[159] Dodatkowe USB do ładowania

p.maiki

Nowy
Auto
159SW 2009 2.0 JTDM
Może już ktoś u siebie instalował to nie będę odkrywał Ameryki na nowo. Chodzi mi o port USB tylko do ładowania (tel, navi itp.) ale z pominięciem obecnego gniazda zapalniczki. Jakieś pomysły ?

EDIT
Chyba znalazłem co chciałem
http://allegro.pl/gniazdo-montazowe-12v-usb-5v-1a-i4126732701.html
+ z czegos takiego http://allegro.pl/dodatkowy-bezpiecznik-gniazdo-bypass-bajpas-mini-i3936797116.html z gniazda zapalniczki
Myślicie że będzie ok ?

Ostatnia edycja:
Ja w weekend spróbuję rozebrać tunel i zobaczę na co jest tam miejsce. Najchętniej to zrobiłbym coś na dwa złącza USB, mam już wstępny pomysł, ale dopóki nie rozkręcę tunelu to nie wiem czy będzie tam miejsce. To co pokazałeś wyżej ma 6 cm głębokości i trzeba to jakoś zmieścić.

Ostatnia edycja:
Mi całkowicie miejsce w tunelu nie odpowiada więc myślałem o montażu gdzieś może koło klapki z bezpiecznikami.
Ma 6 cm bo już zmienia 12 na 5v

Ja planowałem zamontować gniazdo w okolicach nóg pasażera. Miałem tak w Xsarze (oryginalne drugie gniazdo zapalniczki) i było to dość praktyczne. Ale sporo zależy od tego co potrzebujesz podłączyć i gdzie to potem trzymasz. Ja chcę jedno gniazdo do telefonu przymocowanego na szybie, drugie do ładowania telefonu pasażera.

Jesli cos zdzialacie, podzielcie sie prosze Panowie fotkami/opisem.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Ja rozebrałem tunel i podpiąłem od dołu zapalniczki 3 gniazda zapalniczkowe i zamocowałem je z tylu pod nawiewem. Tam podłączyłem zasilacz do nawigacji i przeciągnąłem przewód pod konsolą w okolice kierownicy. Tym sposobem mam wolne gniazdu w schowku, które nie muszę wykorzystywać i 2 wolne gniazda z tyłu pod nawiewami. Tam włączam zasilacz do telefonu itp wynalazki.
attachment.php

Załączniki

• WP_000005.jpg
    WP_000005.jpg
    90.5 KB · Wyświetleń: 661
Ostatnia edycja:
Tak sie zastanawiam czy ktos przerabial całe wnętrze (popielniczka i zapalniczka) na schowek na telefon i gniazdo usb na przykład.
Muszę nad tym pomyśleć, jest sporo mejsca jeszcze w tej wnece jak sie zdemontuje popielniczkę z zapalniczka.
Ktos ma jakos pomysł, a moze podzieli sie gotowym sposobem na przerobienie?

Wysłane z VW przez pomyłkę ;)

Dodano po 23 minutes:

Teraz dopiero zerknalem, ze temat jest w dziale 159 :/
Ja pisałem o GT, sorry

Wysłane z VW przez pomyłkę ;)

Ostatnia edycja:
Trochę odświeżę temat :) Dzisiaj wpadłem na pomysł, aby zrobić dodatkowe USB w popielniczce :P Nie palę, więc jest mi nie potrzebna, a przynajmniej do czegoś się przydała :)

IMG_20180803_173806.jpgIMG_20180803_173813.jpg

Można popielniczkę całkiem usunąć, wtedy zostanie więcej miejsca w razie potrzeby ;)

IMG_20180710_065110.jpg

Myślałem o tym, ale wydaje mi się, że w tym miejscu jest kanał dolotowy powietrza do nawiewów na tył i USB się nie mieści, chyba, że w nim się dziurę zrobi :P Jak sobie z tym poradziłeś? :D Dlatego użyłem popielniczkę, aby nie robić w nim dziury :P

Zrobiłem dziurę ;) Tak dobrałem otwornicę, żeby gniazdo wchodziło na wcisk. Nie ma potrzeby uszczelniania, bo ciśnienie powietrza jest niskie.

No to nie potrzebnie się martwiłem :) przynajmniej wiemy, że można zrobić tak i tak :)

Do popielniczki idealnie się mieści i trochę mniej inwazyjnie :) za to Twoje jak dla mnie wygląda bardziej estetycznie :) no i tak jak pisałeś, więcej miejsca jest :)

Planuje również z tyłu pod nawiewami, wykorzystując schowek, zamontować panel zawierający 2 x USB i gniazdo zapalniczki. Mogę to także podłączyć pod zasilanie oryginalnej zapalniczki czy będzie to już za duże obciążenie?

Wysłane z mojego HUAWEI RIO-L01 przy użyciu Tapatalka

Możesz. Jeśli dobrze pamiętam to zapalniczkę zabezpiecza 15A, więc jest zapas.

No to elegancko. Zamawiam i jakoś w połowie tygodnia wstawię fotki jak to się prezentuje :)

Mysle, że jest ok :)

88.jpg
89.jpg

Ostatnia edycja:
Wykonanie bardzo dobre, chociaż jak dla mnie przerost formy. Po co pasażerom tylnej kanapy informacja o wartości napięcia w instalacji? :P

Co do śrub to będę jeszcze kombinował :) Na szybko robiłem z tego co miałem :P Jeżeli chodzi o napięcie na tyle to racja, ale powiem Ci, że z przodu wystarczy tylko głowę obrócić i elegancko widać wszystko :D Zastanawiałem się też nad tym i prawdopodobnie wskaźnik napięcia zamontuje gdzieś pod kierownicą, ale co w jego miejsce zamontować... :D 4 USB lub 2 gniazda zapalniczki też raczej z tyłu niepotrzebne :)

filing_images_151c2a3644cf.jpg
... serio? 4 wkręty?
Nie dało się tego przykleić albo jakoś inaczej umocować...? Wygląda jak element z radzieckiego demobilu.

Przecież napisalem, że to będzie poprawiane :) kleić nie chciałem, ponieważ byłby później problem z demontażem, wymianą czegokolwiek,poza tym panel w oryginale miał już 4 dziury ,które po prostu wykorzystałem.

Wystarczy poprawic i będzie ok ;)

Amortyzatory
Powrót