[159] Olej do skrzyni firmy Tutela

Kwiatu

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 JTDm 8V
Witam
Zamierzam zmienić olej w skrzyni biegów. Chce kupić olej Tutela Multiaxle tak jak zaleca producent auta ale niestety nie ma go chwilowo w sprzedaży. Moje pytania jest następujące: Czym się różnią między sobą oleje Matrix, Multiaxle, Technyx, Dextron, Gearforce itd ? Czy jeżeli wleję olej tej samej firmy ale inny rodzaj to czy będzie to miało negatywny wpływ na prace skrzyni?

Konkretnie chciałem kupić ten olej:
http://allegro.pl/olej-tutela-car-technyx-75w85-gl4-1-litr-gratisy-i4157372356.html

Pozdrawiam

Zalecany przez ASO jest Tutela (Petronas) Car Matryx 75W85. Możesz wlać oczywiście inny, ale o podobnych parametrach.

Tutela Multiaxle to olej do przekładni tylnych mechanizmów różnicowych w wersji 3. 2 JTS i 2.4 JTDM. Do twojego auta, jeżeli ma być to Tutella to tylko MATRYX

Witam
Zamierzam zmienić olej w skrzyni biegów. Chce kupić olej Tutela Multiaxle tak jak zaleca producent auta ale niestety nie ma go chwilowo w sprzedaży. Moje pytania jest następujące: Czym się różnią między sobą oleje Matrix, Multiaxle, Technyx, Dextron, Gearforce itd ? Czy jeżeli wleję olej tej samej firmy ale inny rodzaj to czy będzie to miało negatywny wpływ na prace skrzyni?

Konkretnie chciałem kupić ten olej:
http://allegro.pl/olej-tutela-car-technyx-75w85-gl4-1-litr-gratisy-i4157372356.html

Pozdrawiam

Jeśli masz trudności z dostępnością oleju Tutela to możesz zalać olejem firmy Fusch - polecanym do skrzyń M32. Więcej na temat tego oleju na stronie => skrzynie.com.pl

Dwa miesiące temu kupowałem w ASO Fiat za 62 zł.

Do skrzyń M32 (czyli 1.9 JTDM w 159) najlepszym olejem jest FUCHS TITAN SINTOFLUID 75W80.
Cena za 1 litr -ok. 45zł
Potrzeba 2.2 litra na wymianę.

Witam, ostatnio wymieniałem olej w skrzyni biegów u siebie na zalecaną Tutele Matryx 75W-85. Skrzynia widocznie lepiej hula. Kupiłem 3 litry bo miało wchodzić 2,3 bodajże. Weszły 2 litry. Mam jedną butelkę na zbyciu, jakby ktoś potrzebował to śmiało pisać na priv dogadamy się.

Witam, ostatnio wymieniałem olej w skrzyni biegów u siebie na zalecaną Tutele Matryx 75W-85. Skrzynia widocznie lepiej hula. Kupiłem 3 litry bo miało wchodzić 2,3 bodajże. Weszły 2 litry. Mam jedną butelkę na zbyciu, jakby ktoś potrzebował to śmiało pisać na priv dogadamy się.

Kurcze! Mam taką samą sytuację:) też mam świeżaka litre, podpinam sie tu do kolegi:)

pzdr

Jeśli to skrzynia M32 to dwa litry będzie za mało. Trzeba było wlać jeszcze z 0.3 Litra, lub nawet 0,5.

2,6 litra wchodzi do skrzyni jeśli wlałeś tylko 2 litry to szybciutko uzupełniaj zanim będzie za pozno. Olej wlewamy od góry korek znajduje się pod podstawą akumulatora niedaleko wybieraka skrzyni.

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Lałem przez kontrolny bo wlewowy był zapieczony. Zeszło 1.7 i wlalem 2litry bo więcej przez kontrolny nie weszło więc po co więcej, przecież kontrolny wyznacza odpowiedni poziom?

Tak to jest jak sie nie czyta instrukcji serwisowej eLern, wlewa sie przez wylewowy a nie przez kontrolny. I w zależności od silnika i skrzyni oraz tego czy olej jest wymieniany czy czy wlewany po remoncie. Generalnie dla przykładu do skrzyni w 2,2 JTS wchodzi wg eLerna 2,4 ale przy wymianie jest informacja ze w skrzyni zostaje 0,3 czyli wlewa sie 2,1 ( ja wlalem 2,2) . Jesteś info ze kontrolnego sie nie odkręca.

Mi też weszło dwa litry i zaczęło wylewać się przez kontrolny. Ja na szczęście kupiłem dwa litry Fuchsa.

Korka kontrolnego się nie odkręca!!!!!
attachment.php

Załączniki

• elearn.jpg
    elearn.jpg
    70 KB · Wyświetleń: 702
Mi olej uzupełniał mechanik, który to wymieniał mi przeguby na prawej półosi (zewnętrzny i wewnętrzny). Dowiedziałem się, że przy tej operacji olej trzeba zlać, więc kupiłem świeży Tuteli (auto ma 140.000km, skrzynia nie chodziła idealnie) żeby mi ten stary olej wymienił. Teraz jest odczuwalnie lepiej. Mechanik stwierdził, że tyle oleju wystarczyło.

Songo, Romek- twierdzicie, że koniecznie trzeba dolać tego oleju? Nie wiem jak to się robi, a mechanik stwierdził, że jest ok.

Powiem tak, jeżeli mechanik nalewak przez korek rewizyjny to wiecej niż 2 nie wejdzie. Przyczyna jest prosta olej jest normalnie ponad ten korek. Zapytaj mechanika czym sie kierował wymieniając jeśli chodzi o ilość? Zazwyczaj w skrzyniach korek jest z boku skrzyni ponad korkiem spustowym. A mechanicy zazwyczaj nie wiedza ze w skrzyniach M32 korek jest od gory a rewizyjnego sie nie odkręca. Jeżeli wpompowywal olej przezskórnej rewizyjny to uznał jak zaczął mu sie olej wylewać ze jest max a w tych skrzyniach niestety tak nie jest.

Naprawdę zachęcam do lektury w eLearn...

Amortyzatory
Powrót