[159] Delikatne wibracje na 5 i 6 biegu

• Autor wątku Autor wątku Gixer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Gixer

Nowy
Auto
159 JTDM 8V
Witam,
Ostatnio coś tak delikatnie zaczyna mi drgać/wibrować podczas mocnego przyśpieszania na 5 i 6 biegu. Czy to mogą być początki dwumasy?
Dodam że na biegach 1-4 żadnych wibracji nie ma, przy gaszeniu i odpalaniu żadnych stuków też nie ma.

Jeśli to może jednak nie dwumasa to od czego byście zaczęli sprawdzanie?
Pozdrawiam

Masz charakterystyczne stuki dwumasy na zimnym silniku po uruchomieniu?
Przy zmianie obciążenia nie pojawiają się one?
Mogą to niestety też być łożyska w skrzyni... Drążek zmiany biegów nie porusza Ci się delikatnie przy zmianie obciążenia na tych biegach?

W sumie to powodów może być kilka. Na początku sprawdziłbym przeguby. Kiedyś (w mondeo) miałem podobny przypadek, auto wibrowało przy przyśpieszaniu i okazało się że to wina uszkodzonego przegubu.

Mogą to niestety też być łożyska w skrzyni... Drążek zmiany biegów nie porusza Ci się delikatnie przy zmianie obciążenia na tych biegach?
to świadczyłoby raczej o uszkodzeniu poduszek skrzyni biegów. Natomiast drgania wyczuwalne przy mocniejszym depnięciu z niskich obrotów na V i VI biegu to klasyczny objaw uszkodzenia koła dwumasowego lub niefachowego chiptuningu, przy czym to nie jest tak, że dwumas trzeba wymienić już. Za nim do tego dojdzie pojawią się kolejne symptomy.
Pozdrawiam.
- Rafał

Masz charakterystyczne stuki dwumasy na zimnym silniku po uruchomieniu?
Przy zmianie obciążenia nie pojawiają się one?

właśnie dwumasy nie słychać, znajomemu jak w Skodzie Octavi dwumas padł to słychać było takie głuche walenie. U mnie jest teraz 165 tyś, jak kupowałem to było 100 tyś i nie zauważyłem żeby coś głośniej było.

drążek skrzyni biegów się nie rusza, ani przy odejmowaniu ani przy dodawaniu gazu

No to skrzynię chyba masz ok. Sprawdź luzy na przegłubach wewnętrznych. Może to dwumas ale nie sadze, wina chipa też nie bo to 8v, czyli sprzęgło ma zapas.

Jeżeli występuje wibracja oraz szum tylko na 5 i 6 biegu, łożyska do wymiany. Kosztowna zabawa, ale w zależności od mechanika zdiagnozuje Ci jednocześnie wysprzęgnik, sprzęgło oraz inne łożyska. Usterka ta występuje dość często po 120k-150k km.

No to skrzynię chyba masz ok. Sprawdź luzy na przegłubach wewnętrznych. Może to dwumas ale nie sadze, wina chipa też nie bo to 8v, czyli sprzęgło ma zapas.

Chipa nie mam, mam oryginalne mocne 115KM :)
Jak sprawdzić ten przegub wewnętrzny?

Chipa nie mam, mam oryginalne mocne 115KM :)
Jak sprawdzić ten przegub wewnętrzny?
Wejdź pod auto i chwyć za przegub. Pokręć nim do przodu i do tyłu (tak jak się on obraca napędzając koła ;)) i sprawdź, czy nie ma dużych luzów i czy nie stuka. U mnie tak to mechanik sprawdzał i diagnoza była słuszna. Auto jakby bujało się na boki podczas przyspieszania.

Da radę sprawdzić bez zdejmowania osłony pod silnikiem?

Jeszcze jedno pytanie, tam są dwa przeguby? Jeśli 2 To odrazu oba wymienić?

Jeszcze jedno pytanie, tam są dwa przeguby? Jeśli 2 To odrazu oba wymienić?
Na półosi masz 2 przeguby. Zewnętrzny (ten przy kole) i wewnętrzny, bliżej skrzyni. Za bujanie, a może i wibracje odpowiada ten wewnętrzny zwykle.

u mnie jest tez znów problem...były drgania przy przyspieszaniu, wymieniłem krzyżak z lewej a z prawej nowa cała półoś, wszystko chodziło cacy zero drgań, potem wymieniłem klocki, tuleje wahacza i koncowki drążków oraz łacznik stabilizatora, pojechałem na geometrie i ustawili autko. ale przy prędkosci o 110 zwyż ale tak jakby bicie gdzies dalej, takie lekkie drgania czuć, nie wiem, pojade opony wyważyć jeszcze raz, juz zgłupiałem, zachciało mi sie mieć wszystko cacy...nie wiem co robic, na geometri mówili ze wszystko dobrze jest. ale bicie gdzies czuje..

Chłopaki mam rozwiązanie... Jak Wy tam zimę macie to może... śnieg z felg zmyjcie i lód. :D

Wymieniłem przegub ale nic nie pomogło, mechanik nawet stwierdził że wymienił dobry na nowy:)
Co dalej sprawdzać? Myślałem o dwumasie, ale mechanik stwierdził że jest w bardzo dobrym stanie. Samochód ma pewne 165tyś, w moich rękach od 99tyś, w 90% robię trasy

Jeździł samochodem, zostawiłem mu na weekend żeby posprawdzał wszystko.

Amortyzatory
Powrót