• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Sterownik silnika.

smiertek

Nowy
Auto
159 2.4 sedan
Niech ktos zorientowany mnie oswieci. "Podobno" mam uszkodzony sterownik silnika. Auto jezdzi, ma moc ale czasami wywala glupie bledy. CZY musze kupic identyczny o tych samych numerach czy moze byc z innymi numerami byle od 2.4. Oprogramowanie bedziemy zgrywac z mojego starego sterownika, zreszta firma od cziptuningu ma moj soft u siebie na kompie. Zastanawiam sie czy te sterowniki roznia sie numerami z powodu roznic w konstrukcji wewnetrznej czy tylko z powodu oprogramowania wewnetrznego.

Wizualnie (PCB) wyglądają identycznie. Uruchomiłem jedną 147 na kompie z Cromy po uprzednich modyfikacjach programowych. Natomiast inna 147 chodzić już nie chciała. Trzeba więc patrzeć na różnice sprzętowe.
Ogólnie komputery mają dwa nr HW i SW. Jak kupisz o takich samych HW to po przegraniu softów będzie ok. Jak o różnych to będzie loteria :) Tuner powinien wiedzieć co robić i który komp wybrać.

A mozesz mi powiedziec ktory to numer HW a ktory to SW ? Bo jeden z nich to numer czesci tak jakby z Epera a drugi, dluzszy, zaczyna sie od 939.

Np. 0281... numer HW 10cyfr
10.... SW 10 cyfr

55... Numer FIAT'a

Podłącz sobie kablem, w zakładce INFO zczytaj i porównaj z obudową.

Nie zakumalem, wkleje zdjecie i na przykladzie mi powiesz ok ?

- - - Updated - - -

3922758958.jpg

Jakiego typu błędy masz, że myślisz o wymianie ECU? Mój samochód też potrafi ześwirować i padł pomysł wymiany ECU. Ale u mnie to po prostu pomysł, który wynika z braku innego pomysłu. Czasem auto potrafi nie zapalić i wtedy w ECU mam szereg różnych błędów (np. jednocześnie błąd przepływomierza, czujnika temp, ciśnienia doładowania). Na komputerze pokładowym pojawia się komunikat "speed limit 240 excedeed". Generalnie szereg błędów, które myślałem że mają związek z brakiem prądu, ale działo się to przy nowym, świeżo naładowanym akumulatorze. Na razie wydarzyło się to tylko u mechanika w garażu, więc tematu nie zgłębiłem. Po odpaleniu auta problem nie wrócił. Ale coś jest na rzeczy.

- - - Updated - - -

BTW zdjęcie wkleiłeś słabe. Ale HW number masz chyba nad kodem kreskowym, zaczyna się od 0 281. Numeru SW raczej na obudowie pewnie nie znajdziesz, bo to numer oprogramowania, więc każdego wgranie nowego oprogramowania w ASO powinno ten numer zmienić.

Ostatnia edycja:
Czasami poszarpuje mi silnikiem podczas jednostajnej jazdy albo na postoju, wywala bledy parktronika, sieci can niewystarczajacego cisnienia oleju(to akurat tylko raz). Sterownik byl otwierany przy okazji programowego usuwania egr bo podobno przez obd sie nie da kablem i niby zostal uszkodzony mechanicznie. Sam nie wiem, do tamtej pory wszystko bylo jak ta lala, po ingerencji dupa.

Zmień serwis :) Chyba ze ci teraz naprawiają za free

Nr hw tak jak napisałem wcześniej i poprzednik: 0 281 ...

Witam:)
AR 159 2.4jtdm 2006r
Mam nastepujacy problem. kilka miesiecy temu wywaliłem egr i dpf-wszystko było super, tydzien temu wywaliłem klapy zmieniłem kompletny rozrzad i softa na ok 230km. Wczoraj jezdziłem autem do 4 rano, wsiadam o 9:00 a ty auto nie pali. kreci ale nie odpala.
Zawsze gdy wkładałem klucz swieciła miedzy innymi kontrolka od świec i od silnika po czym gasłą po odpaleniu. zaówazyłem ze nie swieci sie zadna z nich po włączeniu zapłonu, a po podpieciu pod komputer nie moze połączyc sie z kompem samochodu. Czyżby padł sterowanik silnika?

Witam:)
AR 159 2.4jtdm 2006r
Mam nastepujacy problem. kilka miesiecy temu wywaliłem egr i dpf-wszystko było super, tydzien temu wywaliłem klapy zmieniłem kompletny rozrzad i softa na ok 230km. Wczoraj jezdziłem autem do 4 rano, wsiadam o 9:00 a ty auto nie pali. kreci ale nie odpala.
Zawsze gdy wkładałem klucz swieciła miedzy innymi kontrolka od świec i od silnika po czym gasłą po odpaleniu. zaówazyłem ze nie swieci sie zadna z nich po włączeniu zapłonu, a po podpieciu pod komputer nie moze połączyc sie z kompem samochodu. Czyżby padł sterowanik silnika?

Albo cuś się spaliło typu bezpiecznik...

Amortyzatory
Powrót