[159] łożyska / skrzynia m32

pampik

Nowy
Auto
była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)
siema,

wziąłem się za jedną z usterek naszych 159 a mianowicie wycie skrzyni biegów na 5 i 6 biegu. Do tej pory nie zwracałem na to zbytnio uwagi bo się po prostu przyzwyczaiłem jak to mówią TTTM.
Ale auto poszło na sprzedaż i po wizycie kolegów potencjalnie zainteresowanych kupnem ale odpuszczających temat uświadomiłem sobie że tak być nie może :) A więc poszperałem poczytałem angielskie fora + vectry C i wziąłem się za robotę.

Ściągnąłem pokrywę skrzyni na aucie. Wałki wyciągnąłem i czekam na łożysko.

Według tego schematu :

https://www.diagnostics.org.uk/2010/01/m32-6-speed-manual-transmission-1-9-cdti-vxr/

widać że za bieg 1 / 2 / 5 / 6 korzystają z dolnego wałka na którym to najczęściej pada łożysko.

U mnie po ściągnięciu pokrywy skrzyni wyglądało to tak:

123162-lozyska_skrzynia_m32-wp_000736.jpg

łożysko dolnego wałka podczas ściągania pokrywy się rozsypało.

Na ta chwile wyciągnąłem wszystkie wałki i zamówiłem zniszczone łożysko. Plan jest taki że wymieniam łożysko i bieżnie ze stara podkładką shimująca w obudowie. Jak złoże to napisze jak ma sie sprawa. Reszta łożysk wygląda OK. żeby na wałkach tez sa OK. Prócz wycia na 2 / 5 / 6 problemów ze skrzynią nie było.

123165-lozyska_skrzynia_m32-wp_000737.jpg

Załączniki

• WP_000736.jpg
    WP_000736.jpg
    113.6 KB · Wyświetleń: 8,020
  • WP_000737.jpg
    WP_000737.jpg
    87.6 KB · Wyświetleń: 7,551
Ostatnia edycja:
Masz może nagrany dźwięk tego wycia? Chciałbym wiedzieć jak to się objawia, żeby w razie "odpukać" przyszłych problemów ze skrzynią nie błądzić z diagnozą.

najpierw zaczyna ci sie ruszac lewarek zmiany biegów przy przyspieszaniu i hamowaniu silnikiem. tzn ze sa juz luzy na wałku. a później zaczyna wyć po wrzuceniu 5 / 6

http://www.youtube.com/watch?v=OHtHcMDTxXA tu widac jak sie rusza lewarek. Wycia nie nagrałem ani nie znalazłem na YT

I dotyczy to silników 1.9 JTDM 8 / 16 V.

W JTS jak inna skrzynia

Schematy w eper wskazują na duże podobieństwo skrzyni w 1.9 JTS i 1.9 JTD. Różnice są w przełożeniach, ale kilka wspólnych części jest co sugeruje, że konstrukcja jest podobna.

Inna sprawa, że benzynowe silniki nie obciążają tak mocno skrzyni (mniejszy moment, inaczej rozwijana moc).

siema,

wziąłem się za jedną z usterek naszych 159 a mianowicie wycie skrzyni biegów na 5 i 6 biegu. Do tej pory nie zwracałem na to zbytnio uwagi bo się po prostu przyzwyczaiłem jak to mówią TTTM.
Ale auto poszło na sprzedaż i po wizycie kolegów potencjalnie zainteresowanych kupnem ale odpuszczających temat uświadomiłem sobie że tak być nie może :) A więc poszperałem poczytałem angielskie fora + vectry C i wziąłem się za robotę.

Ściągnąłem pokrywę skrzyni na aucie. Wałki wyciągnąłem i czekam na łożysko.

To teraz zasugeruję Ci rozwiązanie, które być może oszczędzi Ci nerwów i ponownego rozbierania skrzyni. Wymień WSZYSTKIE skrajne łożyska wszystkich 3 wałków - w sumie 6 łożysk. Oglądałem niejedną skrzynię przy okazji takich operacji i wiele z nich, jeśli zużyte były łożyska np. ostatniego wałka, wykazywało też duże zużycie pozostałych łożysk - tak więc wymiana tylko 2 z nich jest wg mnie pozbawiona większego sensu. To są praktycznie te same łożyska na wszystkich wałkach, nie ma więc powodu, z jakiego MATERIAŁOWO jedne z nich miałyby się zużywać istotnie szybciej, niż pozostałe. A koszt wyjęcia skrzyni, rozebrania jej, rozprasowania wałka z zębatkami i ponownego jego zaprasowania jest na tyle duży, że moim zdaniem dołożenie tych paru stówek do zrobienia CAŁEJ skrzyni jest wysoce uzasadnione.

