[159] Montaż tabletu w samochodzie

daniel4g

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 2008 r.
Witam,
Chciałbym w swojej 159 zamontować 10' tablet ważący ok 580 g w celu wykorzystania go m.in. jako nawigacja. Zależy mi żeby był on zamontowany pewnie i stabilnie a jednocześnie nie chciałbym wiercić żadnych dziur w desce ani kokpicie. Przyssawka nie jest zbyt pewnym sposobem mocowania tak dużego i ciężkiego sprzętu który podatkowo zasłonił by dużą część czyby. Zainteresowało mnie rozwiązanie firmy proclip i tu pytanie do Was a szczególnie osób, które rozbierały konsolę centralną i znają jej budowę na tyle, że będą w stanie ocenić czy takie rozwiązanie ma szanse utrzymać stabilnie tablet którego waga wraz z uchwytem pewnie zbliży się do 1 kg. Producent nie podaje maksymalnego obciążenia tego uchwytu(przynajmniej ja nie znalazłem), ale stosuje się je głownie do montażu lekkiego smartfona czy nawigacji gps. Poniżej wstawiam zdjęcia uchwytu wraz ze sposobem mocowania. Co o tym myślicie? Wytrzyma?

653743-1.jpg653743-2.jpg653743-3.jpg653743-4.jpgDSC07881.jpgDSC07885.jpgDSC07887.jpg

Moim zdaniem nie- 580g a smarfonowe 150 to jednak spora roznica. Poza tym mozesz miec problemy z widocznoscia.... a za to nawet mandat moga Ci sprezentowac.

Bardzo fajnie. Mnie też się podoba, tylko to już jest operacja zakrojona na znacznie szerszą skalę.

heheh sprytne. Tylko że gdzie radio? :) nawet z tabletu dźwięk nigdzie nie poleci.

W iPadzie jest radio, co prawda przez internet, ale jest :)
Tyle że nie ma wzmacniacza, który by pociągnął za sobą całe to grające ustrojstwo w aucie. ;)
Bez radia masz przecież tylko głośniki i okablowanie.

Tyle że nie ma wzmacniacza, który by pociągnął za sobą całe to grające ustrojstwo w aucie. ;)
Bez radia masz przecież tylko głośniki i okablowanie.

Właśnie. Ale jakby dodać wzmaka to było git. Powiem lepiej. Będzie znacznie lepiej i dużo taniej niż Twój murgal Parot :sarcastic:

Do ładowania masz gniazdo USB. Normalnie na dwapiny USB podajesz napięcie z ładowarki samochodowej. A dźwięk wychodzi przez gniazdo słuchawkowe. Każdy tablet to ma.
Ja tak zrobiłem nawigację w 166. Normalnie jest podłączona pod audio samochodu. Tylko że u siebie nie musiałem wywalać radia :)

No całkiem fajnie to wygląda. Zalety do duży ekran. Wady małe możliwości tabletu bez dostępu do sieci internetowej. Biorąc pod uwagę , że każdy ma tam jakiś tablet w domu który używa się sporadycznie to by było tylko trochę roboty.

Wady takiego rozwiązania:
- brak procesora dźwięku i wzmacniacza - średnia jakość dźwięku
- mogą być problemy z zasięgiem GPS (ja mam w 166 zabudowane na desce rozdzielczej a tu może być gorzej z łapaniem fix`a)
Zalety:
- dowolny android
- możliwości personalizowania
- niski koszt (w stosunku do stacji multimedialnych)
- świetne wypełnienie otworu montażowego. Niestety we wszystkich stacjach to są te nieszczęsne ramki które szpecą.

Z zasięgiem GPS to raczej napewno będzie problem, trzebaby jakimsik sposobem wypuścić antenę. No i nie ma co liczyć na sterowanie z kiery.

No i nie ma co liczyć na sterowanie z kiery.
Właśnie :)
Odnośnie GPS to łapać powinno. Ja jak robiłem próby to łapało mi nawet jak na podłokietniku trzymałem. Ale pierwsze logowanie trwało bardzo długo. I też to na pewno będzie miało znaczenie jakie jest odbiornik.

Ja na ten przykład mam wolne Prestigio Duo. Leży to sobie ale na nim wiele się nie zdziała. Zalety: niewątpliwe to wielkość ekranu i android. Ale tak myślę jak miałbym coś zacząć modzić to trzebaby kupić drugą konsolę tak w razie czego.

Ja na co dzień używam navi 7' zamontowanej na środku deski rozdzielczej - uchwyt b. podobny jak z posta inicjującego kupiłem czas jakiś temu w internetach. Sprawdza się to zacnie-absolutnie nie zakłóca widoczności, a jest na wysokości wzroku i wygodnie się z tego korzysta.
Teraz przymierzam się do zamontowania w tym miejscu tabletu (zasilanie mam dociagniete do uchwytu w sposób niezauważalny)-kwestia tylko wymiany uchwytu na cos z arsenału HR.
Ps. Brodita (plus HR) mam uchwyt na telefon montowany z boku deski. Też jestem z niego zadowolony.

Sebastian

Z zasięgiem GPS to raczej napewno będzie problem, trzebaby jakimsik sposobem wypuścić antenę. No i nie ma co liczyć na sterowanie z kiery.
Zasieg można rozwiązac modułem GPS na bluetooth-nawet mi gdzieś taki leży i mogę oddać na testy. ;)
Wtedy tablet to juz wogole może być chinol za 400zl bo odpada sprawa wbudowanego gps-a. Ale kusi taki tablet z wbudowanym modemem 3g, do tego karta aero2 i mamy mobilna stacje muzyczno- rozrywkową. :D

to ja juz wole zostac w domu i posluchac muzyki z wierzy :P do ktorej mam podlaczonego kompa z internetami :P

a tak powaznie, to cholerny problem takiego tableta wstawic tak zeby wszystkie funkcje dzialaly, jak gps, sterowanie z kiery,radio, ladowanie(trzebaby ipada takiego przez to zlacze apple'a podlaczyc w desce i wtedy mamy jednoczesnie dzwiek i ladowanie, no ale jak wkladac zeby nie zlamac tego zlacza, musialoby ono byc ruchome zeby je cofnac na czas wkladania tableta) do tego zmieniarke podlaczyc do tego to w ogole misja niemozliwa no i sam wmazniacz, ktory radio posiada

... a jak juz bym mial zaczac sie w to bawic to tak jak kolega wyzej napisal kupilbym panel i w nim rzezbil i dopiero pozniej bym postanowil to wstawic do auta :D

Amortyzatory
Powrót