[159] łożyska / skrzynia m32

Moją skrzynię naprawiałem w sierpniu 2018 (zużyty synchronizotor i koło zębate 4 biegu oraz haczące biegi), do dzisiaj śmiga bezproblemowo. Uważam, tak jak kolega Czarny, a mianowicie naprawiałbym swoją. Z kolei skrzynię regenerowałem u Pawła (mechanior z forum) i z tego co wiem to w 159, urządzenie o subtelnej nazwie M32 naprawiał na aucie, bez ściągania (również łożyska). Nie pamiętam jaki był to koszt ale na pewno wyszło o wiele korzystniej niż u konkurencji.

Moją skrzynię naprawiałem w sierpniu 2018 (zużyty synchronizotor i koło zębate 4 biegu oraz haczące biegi), do dzisiaj śmiga bezproblemowo. Uważam, tak jak kolega Czarny, a mianowicie naprawiałbym swoją. Z kolei skrzynię regenerowałem u Pawła (mechanior z forum) i z tego co wiem to w 159, urządzenie o subtelnej nazwie M32 naprawiał na aucie, bez ściągania (również łożyska). Nie pamiętam jaki był to koszt ale na pewno wyszło o wiele korzystniej niż u konkurencji.

No tak kolega naprawia też bez demontażu z auta no ale trzeba gdzieś na Śląsk jechać brać hotel jak jesteś z daleka i ogólnie dogadać się na taką operację??????. To kolega papmik dobrze pamiętam nik?

Dokładnie, to jest kolega Pampik. Ja do Tych mam około 300 km. Z dojazdem oraz hotelem (1 noc) i tak wyszło taniej. Pamiętam, że przyjechałem w godzinach popołudniowych i następnego dnia popołudniu wracałem do domu z bananem na twarzy. Pozdrawiam.

Dokładnie, to jest kolega Pampik. Ja do Tych mam około 300 km. Z dojazdem oraz hotelem (1 noc) i tak wyszło taniej. Pamiętam, że przyjechałem w godzinach popołudniowych i następnego dnia popołudniu wracałem do domu z bananem na twarzy. Pozdrawiam.

A no to spoko dobrze wiedzieć. To ja mam też coś ok.300

Skrzynia zrobiona.. a w zasadzie wsadzona druga po regeneracji. Mojej nie dało się regenerować, wcześniej robił ją jakiś kowal w stodole, skrzynia to był śmietnik, zrobiona tylko tak żeby pojeżdziło 2-3tyś, żeby sprzedać auto. Cena:3500zł
skrzynia-2300/montaż i demontaż - 700zł/wysprzęglik 350/ olej-150
Zalane 3.5litra oleju

Cześć, widzę że temat z m32 na Waszym forum jest mocno rozwinięty (bardziej niż na oplach) dlatego piszę tutaj :) Skrzynia w mojej astrze była regenerowana 4 tys temu, zostały wymienione 8 łożysk i przesuwka 3 biegu. I do wczoraj było wszystko dobrze, teraz jest problem z szumem przy prędkościch powyżej 50km/h, a niżej słychać terkotanie - niezależnie od biegu na luzie też szumi/terkocze. Mam film nagrany, prawe koło podniesione, a lewe na ziemi i przy kręceniu prawym takie zachowanie lewej półosi i dźwięk że skrzyni - dodam że auto wtedy było na luzie. Satelity w różnicowce? Czy jakaś inna możliwość? Jeżeli byłby to satelity to czy jest możliwość ich wymiany czy cały mechanizm różnicowy? Z tego co patrzyłem można mechanizm wyjąć bez ściągania skrzyni.

Film:
Youtube.com/watch?v=hL489R0AJfc

Cześć. 159 1.9 8v (115KM 2010 rok)
Skrzynia ogólnie ma bardzo ciche łożyska podczas jazdy ale gorzej na postoju z puszczonym sprzęgłem
Wtedy jest chrobotanie, najlepsze jest to że raz wycisnę i jest cisza a drugi raz wycisnę i chrobota jakby miało się rozlecieć.

Kolejny objaw stukanie przy wrzucaniu/zmianie biegów o brzmi to jak coś w środku skrzyni

I ostatnia irytująca rzecz - podczas jazdy np na 1 biegu pomału podczas powolnej jazdy słychać chrobotanie, jak przyspiesze już tego nie ma.

Ktoś miał podobny problem ?

Dwumasa z wysprzeglikiem nowa (niestety Valeo)
Tarcza i docisk też.