OK ale Tomku co z bieżniami które zostały w skrzyni ? wymienić łożyska a bieżnie na skrzyni zostawić ? Oglądałem je i wyglądają OK. Tak samo bieżnie w obudowie ( prócz tej z rozwalonego łożyska - widać delikatne wżery )

- - - Updated - - -

To są praktycznie te same łożyska na wszystkich wałkach, nie ma więc powodu, z jakiego MATERIAŁOWO jedne z nich miałyby się zużywać istotnie szybciej, niż pozostałe. A koszt wyjęcia skrzyni, rozebrania jej, rozprasowania wałka z zębatkami i ponownego jego zaprasowania jest na tyle duży, że moim zdaniem dołożenie tych paru stówek do zrobienia CAŁEJ skrzyni jest wysoce uzasadnione.

zgadza się ale z schematu który wyżej wrzuciłem wynika że to własnie ten wałek najwięcej pracuje i dlatego klęka pierwszy.

A no i skrzynia jest na aucie. Ściągnąłem tylko pokrywę i wyciągnąłem wałki.

Ostatnia edycja:
w 2.4 jest F40. Ta sama co w 2.0 JTDM

To teraz zasugeruję Ci rozwiązanie, które być może oszczędzi Ci nerwów i ponownego rozbierania skrzyni. Wymień WSZYSTKIE skrajne łożyska wszystkich 3 wałków - w sumie 6 łożysk. Oglądałem niejedną skrzynię przy okazji takich operacji i wiele z nich, jeśli zużyte były łożyska np. ostatniego wałka, wykazywało też duże zużycie pozostałych łożysk - tak więc wymiana tylko 2 z nich jest wg mnie pozbawiona większego sensu. To są praktycznie te same łożyska na wszystkich wałkach, nie ma więc powodu, z jakiego MATERIAŁOWO jedne z nich miałyby się zużywać istotnie szybciej, niż pozostałe. A koszt wyjęcia skrzyni, rozebrania jej, rozprasowania wałka z zębatkami i ponownego jego zaprasowania jest na tyle duży, że moim zdaniem dołożenie tych paru stówek do zrobienia CAŁEJ skrzyni jest wysoce uzasadnione.

A przy jakim przebiegu zaczynają sie dziać takie rzeczy ?

chyba nie ma reguły. Ja jak brałem auto od wujka to juz delikatnie szumiało więc zacząło się w okolicach 150 tyś km. Ale słyszałem o przypadkach że po 60 był juz problem.

nie ma reguły ale wnioskuję że najbardziej obciążone jest zamykające łożysko dolnego walka na 6 biegu. ( według schematu w moim pierwszym poście ) Wiec mozna przypuszczac ze auta która robią dużo tras szybciej będzie dosięgać problem. moje przyjechało do PL jak miało 3,5 roku i okolice 120 tys km. Wiec raczej po mieście nie jeździło.

U mnie 202 kkm i też cisza, napisz jaki będzie efekt naprawy i ile łożysk wymieniłeś.

pierwotnie miałem wymienić tylko jedno zamykające łożysko z wałka biegu 1/ 2 / 5/ 6/ ale na tą chwile moge tylko napisac że zamówiłem oryginalne łożyska TIMKEN w ilości 3 szt. PO analize tego co napisał Tomek i osoby z która rozmawaiłem na ten temat przez tel plus organolaptyczna weryfikacja stanu łożysk i biezni przy skrzyni stwierdziałem ze wymiana 3 łożysk zamykających wałki z biezniami będzie dobrym rozwiązaniem problemu. Jak wyjdzie ? zobaczymy.

pierwotnie miałem wymienić tylko jedno zamykające łożysko z wałka biegu 1/ 2 / 5/ 6/ ale na tą chwile moge tylko napisac że zamówiłem oryginalne łożyska TIMKEN w ilości 3 szt. PO analize tego co napisał Tomek i osoby z która rozmawaiłem na ten temat przez tel plus organolaptyczna weryfikacja stanu łożysk i biezni przy skrzyni stwierdziałem ze wymiana 3 łożysk zamykających wałki z biezniami będzie dobrym rozwiązaniem problemu. Jak wyjdzie ? zobaczymy.
Ile jedno takie łożysko kosztuje ?

Amortyzatory
Powrót