• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] VDC / Hill Holder Unavailable - czyżby problem rozwiązany ???

U mnie tez co jakiś czas wywala błędy ABS/VDC/ Hill Holder'a, a wymiana czujnika sprzęgła nic nie da- gdyż nie mam pedału sprzęgła :P Mam Q-Tronica, wiec jeszcze do tych błędów na wyświetlaczu dołączony zostaje błąd skrzyni. W zeszlym tygodniu objechałem do Włoch i z powrotem. W jedną stronę 1500km.- zero błedów i problemów. Wracając- 3 razy stawałem i kasowałem.
W normalnej jeżdzie miejskiej po Krakowie pojawiaja mi się raz na tydzień.
A tak wygladają w MESie:
sterownik silnika:
attachment.php

centralka ABS'u:
attachment.php

sterownik skrzyni:
attachment.php

body comp:
attachment.php

Szczerze mowiąc przestałem już sie tym przejmować. Jeżdże z laptopem i z kablami w schowku :P
Staje, kasuje i jadę dalej. Nieraz przez miesiąc sie nie pojawiają i gdy już mam nadzieję, że więcej ich nie zobaczę to nagle są- starzy znajomi:P

Jeśli ktoś wymyśli co jest przyczyną owych błędów w Alfach- chętnie postawie DUŻE piwo :D

Załączniki

• 4.jpg
    4.jpg
    68.1 KB · Wyświetleń: 457
  • 6.jpg
    6.jpg
    76.3 KB · Wyświetleń: 539
  • 5.jpg
    5.jpg
    65.8 KB · Wyświetleń: 483
  • 2.jpg
    2.jpg
    68.3 KB · Wyświetleń: 482
Na poczatek nacisnij pedal hamulca;) reka i malymi szczypcamy wyciagnij trzpien czujnika, po puszczeniu sam sie ustawi. Mozna tez wyjac czujnik (przekrecajac go); dostep jest idealny.
Pozdrawiam

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk 2

Popatrz wyzej na zdjecia...#20

Jeśli ktoś wymyśli co jest przyczyną owych błędów w Alfach- chętnie postawie DUŻE piwo :D

Zaiste, wygląda to na niezłe jaja. Centralka ABSu ma problemy z komunikacją z ECU i z "własnymi" sensorami. Próbowałeś coś z tym robić? Może po prostu połączenia gdzieś szwankują.

Te zdjęcia nic mi nie mówią. Rozbierałem wczoraj stycznik i nie odkryłem tam żadnej regulacji trzpienia. Kilka plastików oraz dwie sprężyny.

Te zdjęcia nic mi nie mówią. Rozbierałem wczoraj stycznik i nie odkryłem tam żadnej regulacji trzpienia. Kilka plastików oraz dwie sprężyny.
To nie jest typowa regulacja, że się kręci czy coś. Wyciągnięty trzpień ma na sobie ząbki o po pierwszym wciśnięciu ząbki zaskakują w wyższą pozycję i powodują niższe wysuwanie się trzpienia. Jest tak w Alfie, w Fiat'cie, VW, Audi itp.

Jeżeli tego nie widzisz to trudno :)

To nie jest typowa regulacja, że się kręci czy coś. Wyciągnięty trzpień ma na sobie ząbki o po pierwszym wciśnięciu ząbki zaskakują w wyższą pozycję i powodują niższe wysuwanie się trzpienia. Jest tak w Alfie, w Fiat'cie, VW, Audi itp.

Jeżeli tego nie widzisz to trudno :)

Dzieki

Dzięki. Rozebrałem wszystko i faktycznie jest możliwość zmiany długości trzpienia - trzeba wyjąć blokadę i można go przestawić.
attachment.php

Załączniki

• DSC_0267.JPG
    DSC_0267.JPG
    61.3 KB · Wyświetleń: 440
Jesli chodzi o mój przypadek (opisany kilka postów wyżej). Raczej nie bedzie chodzilo o czujnik. Oczywiście popatrze na niego jutro, ale jak można zobaczyć na jednym z moich załaczników w poprzednim poscie, bład mi wywalilo przy stalej jezdzie z tempomatem po autostradzie- zapisana predkość przez MESa to 129km/h tak więc na pewno nie trzymałem nogi na żadnym pedale:P
Byłem już u kilku elektroników- można to podsumować tak: Jak przyjeżdzam do warsztatu, to wszystko jest ok. Wiec patrzą na mnie jak na idiotę- chłop chce zeby mu naprawic działające auto. Super! Potrzymamy go troche, nic nie zrobimy i skasujemy. Klient idealny. Ostatnio uczciwy elektronik powiedział mi: "Szkoda mojego czasu i pana pieniedzy. Nie da sie zlokalizować błedu który występuje nagle, przez sekundę i znika. Jak się coś posypie całkiem i Pana kasowanie błedu nic nie da- bedzie sie pojawial od razu na nowo- wtedy prosze przyjechac- przetrzaśniemy całego CAN'a i wyeliminujemy usterke."
Tak wiec jeżdzę z tym od roku...:rolleyes:

dodam że przy demontażu czujnika trzpień należy wyciągnąć (potem sam sie ustawi), gdyż przy montażu kasujemy nim odległość miedzy pedałem a czujnikiem (pedał ma luz jałowy). Jeśli tego nie zrobimy w przypadku czujnika hamulca będzie nam świeciło się światło STOP, w przypadku sprzęgła komputer będzie widział wciśnięty pedał sprzęgła

Czołem,
Też mi dziś ten komunikat wyskoczył.
Okazało się, że czujnik nie miał połączenia z pedałem od sprzęgła, bo odłamała się końcówka ramienia tego czujnika.
Ale ja mam inny czujnik może dlatego, że alfa po liftingu.

Na drugim zdjęciu już po naprawie żółtą gumką.

Naprawa polegała a założeniu dwuch gumek od balonów a dokładnie bąb wodnych [emoji23][emoji41], na trzpień wystający z pedału sprzęgła i tym co zostało oo odlamaniu widełek od cięgna czujnika.
290.jpg
291.jpg

Czujnik jest podobny do tego:

299d659db53ce591c7b93bc4b49fc50b.jpg

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót