• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] AQS czunik jakości powietrza, czujnik zapachu - gdzie w 159?

murgal

Nowy
Auto
159 2.4 Berlina
Witajcie,

Mój czujnik zapachu podaje jakieś dziwne wartości (206 %), pora go zlokalizować, gdzie go znajdę?
Wiem że w BMW czyściło się ten czujnik, ale w alfie nawet nie wiem gdzie on jest :D

W 156 jest na podszybiu przy otworze wlotowym dmuchawy.
W 159 możliwe, że będzie podobnie.

Zadymił diesel!

Musze zdejmować plastikowe podszybie?

Dodano po 19 minutes:

Znalazłem :D Prawą cześć podszybia wystarczy zdąć i jest na śrubie na klucz 10 ;)

Ostatnia edycja:
Jak sprawdziłeś te % ? czy czyszczenie cos zmieniło ? były jakieś objawy że cie to zainteresowało czy przypadek że trafiłeś że to 206 %?

Przypadkiem trafiłem, podłączyłem się MESem i w parametrach w module klimatyzacji jest to podane, poprawne wartośći od 40 do 60 czy 70%, zamówiłem nowy, tam nie ma co czyścić, rozebrałem go kompletnie i tam są takie bardzo cieniutkie 3 druciki do samego elementu mierzącego powietrza, i one sie urwały. Czujnik z gwarancją 50zł, zamówione ;)

Ostatnia edycja:
A jakie parametry masz dla ustawienia klap? Mnie martwi ze przy "Left mixing flap position" FES nie pokazuje żadnej wartości...

ECU ISO Code: 34 83 0B 04 9B
2012-09-15 16:18:37
CONNECTED TO:
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16V
Delphi climate control (Dual/three zone)
--------------------------------------------------------------

ECU ISO code: 34 83 0B 04 9B
FIAT drawing number: 156078056
Hardware number: 52408173/01
Hardware version: 06
Software number: 52408173
Software version: 1900
Homologation number:
ECU programming date: 11/22/2007

READING PARAMETERS:
Left mixing flap position: %
Right mixing flap position: 0 %
Rear mixing flap position: 0 %
Left distribution flap position: 25 %
Right distribution flap position: 25 %
Rear distribution flap position: 0 %
Recirculation: 0 %

Poniżej zdjecia gdzie zamontowany jest czujnik. U mnie zakupiony na Allegro niestety rownież pokazuje 206% :(

19.jpg

20.jpg

Ostatnia edycja:
jaką praktyczna funkcję ma ten czujnik poza pokazywaniem danych %?

Ten czujnik mierzy spaliny (CO2) ... trzeba by sprawdzić jakie wartości są poprawne. Możliwe, że się zużywa i prawde mówiąc trzeba kupić nowy​.

U mnie na postoju i w czasie jazdy czujnik przyjmuje dwie wartości:
1. 205-206%
2. 154-155%

Na ułamek sekundy złapałem odczyty 129, 186, 214, ale było to podczas zmiany powyższych stanów.

I te odczyty nie są skorelowane z działaniem wewnętrznego obiegu, tzn. włączanie i wyłączanie wewnętrznego obiegu następowało w zupełnie innych momentach (i było pewnie związane z czujnikiem zaparowania szyby, choć to też nie do końca by pasowało, bo jechałem na klimie, więc szyba była przejrzysta cały czas, a wewnętrzny obieg włączał się raczej na postoje na światłach gdy jechałem za jakimś samochodem przerobionym na węgiel). Testy wykonane w mieście. Podsumowując – dalej nic nie wiadomo. Moim zdaniem MES/FES źle odczytuje po prostu ten parametr (lub źle interpretuje odczytane dane, zła jednostka, przelicznik, etc.). Przydałoby zobaczyć co w Examinerze wyświetla.

Będę, ale dopiero we wrześniu. Chyba, że wcześniej wyjeżdżę kilometry do zmiany oleju. Wtedy poproszę o sprawdzenie parametrów.

No i jeszcze suplement. Sprawdziłem jeszcze raz zapisane odczyty i można jednak znaleźć implikację: odczyt czujnika 154-155% => włączony obieg zamknięty. Przy wartości 206% było różnie, bo pewnie wtedy za włączenie obiegu wewnętrznego był odpowiedzialny czujnik zaparowania lub jeszcze coś innego.

Ostatnia edycja:
na postoju tak ma być, u mnie też jest > 200%, dopiero podczas jazdy gdy przepływ powietrza jest większy pokazuje wartości poniżej 100% i otwiera klapę powietrza z zewnątrz.

Ja sprawdziłem u siebie na postoju:
1. silnik wyłączony
attachment.php

2.Silnik włączony jak widać wskoczyło na 100% ale potem spadło do 50%
attachment.php
:
Ale zastanawia mnie ta informacja bo u was jest 200% a u mnie (muszę sprawdzić podczas jazdy) 50%.
attachment.php

Najlepsze jest to, że obiegu mi nie zamyka nawet jak spaliny wyczuwam.

Załączniki

• DSCF3811.jpg
    DSCF3811.jpg
    174.3 KB · Wyświetleń: 420
  • DSCF3812.jpg
    DSCF3812.jpg
    208.5 KB · Wyświetleń: 418
  • DSCF3813.jpg
    DSCF3813.jpg
    79.4 KB · Wyświetleń: 404
Ja sprawdziłem u siebie na postoju...

Stawu, masz klimę trój-strefową? Zastanawiam się dlaczego mam parametr "Left mixing flap position" bez żadnej wartości u siebie

ECU ISO Code: 34 83 0B 04 9B
2014-08-21 20:31:51
CONNECTED TO:
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16V
Delphi climate control (Dual/three zone)
--------------------------------------------------------------

ECU ISO code: 34 83 0B 04 9B
FIAT drawing number: 156081251
Hardware number: 52427903/00
Hardware version: 06
Software number: 52408173
Software version: 2000
Homologation number:
ECU programming date: 06/25/2008

READING PARAMETERS:
Left mixing flap position: %
Right mixing flap position: 0 %