Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 71

Temat: Komunikaty na komputerze

Użytkownik Romeo Avatar serath
    Mieszka w
    ZG
    Auto
    AR 159SW 1.9JTDm

Domyślnie

taczka464 - tak trochę mało "składnie" brzmi ten błąd, chyba, że Włosi niespecjalnie przyłożyli się tu do tłumaczenia. A jakiekolwiek wariacje dot. tego komunikatu (plus powiązanie z ew. wzniesieniem/hill-holder/itp.) dały mi po prostu 0 wyników czy to w manualu, czy w wujku Google.
    Do tego takie małe pytanie: czy masz B&M i jesteś jedynym użytkownikiem swojego auta? Bo jakoś dziwnie (i idealnie) pasuje to do kawałka o identycznym tytule i nazwie kapeli.

Edit:
    Up - nie chciałem być aż tak bezpośredni ;-)
    Ostatnio edytowane przez serath ; 27-10-2014 o 23:25 Powód: łuk4sz był szybszy
    "Alfa comes with a great responsibility, 'cause no kid ever grew up with a picture of Passat on his bedroom wall."

Sprzedam: Logo (przód/tył), dekielki, QV
    Polecam: Koce, kocyki, ręcznie robione maskotki

Użytkownik Maniak resoraków Avatar taczka464
    Mieszka w
    Ł
    Auto
    AR 159 1.9 8v + chip była , AR 159 TBI TI jest, Crosswagon + chip jest

Domyślnie

kuuuuuuuu*wa ale wtopa mam ten kawałek na pendrivie właśnie... ostatnio sciągalem kleme bo mi się B&M obraziło , przedtem nie wyświetlały mi się nazwy utworów tylko tracki , teraz już najwidoczniej tak haha, Moj niby komunikat poprzedził dźwięk ostrzeżenia śnieżynki ''posible ice on road'' ale sam napis się nie wyświetlił tylko właśnie nazwa utworu. Ha teraz wszystko ma sens ;p

Użytkownik Romeo Avatar Goora
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 159 SW 1.9 JTDM 150KM '06

Domyślnie

Hehe, dobre

To ja miałem kiedyś podobnie. Podłączaliśmy z bratem videorejestrator do zasilania gniazda zapalniczki. Odpalam po zabiegu, a tam komunikat "Cigarettes and..." - reszta się nie zmieściła na wyświetlaczu. Ja w strachu, że wywala błąd zasilania zapalniczki pewnie.

A to początek tytułu piosenki: "Cigarettes and Chocolate - Chet Faker". Zbieg okoliczności konkretny

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Odnowię temat - komunikat "Insufficient engine oil pressure, stop and turn off engine " pojawiający sie na moment po odpaleniu silnika. Otóż znalazłem ciekawą wypowiedź w tym temacie, którą zacytuję w całości :

Komunikat niskiego ciśnienia
    Jest zjawiskiem całkowicie normalnym, że zaraz po odpaleniu silnika - przez sekundę, dwie, trzy - w zależności od temperatury otoczenia, lepkości i temperatury oleju, itd.. ciśnienie smarowania w silniku będzie zerowe (niskie) a dopiero potem wzrośnie do odpowiedniej wartości. Silnik niepracujący nie napędza pompy olejowej i z tego powodu brak jest ciśnienia oleju. Dopiero poparu/nastu/dziesięciu obrotach wału korbowego, pompa zassie olej, przetłoczy go przez filtr olejowy i poda do magistrali olejowych silnika.
    Jeśli to zjawisko nie występowało wcześniej, a dopiero po wymianie oleju i filtra, a rzeczywiste ciśnienie smarowania w silniku jest dobre - to warto zainteresować się filtrem oleju - możliwe, że założono filtr prosty, bez zaworu zwrotnego w środku. Taki filtr olejowy po wyłączeniu silnika zamiast trzymać w sobie olej, pozwala mu ścieknąć do miski olejowej, jego miesjce zajmuje powietrze i potem, po następnym odpaleniu silnika, ciśnienie smarowania będzie niskie, zanim pompa olejowa nie zapełni filtra oleju nową porcją oleju.

