Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: Dziwne zjawisko przy przyspieszaniu

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    AR 159 120KM

Domyślnie Dziwne zjawisko przy przyspieszaniu

Witam, dziwne czy nie dziwne - w ostatnich dniach powtarza się u mnie coś takiego: przy przyspieszaniu, na 2 lub 3 biegu, następuje coś, co nazwałbym jakimś "przeskokiem" w napędzie, "poślizgiem" - wrażenie takie, jakby koła buksowały lekko na lodzie ( i myślałem początkowo, że tak właśnie jest - ale pojawia się w różnych warunkach, więc raczej nie to, poza tym nie zapala się ABS). Zwykle powtarza się raz, czy dwa - a potem po rozgrzaniu silnika już raczej nie. A może to objawy EGR?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Z tego co pisujesz, to sugeruję sprawdzić sprzęgło, tylko dlaczego na niższych biegach, skoro zazwyczaj zaczyna ślizgać na wyższych?
    Zwróć uwagę jak podczas tych objawów zachowuje się wskazówka od turbo, może ona coś podpowie.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    AR 159 120KM

Domyślnie

Myślałem o sprzęgle, ale było wymieniane kilka miesięcy przed zakupem samochodu (mam na to papiery z warsztatu). Na gaz reaguje ok. Spojrzę na doładowanie - od kiedy mam samochód wskazówka wisi trochę powyżej zera, ale to na pewno kwestia czujnika ciśnienia.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    alfa 159 jtdm 150

Domyślnie

...wczoraj moja 159 zaczęła identycznie tz. "...przy przyspieszaniu, na 2 lub 3 biegu, następuje coś, co nazwałbym jakimś "przeskokiem..." po przejechaniu około 200km alfa przestała chodzić na dwa cylindry wskoczyła w tryb awaryjny. podejrzewam ze gdzieś się wilgoć dostała.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    AR 159 120KM

Domyślnie

Toomek, poważnie mnie zaniepokoiłeś. Ja nie robię niestety długich tras, głównie miasto. Wczoraj przejechałem się kilkadziesiąt kilometrów, nie jest to sprzęgło raczej - auto ładnie się zbiera od razu, na wszystkich biegach, także wyższych. Podczas jazdy akurat nie odnotowałem żadnych niepokojących "przeskoków". U mnie to się pojawiło przy minusowych temperaturach.
    Nie znam się więc dopytam: co to znaczy, że przestała chodzić na dwa cylindry i wskoczyła na tryb awaryjny? (tzn. jakie są objawy tego?).

Użytkownik Znawca Avatar Tytanowy
    Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

Ja nadal stawiałbym, że sprzęgło się "ślizga". Miałem kiedyś tak samo, może nie w alfie, ale jak depłem mocniej w gaz, to po prostu obroty szły w górę a samochód wcale tak ostro nie przyspieszał no i był taki efekt jakby auto jeździło wtedy po lodzie.
    Wina u mnie była własnie po stronie sprzęgła, od tego zacząłbym swoją diagnozę.

Użytkownik Rowerzysta Avatar stunt_rider
    Mieszka w
    Emiraty Arabskie
    Auto
    Byla AR159 sw 2.0, 2011r. Jest: Giulia Veloce TI Competizione Red 2.0 T

Domyślnie

najbardziej powinno byc to widoczne na wyzszych biegach na 6 najlepiej przetestuj, jedz ok 100 km/h gaz w podloge i sprawdz czy alfa za bardzo sie nie wkraca na oborty a wolniej przyspiesza.Przewaznie jak sprzeglo sie podslizguje jak dluzej przytrzymasz na uslizgu potrafi zasmierdziec "przypalonymi nalesnikami" moje porownanie

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

jeśli mowa o przeskoku to może być to zacinajaca się zmienna geometria turbiny, co dzieje się częściej właśnie przy niższych temperaturach.

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    AR 159 120KM

Domyślnie

Właśnie nie było tego objawu braku przyspieszania na 6 biegu. "Spalone naleśniki" dobre porównanie. Miałem to dwa razy, gdy wjeżdżałem wolno na krawężnik i trochę za długo przetrzymałem sprzęgło - ale w tej sytuacji to chyba normalne? Czy to objaw, że jest źle?
    A z innej beczki - czy da się sprawdzić, czy sprzęgło było faktycznie wymienione? Tzn. mam papiery z serwisu, który sprzedał mi ten samochód, ale czy da się w innym warsztacie po częściach to sprawdzić?

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    alfa 159 jtdm 150

Domyślnie

lukasz1979 co do pracy silnika nie na wszystkich cylindrach i o trybie awaryjnym poszukaj na forum lub google... w moim przypadku cos jest chyba nie tak z absm. niby już było ok ale po przejechaniu 10km wyskakuje blad "ABS not availble, Hill holder not availble, VDC not availble" błąd w czasie jazdy potrafi zniknąć i alfa "chodzi" normalnie ale po chwili ponownie go wyświetla i zaczyna wariować ...