[159] "strzelające drzwi"

• Autor wątku Autor wątku ario
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam. Nie ma nigdzie żadnych silikonów ani kleju. Przez głośnik będzie ciężko. Zdejmij sobie tą metalowa pokrywę będziesz miał wygodny dostęp. Z tego co pamiętam to trzeba przy tym zdjąć mechanizm podnoszenia szyby. Pozdrawiam

PS. Przy zakładaniu tej metalowej pokrywy zwróć uwagę na uszczelkę która ja obiega, potrafi się zawinąć.

..miałem ten problem w 145 kiedyś.... Naprawy nic nie dawały. Wkurzony dałem do wymontowania ogranicznik... Nastała relaksująca cisza:)
Musiałem tylko uważać na silnym wietrze, otwierając drzwi:))

Nie ma nigdzie żadnych silikonów ani kleju

Na pewno coś jest wokoło głośnika, bo śruby odkręciłem, ale głośnik i tak ani drgnął. No cóż, chyba trzeba będzie zdjąć tą metalową pokrywę. W ciągu dnia się tym zajmę i zobaczymy jaki efekt.

Tak przeglądam jeszcze Internet i moja teoria się potwierdza, że jest klej silikonowy na głośniku, i nawet na pokrywie metalowej. Filmik kogoś co ściągał tą pokrywę i głośnik.

Minuta: 5:28
https://youtu.be/hG4xdbdMIwU?t=328

Minuta: 8:06
https://youtu.be/hG4xdbdMIwU?t=486

Może w wersji poliftowej tak to było montowane? Nie jestem tylko pewny czy trzeba ściągać głośnik, żeby ściągnąć pokrywę metalową? W innym filmiku widziałem, że dla przednich drzwi trzeba, bo tam jest za głośnikiem dodatkowa śruba mocująca. Jednak z tyłu chyba takiej nie ma.

Nie ma nigdzie żadnych silikonów ani kleju. Przez głośnik będzie ciężko.

A więc, ten klej lub silikon, o którym pisałem, rzeczywiście jest i trzyma bardzo mocno, ale jest on w takiej dziwnej postaci piankowej - nie jest to ani zwykły sylikon, ani zwykły klej.

A skoro zarówno głośnik jak i metalowa pokrywa takowy klej posiadają, zdecydowałem się na zdjęcie samego głośnika. I tutaj mogę bez problemu polecić tą opcję, ponieważ ogranicznik jest bardzo łatwo dostępny po zdjęciu głośnika.

Teraz tylko zastanawia mnie jakiego typu kleju szukać. Z zewnątrz wygląda jak silikon, ale w środku jest niczym pianka (ma takie pęcherzyki powietrza w środku). Ktoś z Was spotkał się z czymś takim? (zdjęcie tego kleju w załączniku)

IMG_20220317_225736.jpg IMG_20220317_225751.jpg

Amortyzatory
Powrót