Skoro to czujnik to pewnie jest na jakiś kabelkach, może by te kabelki odłączyć??
Skoro to czujnik to pewnie jest na jakiś kabelkach, może by te kabelki odłączyć??
Pozwole sobie zabrac 2 slowa w tym temacie. Mometami mam wrazenie, ze nikt nie czyta instrukcji obslugi.
1. Czujnik deszczu - zel. Mialem 2x wymieniana szybe. Za kazdym razem napelnia sie nowym zelem. Automatyka dziala tak samo za kazdym razem. Przy czym poprawnie wymieniana szyba powinna byc juz czujnikiem zintegrowana. Szyby pilkingtona.
2. Czujnik zaparowania, ta wielka kostka obok lusterka - nie ma nic ona wspolnego z czujnikiem zmierzchu i deszczu. Dziala niezaleznie. Wystepuje wraz z lusterkiem elektrochromatycznym.
3. Czyjnik zmierzchu - to ledy ktore sa zintegrowane z czujnikiem deszczu. Obydywa czujniki dzialaja niezaleznie.
4. Przy kazdym wylaczeniu samochodu czujnik wylacza sie, automatyke aktywuje sie recznie ruszajac przelacznik intensywnosci w pozycje 2 od dolu. Czyli jak jest po wylaczonym silniku w pozycji 2 od dolu to i tak trzeba fliknac 0-1 aby aktywowal automatyke i manetke majac w pozycji 1.
5. Czujnik deszczu w 159 nie jest niestety najlepszym rozwiazanie i dziala srednio inteligentnie... Ale dziala. nie kalibruje sie go. Po za tym idea czujnika sama w sobie jest taka, ze na trasie, przy wiekszych predkosciach aby sam sie wlaczal. W miescie bez problemu mozna recznie wlaczyc wycieraczki.
Ostatnio edytowane przez michuw81 ; 02-11-2015 o 22:08 Powód: drobne poprawki
Always Loking For A drive
Kilka razy kalibrowałem czujnik deszczu wg instrukcji, którą znalazłem na forum, ale od dłuższego czasu, w ogóle nie zwracam uwagi na wycieraczki, oczywiście, zawsze po wyłączeniu silnika, jak słusznie zauważył kolega michuw81, trzeba manetkę na nowo ustawić w położenie z czujnikiem, ale do czego zmierzam - skoro, w ogóle nie zwracam uwagi na wycieraczki, to znaczy, że działają tak, jak powinny działać w pozycji automatycznej
Trzy lata temu, miałem wymieniana szybę czołową i dawany nowy żel.
Przed wyjazdem zrobiona manualna kalibracja czujnika deszczu. Nie wiedziałem ile dokładnie miała ona trwać, ja pozwoliłem machać wycieraczkom ok. 3-4 min, bo podobno same miały zatrzymać się. Podczas kalibracji z czujnika słychać pikanie. Dodatkowo wymienione wycieraczki na bosch aerotwin. Jadąc nocą A1 w deszczu, działanie czujnika i wycieraczek było perfekcyjne. Podczas deszczu czułość czujnika sprawdzałem od najmniejszej do największej i na najmniejszej spokojnie działał dobrze. Płyn w czujniku nie zmieniany od nowości, czyli 8 lat.
A wyłączył ktoś to g... w końcu?? to jakaś masakra. W mito żony nie dość że działa idealnie to jest możliwość opuszczenia opcji auto i używania normalnego przerywanego tryby pracy wycieraczek - chyba Fiat wyciągnął wnioski.
Niezwykłość Alfy Romeo polega na tym... że czasem jeździ...
Racja ten czujnik to jakaś masakra ... działa jak chce ;/
Ten czujnik jest bardzo wrażliwy na jakość wycieraczki od strony pasażera. Jak tylko zaczyna smużyć, to szaleje. Ostatnio przejechałem 60km męcząc się z czujnikiem, aż w końcu wyszedłem, przetarłem ręką pióro (przykleiły się jakieś kulki z drzewa, przez które smużyła na wysokości czujnika) i od tamtego momentu działał idealnie. W każdym razie wycieraczki muszą być w idealnej kondycji dla poprawnego działania czujnika.
Ja nie miałbym pretensji gdyby ten czujnik włączał mi wycieraczki....ja mam pretensję, że nie widzi całej szyby w małych kroplach deszczu! Jazda w deszczu po zmierzchu to dramat co chwila muszę mu ręcznie przypominać, że ma się włączyć.
Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...
Ustawienie czujnika jest dość niefortunne bo często drobne krople niedolatują na górę szyby do czujnika a już przysłaniają pole widzenia. Można regulować czułość odczytów albo wzbudzać wycieraczki ręcznie. Też początkowo miałem kłopoty z tym wynalazkiem w stilo. Teraz w GT nie mam czujnika i bardzo mi tego brakuje ;(
Kilka zasad, żeby czujnik działał należycie:
- płytka silikonowa z czujnikiem musi dobrze przylegać do szyby całą powierzchnią aby nie było żadnych przerw i bąbelków powietrza
- wycieraczki muszą dokładnie zbierać wodę na powierzchni czujnika
- nie wolno stosować żadnych niewidzialnych wycieraczek itp na obszarze czujnika bo powoduje to smugi i wariowanie czujnika
- okresowo warto przeprowadzić kalibrację czujnika (jeśli dostępna)