• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Geometria - problem

Przy pomiarze elektronicznym kolejność nie ma znaczenia.
Właściwe nastawy masz podane w instrukcji samochodu. Spotkałem się z jednym urządzeniem (Jean Bean 3D, nie pamiętam aplikacji), która nie dość, że nie miała ustawień dla Ti, to jeszcze nastawy dla wersji standardowej miała niewłaściwe. Trzeba być czujnym.

Dzięki. Pomimo tego że mam poprawioną z przodu zbieżność to problem ścinania opon dalej będzie występował bo nam pochylenie do bani? To zastanawiam się dlaczego wcześniej na zimówkach nie było ścinania. Wymiana tulei górnych wahaczy na poliuretanowe to popsuła?

Wysłane z mojego Apollo Lite przy użyciu Tapatalka

Popsuć nie powinna, raczej powinno być lepiej. Ale na ten kąt ma też wpływ zużycie dolnego wahacza, sprężyn itp.
Zimowych opon tak bardzo nie ścina, bo mieszanka jest twardsza.

...
Zimowych opon tak bardzo nie ścina, bo mieszanka jest twardsza.

No sorry z całym szacunkiem, ale tutaj się nie zgodzę z Tobą. Mieszanka zimowa jest miększa od letniej.

Czyli reasumując producent dał ciała, że nie można regulować PK na przodzie.

Racja, mój błąd. Ale z tym dawaniem ciała to niekoniecznie. Na sprawnym zawieszeniu nie ma problemów.

Tylko co znaczy w takim układzie sprawnym, skoro nie ma luzów (nic nie puka i nie stuka), zbieżność według ustawień fabrycznych, a opony od wewnątrz tnie. To moim zdaniem jednak dali ciała, bo chyba nikt nie będzie kombinował z rozkręcaniem całego zawieszenia i sprawdzaniem jak się ułoży i wymianą sprawnych elementów.

Jakie masz koła?
Pierwszy komplet opon zjechałem po 15 kkm, potem pilnowałem geometrii zawieszenia i problemu więcej nie miałem. A użytkuję 159 ponad 5 lat.

Felgi ET41 7,5x17

Opony lato 225/50 ( te które zjechało)
Opony zima 215/55

U mnie też standard 225/50/17 i poprzednie opony letnie zjadło od środka, a i obecne tegoroczne (ok 10kkm) są bardziej zjechane od środka, choć jeszcze bez tragedii. Geometria była ustawiana na maszynie 3d Johny Bean zgodnie z jej nastawami dla wersji normalnej (nie TI). Może faktycznie coś jest źle wprowadzone do tej maszyny Johny Bean. Magil w taki razie jakie powinny być nastawy, podziel się swoimi to może zastosuje i uniknę problemu. Pozdrawiam.

Wycinek z instrukcji
181.jpg

Dzięki za skan z instrukcji, ale chyba właśnie według tych danych było ustawiane. Magil jeśli pamiętasz to co było nie tak w tych ustawieniach w Johny Bean, bo u mnie w okolicy w zasadzie są tylko te maszyny i może to jest źródłem problemu?

Dzięki za skan z instrukcji, ale chyba właśnie według tych danych było ustawiane. Magil jeśli pamiętasz to co było nie tak w tych ustawieniach w Johny Bean, bo u mnie w okolicy w zasadzie są tylko te maszyny i może to jest źródłem problemu?
Pamiętam, że nastawy dla tylnej osi były złe (- zamiast +).
Dane w załączonej instrukcji są dobre, natomiast opisy złe!! Zamiast "zbieżność" powinno być "kąt pochylenia koła". Drugi parametr to kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy.

Pytałem o rozmiar koła, ponieważ przy dużym kole i obniżonym zawieszeniu trzeba ustawiać zbieżność przedniej osi bliżej 0.
I nadal będę się upierać, że przy sztywnym sprawnym zawieszeniu nie powinno ciąć opon. Jeśli sworzeń dolnego wahacza lub tylną tuleja będą zmeczone, to wtedy ustawianie zbieżności na niewiele się zda.

