• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] łożyska / skrzynia m32

W 1.75TBi tez ponoc jest M32 -tak przynajmniej twierdzi wielu alfaholikow (pytalem na forum) i takie tez informacje znalazlem na alfaowners.
Na swojej skrzyni widzialem tylko napis GM i jakis dziwny numer (szkoda ze go nie zapisalem, moznaby potwierdzic).

to juz nic nie mówie

- - - Updated - - -

epsonix, Ja już ten cały temat przewertowałem i wraz takiej jednoznacznej odpowiedzi nie było. Teraz Ci dziękuję skoro napisałeś że 1.9 tylko M32.

p.s A temat skrzyni może być podobny do tego obok dotyczącego ALFY ROMEO 159 bez DPF-u - fabrycznie :cool:.

nie specjalnie ,wyszło ci porownanie , tu wszystko idzie wyczytac

No spoko, znam zasady netykiety i czytania zanim zapytam. Jak by nie to bym dublował tematy jak wielu forumowiczów. Nie chcę być niegrzeczny ale jak Ty umiesz wszystko wyczytać to naucz się jeszcze pisać stylistycznie oraz używać znaków interpunkcyjnych tak, aby każdy mógł zrozumieć Cię za pierwszym razem, a nie myśleć "co autor miał na myśli." :)

No spoko, znam zasady netykiety i czytania zanim zapytam. Jak by nie to bym dublował tematy jak wielu forumowiczów. Nie chcę być niegrzeczny ale jak Ty umiesz wszystko wyczytać to naucz się jeszcze pisać stylistycznie oraz używać znaków interpunkcyjnych tak, aby każdy mógł zrozumieć Cię za pierwszym razem, a nie myśleć "co autor miał na myśli." :)

jesli to bylo do mnie ,to jestes bezczelny , poczytaj swoje posty , i sam popracuj nad interpunkcją

Ktos z forum wymienial olej w skrzyni na te polecane Tutela Car Technyx 75W85 lub Fuchs Sintofluid 75W80 API GL5 lub jakis inny? Panuje mit, ze wymiana moze zaszkodzic. Skrzynia igla, ale Bella dobrze sie spisuje i chcialbym jej to jakos wynagrodzic, wiec rozwazam wymiane. No chyba, ze lepiej juz kupic HID-y :o

Kiedyś rozmawiałem telefonicznie z tym Panem od skrzyń z linku powyżej i twardził, że jeżeli skrzynia jest w złej kondycji to wymiana oleju tylko uwydatni jej wady. Twardził, że stary olej maskuje nieodmagania łożysk.

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Olej w skrzyni wymieniony, zalane było już słomkowym. Zlany olej w dobrej ilości i czysty. Zalano 2,4l.

Co do szumu, o którym pisałem wcześniej, to się okazało, że był wyciek oleju silnikowego spod takiego dekielka od góry od strony rozrządu i tam coś mogło szumieć.

Jednak nadal coś bardzo delikatnie szumi z okolic skrzyni (ledwie słyszalny), ale po nagrzaniu przestaje. Ruch lewarka na luzie lewo/prawo zmienia ton.

Szum prawie niewykrywalny. Wyczuwalny pod palcami minimalny ruch lewarka na 1,3 po szybkim wciśnięciu sprzęgła.

Na razie o zostawię, do momentu mocniejszych szumów.

U mnie tez coś się dzieje z autem i stawiam właśnie na skrzynię chociaż typowego wycia nie mam. Mianowicie podczas jazdy (chodzi o to, że musi być wbity bieg) przy schodzeniu z obrotów w zakresie 3-2rpm pojawiają się dosyć mocne wibracje. Nie telepie lewarkiem, ale autem. Problem pojawia się tylko przy wbitych biegach - podczas postoju i kręcenia silnikiem problem nie występuje. W pozostałych aspektach skrzynia działa bez zarzutu - jest cicho, biegi wchodzą bez problemu, lewarek chodzi ciasno i z należytym oporem. Czy to też wina łożysk, a może to nie skrzynia? Proszę o pomoc, bo chce to zrobić jeszcze przed sezonem :D

Olej w skrzyni wymieniony, zalane było już słomkowym. Zlany olej w dobrej ilości i czysty. Zalano 2,4l.

Co do szumu, o którym pisałem wcześniej, to się okazało, że był wyciek oleju silnikowego spod takiego dekielka od góry od strony rozrządu i tam coś mogło szumieć.

