[159] Check Engine Oil Level ???? Co to oznacza ???

A nie stałeś czasem na jakimś nierównym parkingu? Ja kiedyś zostawiłem auto na ok. 2 godzinki lekko przechylone na lewą stronę i miałem to samo. Przeparkowałem na równe miejsce i po godzinie było ok.

Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka

Auto mogło pokonać ten przebieg w 3 m-ce wiec nie sadze, zeby był tam dramat nawet po 30k.
Jak dobry olej to nic mu nie będzie.

Wysłane za pomocą Poczty Polskiej poleconym priorytetem..

Ja pierdziele.... to co tam jest w silniku po 35tys. to już chyba z olejem nie ma nic wspólnego.... :/

Byłem bardzo zdziwiony, jak pierwszy raz spotkałem się z zaleceniem wymiany oleju po 30kkm. Kilka lat temu odbierałem z kuzynką nowego Peugeota, w książce serwisowej na pierwszą wymianę oleju w nowym samochodzie miała przyjechać właśnie po takim przebiegu.

Byłem bardzo zdziwiony, jak pierwszy raz spotkałem się z zaleceniem wymiany oleju po 30kkm. Kilka lat temu odbierałem z kuzynką nowego Peugeota, w książce serwisowej na pierwszą wymianę oleju w nowym samochodzie miała przyjechać właśnie po takim przebiegu.
Niestety filozofia budowy i serwisowania nowych samochodów jest taka aby nie były one wieczne a raczej po zakończeniu gwarancji przyjeżdżały do serwisu ASO.

Dla naszych turbin maksymalnie 15 tys przebiegu na jednym oleju

Kilka lat temu odbierałem z kuzynką nowego Peugeota, w książce serwisowej na pierwszą wymianę oleju w nowym samochodzie miała przyjechać właśnie po takim przebiegu.

159 z JTS też ma zalecaną wymianę co 30 tysięcy. Czym się to kończyło, wiedzą wszyscy forumowicze z JTSami po wymianie łańcucha rozrządu i okolic ;)

Ja pierdziele.... to co tam jest w silniku po 35tys. to już chyba z olejem nie ma nic wspólnego.... :/

Gdy przyjechałem do ASO na pierwszą wymianę oleju po 28tys. km jakież moje było zdziwienie gdy zapytano mnie dlaczego tak wcześnie? ... choć międzyczasie dolałem 2L oleju.

Bo ASO to nie są fachowcy ;) To wyrobnicy.
Nie mam tu na myśli ludzi, tylko procedury.

Dżizas Panowie. Odkopałem stary temat, żeby mi ktoś powiedział gdzie ta wtyczka, a Wy kontynuujecie temat wymiany oleju z przed 2 miesięcy :D Zresztą nie o tym jest ten temat.

A nie stałeś czasem na jakimś nierównym parkingu?
Nie to nie to. Zarówno jeden jak i drugi parking równiutki. Najpierw pokazał 3 kreski, potem po 15 minutach brak oleju. Po pół godziny po napisaniu poprzedniego postu zszedłem do auta ponownie i... znowu pokazał 2 kreski. Kapryśna ta włoszka ;)

Lało wczoraj, więc pewnie to wilgoć gdzieś robi psikusy dlatego chciałbym sprawdzić te styki. Tylko niech mi ktoś powie gdzie to ustrojstwo się znajduje :)

Dżizas Panowie. Odkopałem stary temat, żeby mi ktoś powiedział gdzie ta wtyczka, a Wy kontynuujecie temat wymiany oleju z przed 2 miesięcy :D Zresztą nie o tym jest ten temat.

Nie to nie to. Zarówno jeden jak i drugi parking równiutki. Najpierw pokazał 3 kreski, potem po 15 minutach brak oleju. Po pół godziny po napisaniu poprzedniego postu zszedłem do auta ponownie i... znowu pokazał 2 kreski. Kapryśna ta włoszka ;)

Lało wczoraj, więc pewnie to wilgoć gdzieś robi psikusy dlatego chciałbym sprawdzić te styki. Tylko niech mi ktoś powie gdzie to ustrojstwo się znajduje :)
Tutaj masz opis jak wyczyścić czujnik poziomu oleju w JTD
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob_sam/76294-czyszczenie_czujnika_poziomu_oleju_jtd.html

Uzupełnij przy okazji w profilu jaki masz silnik i rok produkcji auta (przed czy po lifcie) będzie łatwiej doradzić coś.

Witam. Jako zr temat tyczy sie po czesci czujnika poziomu oleju pisze tutaj. Alfa 159 2,4 jtd nie wyswietla poziomu oleju. Pomyslalem pewnie padł czujnik. Po weryfikacji okazuje sie ze czujnik w ogole nie jest podłączony. W okolicach nie ma zadnej wtyczki. Teraz pytanie ile kabli powinno isc do czujnika ( 3? Tyle co pinow?) Skad? Z jakiego miejsca wychodza te kable ? Mniej więcej lakalizacja z którego odcinka wiazki? Kolory kabli do ktorego pinu. Jak ktos ma dostep do auta od spodu fajnie jak by mi zweryfikowal te informacje. Mile widziane zdjecia. Pozdrawiam.

Amortyzatory
Powrót