Wysłane z mojego motorola one vision przy użyciu Tapatalka

Spróbuj od najprostszej rzeczy, regulacja wybieraka, opis gdzieś w internecie znajdziesz.

mam dokladnie to samo , po wymianie dwumasy sprzegla i wysprzeglika na zimnym jest ok , przejade ok 2 km i slychac chrobotanie jakby w misce metalowej wlozyc wkrety ktore podskakuja , mozna zwariowac z tym dzwiekiem , ale wydaje mi sie ze to dwumasa Valeo , niestety teraz robia takie gowno ze glowa mala , a niestety cena jest wysoka , nic narazie nerwowo wytrzymuje , ale jakbym mial wymieniac to kupilbym uzywke , bo jestes zszokowany gowniana jakoscia produktow

Ma ktoś informację ile Nm potrzeba na dokrecenie śruby m18 wałka które trzyma łożysko ? Nalepiej jak by ktoś miał namiary na overhaul do tej skrzyni.

Już nieaktualne, znalazłem wszystko w elearn.

Ostatnia edycja:
Witam forumowiczów, pozwolę sobie odkopać temat. Zakupiłem Lancia Delta 1,4TJet 150 (203tys. przebiegu) i jak zdążyłem się zorientować ze skrzynią M32. Skrzynia nie hałasuje, nie wyje, biegi wchodzą precyzyjnie i nie wypadają, ale ruszając na pierwszym biegu lewarek dosyć mocno przesuwa się do tyłu. To samo na piątce, reszta biegów ok. Trochę poczytałem i przymierzam się do regeneracji choć na forum Fiata ktoś twierdzi, że zbyt szybko i pochopnie i mam jeździć aż zacznie hałasować. Wolę zrobić wcześniej mniejszym kosztem. Poszukuję odpowiedniego warsztatu w rejonie Trójmiasta. Może ktoś w tym rejonie już naprawiał swoją.

Wymień olej i zalej wiecej tj. 2,8 litra nastepnie wyreguluj linki na wybieraku skrzyni. Jak nie wyje, szumi to bym nie ruszał.

Witam forumowiczów, pozwolę sobie odkopać temat. Zakupiłem Lancia Delta 1,4TJet 150 (203tys. przebiegu) i jak zdążyłem się zorientować ze skrzynią M32. Skrzynia nie hałasuje, nie wyje, biegi wchodzą precyzyjnie i nie wypadają, ale ruszając na pierwszym biegu lewarek dosyć mocno przesuwa się do tyłu. To samo na piątce, reszta biegów ok. Trochę poczytałem i przymierzam się do regeneracji choć na forum Fiata ktoś twierdzi, że zbyt szybko i pochopnie i mam jeździć aż zacznie hałasować. Wolę zrobić wcześniej mniejszym kosztem. Poszukuję odpowiedniego warsztatu w rejonie Trójmiasta. Może ktoś w tym rejonie już naprawiał swoją.

tzn. jak mniejszym kosztem? Tak czy tak musisz wymienić wszystkie łożyska bo inaczej mija się to z celem. Ja bym jeździł. Mam swoją alfę 12 lat i przy skrzyni nic nie robiłem, a 1 przy ruszaniu odkad pamiętam zawsze się rusza drazek. Jedyne co to wymieniłem olej. Wymień olej i zalej do pełna aż będzie rzygać odpowietrznikiem

Dzięki za odpowiedź, mniejszym kosztem czyli wymiana samych łożysk (8) a nie całej skrzyni czy obudowy. Gdzieś na forum przeczytałem, że jeśli przegapi się moment może dojść do roz... obudowy. Wymieniłem olej na FUCHSa (2.8l) i zobaczymy.

Witam,

Czy jest gdzieś tu na forum aktualna lista łożysk 6 szt. Timken? do M32 (2006r) 27mm

Hej. Czy masz może w sprzedaży podkładki dystansowe do mechanizmu roznicowego do skrzyni m32?

Odkopuje.

Czy ktoś jest w stanie powiedzieć, czy kielich skrzyni M32 jest taki sam w przypadku każdej wersji silnikowej w AR159?
Innymi słowy, czy da się bez problemu przykręcić skrzynię do silnika z innej wersji?
Czy rozruszniki mają jednakowe rozstawy śrub w każdej wersji silnikowej? Kolejna sprawa półosie... czy wejdą?

Koledzy forumowicze, czy ktoś tu jeszcze zagląda ? Mam w Delcie III wyrąbane satelitki i prawdopodobnie obudowę dyfra (sądząc po odgłosach). Czy jest sens wymieniać sam dyfer/regenerować czy cała skrznia na warsztat ? 70 tysięcy ma najechane. Niedawno kupiłem, miało być wszystko dobrze, a tu zonk :(

Amortyzatory
Powrót