Jednak nadal coś bardzo delikatnie szumi z okolic skrzyni (ledwie słyszalny), ale po nagrzaniu przestaje. Ruch lewarka na luzie lewo/prawo zmienia ton.

Szum prawie niewykrywalny. Wyczuwalny pod palcami minimalny ruch lewarka na 1,3 po szybkim wciśnięciu sprzęgła.

Na razie o zostawię, do momentu mocniejszych szumów.
Ile można o tym pisać masz za mało oleju 2,6 litra lejesz na mokrą skrzynie na suchą 2,8. Do skrzyni wchodzi max 2,9. Zapewne słyszysz wycie na 4 biegu

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

U mnie tez coś się dzieje z autem i stawiam właśnie na skrzynię chociaż typowego wycia nie mam. Mianowicie podczas jazdy (chodzi o to, że musi być wbity bieg) przy schodzeniu z obrotów w zakresie 3-2rpm pojawiają się dosyć mocne wibracje. Nie telepie lewarkiem, ale autem. Problem pojawia się tylko przy wbitych biegach - podczas postoju i kręcenia silnikiem problem nie występuje. W pozostałych aspektach skrzynia działa bez zarzutu - jest cicho, biegi wchodzą bez problemu, lewarek chodzi ciasno i z należytym oporem. Czy to też wina łożysk, a może to nie skrzynia? Proszę o pomoc, bo chce to zrobić jeszcze przed sezonem :D
Za tłumienie drgań odpowiada 2-Mas

Sorka nie doczytałem nie znam tbi

Chyba mam w TBi coś podobngo, przy hamowaniu silnikiem przed skrzyżowaniem, np na 3 biegu przy ok 60-65km/h tak przez parę sekund są wibracje. Auto tylko 52kkm nalatane, U kumpla w jeszcze młodszej TBI (2011, 36kkm) tez to zaobserwowałem jak się przejechałem, ale wystąpiło przy ok 80-90km/h na 4 biegu. Mój pomysł jest że to zimówki tak się zachowują, że wpadają w rezonans przy pewnym obciążniu/prędkości. Ja mam Continentale TS850 a on Goodyeary UG Performance G1, Conti mają dość duże odstępy między klockami bieżnika, stąd wcale się nie zdziwiłem że mogą dawać jakieś efekty typu drgania/hałas. Do letnich opon nie mam porównania, obaj kupiliśmy auta 2 miesiące temu i od razu zakładaliśmy zimówki.

U mnie pojawia się tylko w tym przedziale obrotów i tylko przy schodzeniu. Przy rozpedzaniu problemu nie ma. Opony letnie Pirelli pzero nero i nalot 145k km

W tbi jest dwumas

Panowie, w mojej Alfie 1.9 16V jtdm awarii uległ mechanizm różnicowy. Objawiało się to regularnym stukaniem, przyspieszającym wraz ze wzrostem prędkości. Wyjęta została skrzynia, założone nowe łożysko 6 biegu (wiem, że powinno się wymienić wszystkie) oraz nowy mechanizm różnicowy ( w starym na satelitach widocznie były mocne wyszczerbienia i wżery) a stukanie niestety dalej występuje. Stukanie słyszalne jest gdy, auto toczy się na luzie, toczy się na wciśniętym sprzęgle oraz przy stałym utrzymywaniu prędkości na każdym biegu. Natomiast przy przyspieszaniu oraz hamowaniu silnikiem jest cicho. Mój mechanik rozkłada ręce bo nic innego nie wykazuje śladów zużycia. Może ktoś miał do czynienia z podobnymi objawami w tej 'cudownej' M32?

Czy to stukanie zależne jest od prędkości obracania się kół?

Mam bardzo podobne objawy z tym że u mnie stuka przy hamowaniu silnikiem i podczas jazdy na luzie. Oczywiście częstotliwość stukania zależy od prędkości obrotowej kół. Kiedy przyspieszam stukanie znika, tak jakby kasował się luz w mechanizmie różnicowym. U siebie podejrzewam że mam zużyty dyfer i mam nadzieje że jak go wymienię to hałas zniknie. Wcześniej wymieniłem prawą półoś, bo podejrzewałem luz na kielichu, ale niestety diagnoza była nietrafiona. Dyfer kupiłeś od gościa z Poznania?

Amortyzatory
Powrót