' ??
To chyba nie co za dużo?

Wymieniałem ostatnio drążki i końcówki i po tym robiona była geometria, ale żeby nie było coś spierdoczyli ;)
Po pierwsze kierownica jest lekko skrzywiona przy jeździe na wprost, po korekcie auto znosi - rozumiem, że kierownica delikatnie uciekła przy ustawianiu i już tego nie poprawili?
po drugie porównując ostatni pomiar i ten ostatni zastanawiające są rozbieżności przy pochyleniu osi zwrotnicy - było L 1*14'/P 4*28' a teraz jest L 14*47'/P 6*20' ??
To chyba nie co za dużo?

Mówisz o wyprzedzeniu sworznia zwrotnicy czy o pochyleniu sworznia zwrotnicy? Oba parametry możesz próbować wyrównać luzując cały wózek pod silnikiem. Chłopaki tu pisali, że na otworach jest spory luz. W zależności który kat masz zwalony musisz odpowiednio przesunąć wózek. O ile wszystko jest ok i nie ma żadnych luzów i nic nie jest krzywe.

Mam pytanie do Pływaka bo chyba się orientuje , czy możesz zaznaczyć na foto w którym miejscu się reguluje zbieżność ( to co oznaczone to regulacja kątów) foto zapożyczone. Muszę wszystkie śruby rozruszać - kupić nowe żeby nie marudzili na geometrii a leży mi jedno tylne koło.

Regulacje zbieżności masz na dole na tej fotce akurat jej nie widać. Jak zajrzysz pod auto od tyłu to masz na dole przy zwrotnicy na wysokości dolnego wahacza poprzecznego śruby mimośrodowe podobne do tych od regulacji kątów to sa własnie sruby od regulacji zbieżności. Nr 8 na poniższym diagramie.

562.jpg

Mówisz o wyprzedzeniu sworznia zwrotnicy czy o pochyleniu sworznia zwrotnicy? Oba parametry możesz próbować wyrównać luzując cały wózek pod silnikiem. Chłopaki tu pisali, że na otworach jest spory luz. W zależności który kat masz zwalony musisz odpowiednio przesunąć wózek. O ile wszystko jest ok i nie ma żadnych luzów i nic nie jest krzywe

Mialem na mysli pochylenie osi sworznia zwrotnicy, tak jak pisalem sa spore roznice Prawe 6 a lewe 14, przy poprzednim ustawianiu to okolo 1 i 4
Wszystko proste i sztywne ;)

Ostatnia edycja:
Prawdopodobnie cały wózek musisz przesunąć w stronę tego mniej pochylonego wtedy kąty się wyrównają pod warunkiem, ze wszystko sprawne bo możliwe, ze poducha np. amora już siadła z jednej strony albo gdzieś jest luz na tulejach wiec najpierw wszystko sprawdź. U mnie na eibachu kąt PSZ mam 6* 6' i 6*1'.

Siema mam problem ze ścinaniem opon, 2 tygodnie temu robiłem geometrię w anglii, przyjechałem do polski i opony od srodka sciete po 3 tysiącach km,prawa mniej jak lewa . Pojechalem dzisiaj na geometrie , jak się okazało lewe Koło miało -0.17 a prawe -0.10 na zbieznosci kazalem kazalem mu ustawić na plus 3 po obu stronach teraz pytanie czy będzie ok ? Dodam że mam założone eibachy jak to nie pomoże, zakładam tuleje nastawne

Źle z przodu zbieżność musi być na minus ostatecznie an zero. U mnie oba koła na -2 minuty ustawione. Katy PK jakie masz z przodu? Jak zbliżają sie do 2 stopni to i tak będzie cięło. Wtedy górne tuleje regulowane trzeba założyć.

I mała uwaga odnośnie parametrów sa dwa systemy dziesiętny i minutowy. Wynik 1* 10' to nie to samo co 1,10*. Wiec pamiętajcie ustawiając zawieszenie i podając tutaj parametry. (Jest jeszcze trzeci metryczny w milimetrach i wtedy ustawienie uzależnione jest od wielkości kół)

Ostatnia edycja:
Koła mam 19 kat lewy to 1.53 prawy 1.30 bodajze wczesniej miałem 17 zimowki 225/50 i nic nie cielo przy tych ustawieniach a kąty praktycznie od tamtej pory się nie zmieniły. Maszyna do geometrii Hunter

Na pewno 1,53*, a nie 1* 53' ? Jak ta pierwsza opcja zbieżność ustaw na -2 minuty jak, ta druga to niestety albo próbo zluzowania wózka albo regulowane tuleje.

Amortyzatory
Powrót