Czytaj więcej http://www.forumsamochodowe.pl/komun...#ixzz3Q843ANgb

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    3miasto
    Auto
    e500 w211

Domyślnie

- to warto zainteresować się filtrem oleju - możliwe, że założono filtr prosty, bez zaworu zwrotnego w środku

ok,super info.tego nie wiedzialem. wymieniam olej co 10tys km i nie mialem okazji sie spotkac z takim wynalazkiem,ba nikt mi nawet nie proponowal tego filtra,czy to aso czy sklep motoryzacyjny. no ale teraz juz wiem i przy nastepnej wymianie zakupie taki filtr. thx za przydatne info
    Ostatnio edytowane przez grzechu7 ; 29-01-2015 o 16:57 Powód: aktualizacja informacji

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    1.9 150KM

Domyślnie

panowie to teraz ja:
    Mam też ten komunikat i niby wszystko by pasowało ale u mnie pojawiło sie inne ALE
    Silnik rozgrzany żeby nie było i jak depnę z umiarem do OK 3- 3,5 TYS OBR to odczuwam i widzę na wskaźniku turbo zafalowanie o jedna podziałkę w dół, jakby sobie pompował ale jak dam powyżej 3,5 czasem 4 to mi wyłącza silnik i wywala ten komunikat "insufficientengine oil pressure,stop and turn off engine".Potem żeby odpalić muszę wyjąć kluczyk inaczej nie odpali ,na wolniejszych obrotach nic się nie dzieje normalnie mogę jezdzić .
    Też czepiać się oleju względnie filtra ,lub czujnika ciśnienia i jego połączenia?
    Gdzie on siedzi.

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał Pawelek_S Zobacz post
    panowie to teraz ja:
    Mam też ten komunikat i niby wszystko by pasowało ale u mnie pojawiło sie inne ALE
    Silnik rozgrzany żeby nie było i jak depnę z umiarem do OK 3- 3,5 TYS OBR to odczuwam i widzę na wskaźniku turbo zafalowanie o jedna podziałkę w dół, jakby sobie pompował ale jak dam powyżej 3,5 czasem 4 to mi wyłącza silnik i wywala ten komunikat "insufficientengine oil pressure,stop and turn off engine".Potem żeby odpalić muszę wyjąć kluczyk inaczej nie odpali ,na wolniejszych obrotach nic się nie dzieje normalnie mogę jezdzić .
    Też czepiać się oleju względnie filtra ,lub czujnika ciśnienia i jego połączenia?
    Gdzie on siedzi.

Znalazłem inną przyczynę komunikatu jw.

Na zagranicznym forum ALFAOWNER.com

http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-...-engine-2.html

oto treść:
    Witam, mam ten sam problem z 2.0 JTDM.
    Codziennie rano przy pierwszym uruchomieniu, pojawia się komunikat "Ciśnienie ostrzegawczy mało oleju zatrzymać silnik." 2 sekundy komunikat zniknie. Wiadomość nie pojawi się w ciągu dnia, do rana przy pierwszym uruchomieniu. Czy możesz mi pomóc?
    Olej - kwota ok, filtr oleju zastąpiony innym. Dzięki

Witam, problem rozwiązany.Musi wymienić uszczelkę uszczelniającą między pompą olejową i wlotu pompy.Numer uszczelkę 16 na fig.Po wymianie, nie pochodzi dowolny komunikat ostrzegawczy "Niedobór ciśnienia oleju zatrzymać silnik".

Wg ePER dla silnika 2,0 jtdm uszczelka nr 16. Schemat poniżej.

Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	uszczelka pompy oleju nr 16.jpg
Wyświetleń:	564
Rozmiar:	105.4 KB
ID:	156111   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	uszczelka pompy oleju nr 16 kod.jpg
Wyświetleń:	515
Rozmiar:	50.8 KB
ID:	156112  
    Ostatnio edytowane przez ris ; 04-02-2015 o 20:05

Użytkownik Świeżak Avatar f a n t o m a s
    Auto
    Giulia Veloce 2.0, 159 sw 1.9 jtdm 16v

Question kontrolka nie gaśnie

Witam,

a powiedzcie mi co zrobić - w temperaturze poniżej 3 stopni naturalnie kontrolka się świeci, ale nie gaśnie jak temperatura się podniesie - dopiero po ponownym włożeniu kluczyka do stacyjki znika. To pewnie jakiś błąd komputera, da się coś z tym zrobić?

Użytkownik Embrion Avatar Lisu_Rally
    Mieszka w
    Dzikowiec
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V Sportwagon

Domyślnie

Witam , miał ktoś kiedyś z was taki komunikat : Have engine checked i swiecaca kontrolke check. od czego to jest mo dzisiaj mi wyskoczył . dodam ze z autem nic sie nie dzieje nie traci na mocy wszystko jest normalne .
    z góry dzieki za pomoc

Użytkownik Maniak resoraków Avatar łuk4sz
    Auto
    159 2.0 JTDm (2021 -) 159 1.9 JTDm 8V 2010 berlina (2014-2018)

Domyślnie

Dość popularna kontrolka na desce Podepnij samochód do komputera i zobacz jakie błędy wyskoczą.