• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Turbo lag - opóźnienie mocy po zmianie biegu

AirAjti

Nowy
Auto
Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu
Odkąd kupiłem swoje 2.4 147kW mam niestety objaw opóźnienia przyrostu mocy po zmianie biegu. Kręcę auto np. na 3 biegu do 3000obr, zmiana na 4 i przez sekundę (tak pi razy drzwi... może dwie czasem) nic się nie dzieje. Dopiero po chwili auto znów przyspiesza.
Wskazówka turbo zachowuje się tak, że z początku powoli idzie do góry, a jak przychodzi moc to strzela w górę.

Po puszczeniu gazu słyszę jakiś dźwięk jakby z czegoś uchodziło powietrze (przeglądałem wątki, nie jest to dźwięk taki jak przy nieszczelności kolektora wylotowego- zresztą Tomek_KRK powiedział, że jest ok jak byłem u niego na wywalaniu klap)

Podłączałem się kablem do ECU i mi pokazuje przy przepływce: wartość zmierzona 450, wartość oczekiwana 350 :/ (czy tam zmierzona 350, oczekiwana 250- nie pamiętam). Jest 100 różnicy... czy to może być jakiś trop? Jakie są u Was wartości?

Zapytałem się parę osób co to może być i napisali mi, żeby sprawdzić:
- rozrząd (na bank jest ok)
- szczelność dolotu,
- pierburg podciśnieniowy (chodzi o zawór VGT z przodu auta?)
- przewody podciśnienia (przewody z VGT wyglądają ok)
- kompensator podciśnienia z tyłu motoru (co to jest? jak to wygląda? poprosiłbym o zdjęcie jakieś gdzie to się znajduje lub gdzie to znaleźć w ePER)

Reakcja na gaz samochodu jest ok, ale tylko jak turbo jest trochę podpompowane. Jak jest na drugiej kresce to chwilkę się zastanawia.

Proszę o pomoc!

Ostatnia edycja:
O tej różnicy to pomiar robiłeś na jałowym? Jak masz EGR wyłączony to jest ok. A przepływkę sprawdzałeś?

Tak, pomiar na jałowym, ale jak gazowałem to też była różnica około 80-100. Auto cały czas stało.

EGR zaślepiony całkowicie i wyłączony.
DPF sprawny.

Przepływkę sprawdzałem tylko przez kabelek. Nie zaglądałem fizycznie do niego. Jakby był brudny to by chyba zaniżał, a nie zawyżał wartość, hm? No ale oczywiście mogę sprawdzić go tylko nie wiem czego szukać :D

Ostatnia edycja:
Przepływkę sprawdza się wyłącznie pod obciążeniem (czyli jazda). Tak to nie ma sensu.

Po czym stwierdzasz że DPF sprawny? Lag może być spowodowany zapchanymi katami/dpfem. Jaki przebieg?

Przebieg auta 165k km, DPF wg historii wymieniany na gwarancji przy 80k km
DPF wypala sie normalnie, co okolo 600-1000km w zaleznosci czy miasto czy trasa.

Auto jest zrywne.

OK sprawdze przeplywke pod obciazeniem. Zrobie logi i wrzuce na forum.

Ja robiłem logi pod obciążeniem i przepływomierz wydawał się być sprawny. Jednak skusiłem się na jego wymianę i pozbyłem się problemu falowania ciśnienia doładowania podczas przyspieszania z butem w podłodze w zakresie 2000-3000 obr/min.

