[159] Egr wyrzuca spaliny

kaaamilp

Nowy
Auto
159, 1.9 8v 162 hp
Witam. Dziś zauwazyłem u siebie spory problem. Cały egr od spodu jest czarny od spalin oraz wszystko w okół niego. Problem musiał powstać niedawno gdyż wcześniej tego nie było. Egr jest sprawny i był niedawno czyszczony, dodam że jest jest wyłączony komputerowo. Istotnym faktem jest też to że auto ciężej ostatnio zapala i kopci bardziej na czarno. Z góry dziękuję za pomoc

attachment.php
attachment.php

Załączniki

• DSC_0130.jpg
    DSC_0130.jpg
    59.2 KB · Wyświetleń: 329
  • DSC_0131.jpg
    DSC_0131.jpg
    59.2 KB · Wyświetleń: 339
nie został uszczelniony, kup Bosala, rozkręć go i poskręcaj uszczelniając

czy przez to ze jest nieszczelnosc auto moze ciezko odpalac? odpala naprawde ciezko, ale tylko na zimnym

Raczej nie ma to większego znaczenia, może minimalnie gorzej palić, ale nie powinno to być aż tak odczuwalne,
za to wali Ci spalinami do kabiny i mozesz sie zatruc CO2

w kabinie nic nie czuć, dojrzałem to zupelnie przypdkiem gdy rutynowo zajrzałem pod maske

źle skręcone jest. Rozkręć wyczyść i złóż ponownie.

A to-to nie olej jest przypadkiem? Widać tam mokre od oleum pod rurką od EGRu.

ciężko stwierdzić czy to olej czy same spaliny, mógłbym powiedziec że wygląda to jak połącznie jednego i drugiego po dotknięciu

Raczej nie ma to większego znaczenia, może minimalnie gorzej palić, ale nie powinno to być aż tak odczuwalne,
za to wali Ci spalinami do kabiny i mozesz sie zatruc CO2
CO2 -dusi
C0- truje , sorry za ot ale skrzywienie zawodowe ;)
bierz się za uszczelnianie, skoro niedawno było rozbierane, nie ma raczej innej opcji

A uszczelkę założyłeś nową?

Po wyczyszczeniu egr i ponowym skręceniu wszystko działa jak należy, auto dużo lepiej odpala i już nie pluje olejem/spalinami.

Amortyzatory
Powrót