[159] Koło zapasowe

eloj koło dojazdowe. Ja sie przyczaiłem i kupilem oryginalna nowa felge taka samą jak moje. udało mi się za 550zł. Pomysl, ze jak bedziesz mial problem jak zajedziesz gdzies daleko? zmieniasz na nowe koło i jedziesz dalej. uzywaną felgę pewnie taniej dostaniesz.

prędkość owszem ale że przebieg to nie wiedziałem
teoretycznie dojazdówka ma chyba 80km/h
ale o ilości km nie słyszałem nigdy i stąd moje pytanie

prędkość owszem ale że przebieg to nie wiedziałem
teoretycznie dojazdówka ma chyba 80km/h
ale o ilości km nie słyszałem nigdy i stąd moje pytanie

moja po 2 użyciach i przejechaniu 200-400 max km jest już prawie łysa ;)

teoretycznie tak jak piszesz - 80 km/h ale i 150 daje rade ;)

zimówka dębica frigo z indeksem 180 dała rade sporo ponad 200 :-)
no ale wiadomo że to ino chwila :-)

ale jeżeli faktem jest taka jakość oponki dojazdowej to faktycznie wówczas dobra opcją jest kupno zwykłej choćby 16" z oponą na zapas i już

to jest chyba najrozsądniejsze rozwiązanie, tylko że w mojej wersji samochodu podobno 16" nie wejdzie, dlatego pytałem, z drugiej strony moja poprzednia dojazdówka w 146-ce wytrzymuje już 20 rok :), użyta ze trzy razy

Jak masz duze zaciski to pewnie nie wejdzie na przod 16
Wtedy wkladasz 16 na tyl a ta dobra 17 czy tam wieksza z tylu wrzucasz na przod :-) - mozna tak obejsc :-)
No ale najlepiej by bylo miec kpl takich samych :-)

Dojazdówkę czy inną felgę awaryjną w przednionapędowym aucie i tak powinno się zakładać na tył, a jeżeli przebita jest przednia to normalna felga z tyłu na przód i dojazdówka na tył. Tłumaczone to jest tym, że dyfer dostaje wtedy w mocno doopę, plus przy dojazdówce na przedniej osi mogą systemy kontroli trakcji i absu wariować.

No ale widzisz ...
Niektorym nie wejdzie ;)

Amortyzatory
Powrót