Witam, jako że ścina mi lewy przód od środka chciałem się zapytać kogoś w temacie czy te ustawienia z tabelki są właściwe dla koła 18??

zbiez.jpg

Sworzeń dolnego wahacza ma minimalny(choć nadal ma) wpływ na geometrie. Chyba że ktoś doprowadzi auto do stanu że ma kilka milimetrów luzu ale to już trzeba być samobójcą.
Największy wpływ na zbieżność i ścinanie opon od środka ma tylna duża tuleja wahacza. Jeśli ona jest zerwana ustawianie geometrii nic nie da.

Witam, jako że ścina mi lewy przód od środka chciałem się zapytać kogoś w temacie czy te ustawienia z tabelki są właściwe dla koła 18??

Pokaż załącznik 248318

Jak pojedziesz na zbieżność/geometrię to oni i tak sciagaja parametry z bazy danych producenta maszyny.
Mi ustawiali zbieżność na zero bo tak im maszyna pokazała.
W instrukcji samochodu sa jakieś śmiesznie duze wartości na minusie.

Zależy jeszcze od maszyny, bo czasami bzdury pokazuje. Albo nie ma nastaw dla 4x4, Ti itp itd, jeszcze się trafi fachowiec niekumaty...

Tabelka z danymi jest z eLearna. Na przodzie mam kompletny zawias Lemfordera a tylne duże tuleje dolnego wymieniałem na Mooga rok temu. Wahacze już mają około 80tyś km, były sprawdzane na trzepakach i pod kanałem przez kilku mechaników i nie stwierdzili oni nic do wymiany poza dużymi tulejami dolnego. Nic nie stuka ani puka. Bardzo chciałbym rozwiązać ten problem :/ jasio79 ile u Ciebie kosztuje komplet góra i dół razem z kaucją?? Co jeden mechanik to inne teorie, jeden doradzał wymianę amorów ze sprężynami bo to też może powodować ścinanie. Drugi mówi wymienić całe przednie zawieszenie i udać się do porządnego zakładu który zrobi geometrie jak należy.

IMG_20180722_131441.jpgIMG_20180722_131448.jpg

Tabelka z danymi jest z eLearna. Na przodzie mam kompletny zawias Lemfordera a tylne duże tuleje dolnego wymieniałem na Mooga rok temu. Wahacze już mają około 80tyś km, były sprawdzane na trzepakach i pod kanałem przez kilku mechaników i nie stwierdzili oni nic do wymiany poza dużymi tulejami dolnego. Nic nie stuka ani puka. Bardzo chciałbym rozwiązać ten problem :/ jasio79 ile u Ciebie kosztuje komplet góra i dół razem z kaucją?? Co jeden mechanik to inne teorie, jeden doradzał wymianę amorów ze sprężynami bo to też może powodować ścinanie. Drugi mówi wymienić całe przednie zawieszenie i udać się do porządnego zakładu który zrobi geometrie jak należy.

Pokaż załącznik 248415Pokaż załącznik 248416

Kpl zawieszenia na przod kosztuje 1200 zl plus 150 kaucji za dolny i 70 za gorny czyli 1640 z kaucja. Jak masz do wymiany tylne tuleje i reszta jest ok to zacznij od tego. Sworznie i tuleje gornego wahacza maja minimalny wplyw na geometrie i darcie opon w 95% to tylne tuleje dolnego wahacza

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Te tuleje wymieniałem rok temu na Mooga. Mój cały przedni zawias ma już zrobione 80tyś km. Myślisz że to kwalifikuje go do wymiany?? Jeśli sprawdzę teraz zawieszenie i okaże się że tuleje są nadal ok, co byś wtedy radził?

najpierw sprawdź tuleje, potem pozostałe elementy, drażki kierownicze i końcówki

Amortyzatory
Powrót