Zapytałem się parę osób co to może być i napisali mi, żeby sprawdzić:
- rozrząd (na bank jest ok)
- szczelność dolotu,
- pierburg podciśnieniowy (chodzi o zawór VGT z przodu auta?)
- przewody podciśnienia (przewody z VGT wyglądają ok)
- kompensator podciśnienia z tyłu motoru (co to jest? jak to wygląda? poprosiłbym o zdjęcie jakieś gdzie to się znajduje lub gdzie to znaleźć w ePER)

Jeszcze kilka wniosków. Wymiana zaworu podciśnieniowego poprawiła u mnie trochę sterowanie turbiną, wykresy ciśnienia doładowania były łagodniejsze.
Przewody kosztują 20 zł, kupujesz na metry, więc łatwo i tanio wymienić.
W 1.9 nie mamy już akumulatora podciśnienia. Jeśli w 2.4 jest taki akumulator to można go ominąć. Żeby go znaleźć musisz iść po nitce do kłębka – czyli prześledzić skąd idą przewody podciśnienia do zaworu VGT, jeśli bezpośrednio z vacuum pompy to też nie masz akumulatora podciśnienia.

Ostatnia edycja:
Ja robiłem logi pod obciążeniem i przepływomierz wydawał się być sprawny. Jednak skusiłem się na jego wymianę i pozbyłem się problemu falowania ciśnienia doładowania podczas przyspieszania z butem w podłodze w zakresie 2000-3000 obr/min.
Jesteś tego 100% pewien?

Tez mam takie opuznienia w mocy po zmianie biegu. Zeby szybciej jechac to musze biegi zmieniac z gazem wtedy brak tych logow... przeplywka podmieniana zaworek VGT tez klap nie ma EGR sprawny.

Jesteś tego 100% pewien?

W trzech słowach:
ze starym przepływomierzem wykres na hamowni to fale Dunaju, odpięcie przepływomierza od razu wygładza wykres. Po wymianie przepływomierza ciśnienie doładowania stoi sztywno (prawi sztywno, bo oczywiście nie mamy stałego doładowania w całym zakresie obrotów tylko lekko narastające, a potem opadające). Problem opisywałem szeroko w wątku o falującym ciśnieniu doładowania. Logi, które można zrobić przez FES/MES są próbowane co 1,5 lub co 2 sekundy, co powoduje, że nie nadają się one do precyzyjnej diagnozy. W zasadzie sens tych logów jest tylko na V biegu w zakresie obrotów 1800-4000 obrotów. Ale to tylko na niemieckiej autostradzie, bo prędkości podczas takiej próby zbliżają się do 200 km/h.

Ja osobiście logów robić przez najbliższy czas nie będę, bo porzuciłem auto u mechanika. Niestety Alfa po raz kolejny strzeliła focha. Ale to już temat na inny wątek.

DSC_0070.jpgDSC_0071.jpgDSC_0072.jpg

Dziwna rzecz- zagladalem pod maske i odkrylem, ze vacuum pompa prawdopodobnie jest od 1.9 150koni... Czy w 1.9 150KM i 2.4 200KM sa takie same pompy podcisnienia?

Na 3 zdjeciu, pod EGR to jest ten kompensator? Jesli tak, to jak mam sprawdzic jego szczelnosc?

Witam, odgrzewam 3 letniego kotleta. Otóż alfa 159 2.4 /200KM. Podczas jazdy odczuwam muła z zakresie 1800-2200 obr / min. Ktoś ma jakiś pomysł co moze być przyczyną ?
Wywalone klapy kolektora, zaślepiony egr i wypisany z komputera. Żadnych błędów w kompie, a dpf regularnie się wypala, bo jeżdżę dość dynamicznie i nie zamulam auta w miejskich korkach. Auto nie kopci , nic nie szarpie.

Ostatnia edycja:
Witam, odgrzewam 3 letniego kotleta. Otóż alfa 159 2.4 /200KM. Podczas jazdy odczuwam muła z zakresie 1800-2200 obr / min. Ktoś ma jakiś pomysł co moze być przyczyną ?
Wywalone klapy kolektora, zaślepiony egr i wypisany z komputera. Żadnych błędów w kompie, a dpf regularnie się wypala, bo jeżdżę dość dynamicznie i nie zamulam auta w miejskich korkach. Auto nie kopci , nic nie szarpie.

A poniżej 1800 obr./min. jest dobrze?
Z tego co pamiętam wersja 200 KM ma turbosprężarkę KKK która startuje z opóźnieniem.

Amortyzatory
Powrót