[159] Geometria - problem

CezarCLK

Nowy
Auto
Alfa 159 1.9 8v
Zbieżność ar 159 fele 17 opony 225/50/17

Witam jak powinna być zbieżność nie rozumiem wydruku z elern
tył : kąt - 40 zbieżność +0,13
Przód kąt -40 zbieżność - 2.15

Proszę o pomoc bo maszyna mojego mechanika pokazuje
zbieżnośc tył i przód +0.00 kąty -40

jak ma to być ustawione żeby nie jadło opon?? złożyłem nówki i nie chcę stracić 1800zł

proszę o was chłopaki o pomoc jak ma być ustawiona zbieżność.

z elern przód -2 -4 tak dobrze rozumiem czyli jak -0.20 czy -2.00

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam,
Pojechałem ustawić zbieżność i geometrię u zaufanego mechanika. Niestety okazało się, że jest problem z prawą stroną.
Z przodu wiadomo kątów nie można ustawić a tu prawy przód ma -1*22' :(
Tył ustawił tyle ile się da, ale "dociągnął" tylko do -1*05' więcej nie dało rady.
Jeśli chodzi o tył to stwierdził, że jest w miarę ok, ale przód nie.
Co może być przyczyną? Auto oglądało już kilka osób (w tym znające się) i nikt nie zauważył żeby było bite. Amortyzatory i wahacze sprawdzane i jest ok.
Jedyne co możliwe to wg mechanika to, że auto miało przygodę z niezłą dziurą w drodze przy dużej prędkości (nie u mnie). Tylko, że nic nie widać. Co myślicie?
I najważniejsze: co z tym zrobić i czy się tym przejmować?

DSC_0811.jpg

Dopóki nie będzie ścinać ci opon, to nie ma co się przejmować. Większość alf ma problem z przodem. Info do gościa co zajmuje się geometrią, tylko grupa fiat.
Jak bardzo ci zależy , aby było wszystko na tip - top, to prawdopodobnie zwrotnica do wymiany.
Pozdrawiam

Mam co prawda inne auto, ale mam taką samą sytuację (prawa strona pochylenie na -, lekko po za zakresem w stosunku do lewej). Czekam do wiosny i zamieniam sprężyny stronami (prawa na lewą).
Amorki miałem wymieniane (na przodzie) i nie pomogło. Auto nie jest po dzwonie (100% pewności, kupowane od 1 wł. z Polski z udokumentowaną historią w ASO i zweryfikowaną).

Dwóch różnych mechaników stawia na większe "zmęczenie" prawych sprężyn naszymi drogami (częściej prawym kołem wpada się dziury, kratki sratki, ronda na dużej prędkości itd), bądź też parkowanie jedną stroną na chodniku przez poprzedniego właściciela, więc zamiana stronami potwierdzi, co dalej robić.

Ostatnia edycja:
Według instrukcji w wersji standardowej powinno być:
Przód:
Pochylenie: -17' do -53'
Zbieżność: -4' do -12'
Tył:
Pochylenie: -22' do -58'
Zbieżność: 6' do 20'

Według tego co powyżej napisałeś kąty mieszczą ci się w zakresach, a nad zbieżnością trzeba troszkę popracować, bo lepiej jest jak przód jest lekko na minusie, a tył na plusie.

Dzięki za odpowiedzi. Mój mechanik twierdzi, że nie jest źle. A żeby odkryć co jest nie tak musi się trochę pobawić. :)
Zobaczymy, lekkie myszkowanie czuje ale nie jest jakieś niebezpieczne.

Podobno książkowa zbieżność zżera opony i podobno trzeba ustawić bardziej na zero, żeby było ok. Podobno. Ktoś tutaj coś pisał, ale bez żadnych konkretów.

cra3y wymiana tulei nie pomogła?

-4.00 czy -0.40 czy -0,04 jak to ma wyglądać i to jest podane na dwa koła czy na jedno

Pochylenie koła jest podawane dla każdego koła osobno. Wartości podawane są w stopniach geometrycznych. W Twoim przypadku powinno być zapisane jako -40' bądź -0(st)40'.

Tutaj teoria na ten temat http://www.zpid.utp.edu.pl/studenci/7 DT.pdf

Ostatnia edycja:
Zmniejszyła różnicę, ale nie do końca. (z -1.6 na -1.02, a powinno być -0.5 - mowa o kącie pochylenia przedniego, prawego koła)

nie pytam o pochylenie tylko o zbieżność

- - - Updated - - -

nie pytam o pochylenie tylko o zbieżność

Zbieżność podawana jest w identycznych jednostkach. Nie pytaj tylko poczytaj to co wkleiłem wyżej.

ok rozkminiłem dzięki

- - - Updated - - -

ok rozkminiłem dzięki

Jestem po wymianie tylnych tulei przednich wahaczy, scinalo mi opony od srodka, nie wiem jak wygladalo przed wymiana bo bez sensu placic 70zl za sama wiedze, po wymianie i ustawieniu wyglada tak jak na zdjeciu. Najwazniejsza zbieznosc jest prawie idealna, PK i WSZ ponad norme, ale mieszcza sie w zakresie, wiec chyba nie ma tragedii. Jakis znawca moze sie wypowie? :)

attachment.php

Załączniki

• geometria.jpg
    geometria.jpg
    76.1 KB · Wyświetleń: 795
Z tego co widzę to większość 159 ma problem z prawym przodem. Ja też wczoraj robiłem geometrię pochylenie lewego przodu -0,5, prawego -1,2...

U mnie też mechanik marudził coś o prawy przód, ale kazał się nie przejmować, bo delikatnie. Ja obstawiam nasze kochane drogi.

W 156 miałem ten sam problem, kąty pochylenia kół -1.06 prawe, lewe -1.01. Opony były ścinane od wewnątrz... Po rozmowie z Pablem dowiedziałem się że większość alf tak ma i nic z tym nie zrobisz...

Odkopię, bo mam dysonans poznawczy. Dwa źródła (dwa różne ASO) podają, że zbieżność tył ma być na minusie (w zakresie od -20 minut do -6 minut). Spec od zbieżności ma w komputerze na plusie. Kto ma rację?

Na minusie jest pochylenie koła, zbieżność na plusie. Tak jest w instrukcji do 159.

Amortyzatory
Powrót