Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Lepsze nagłośnienie ,Gdzie zamontować subwoofer w SW ?

Użytkownik Ogier Avatar Nitro
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Była AR 147 1,9 jtdM 16v 140km, Jest 159 2.4 JTDm Q4

Domyślnie Lepsze nagłośnienie ,Gdzie zamontować subwoofer w SW ?

W następnym tyg. zabieram się za modyfikację nagłośnienia w swojej Maryśce .

Dostałem propozycję żeby zrobić "nową" sztywną podłogę w bagażniku i zamiast koła zapasowego zmontować tam skrzynię na wymiar i zmieścić jeszcze wzmacniacz. Tym samym pojemność bagażnika zostanie taka sama .
    1)Czy to byłoby najlepsze rozwiązanie ?głośnik nie będzie widoczny , poprostu będzie pod podłogą dlatego zastanawiam się jak niskie tony będą słyszalne/odczuwalne z przodu.
    Może jest jakieś inne lepsze miejsce gdzie można umieścić subwoofer w SW ?

2) Może macie jakieś ciekawe projekty które się sprawdziły ?
    3) Jakie głośniki polecacie z przodu żeby grały lepiej niż fabryczne bose ?Mam głośniki Fli FI6 F3 Comp 6.5" 255 Watts 2 Way ale podobno nie są one tak rewelacyjne jak sądziłem i zastanawiam się nad zakupem innych a te zamontuję na tył pod radio

Użytkownik Rowerzysta Avatar seba_css
    Mieszka w
    w drodze
    Auto
    Giulia Veloce Q4 MY20

Domyślnie

Osobiście mam suba w bagażniku.
    Przeszkadza (mocno) kiedy pakuję tam wózek, poza tym jest ok.
    Wg mnie zabudowując suba efekt uzyskasz jedynie mocno go podkręcając, wtedy jednak będzie za tobą podążać znane z golfów i starszych beemek łupanie na całą okolicę... Ja za tym nie przepadam i sporo czasu spędziłem ustawiając go tak aby bas był soczysty - bez zbędnego pogłosu - jednocześnie nie zaśmiecając zbytnio otoczenia niechcianymi dźwiękami...
    Ale tu gusta są różne, co kto lubi...

Mam głośniki hertz, z których jestem mocno zadowolony ale z bose nie mam porównania.
    W sumie (IMHO) róznicę będzie słychać wyłącznie na postoju, w trakcie jazdy szum zaciera różnice...

Użytkownik Ogier Avatar Nitro
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Była AR 147 1,9 jtdM 16v 140km, Jest 159 2.4 JTDm Q4

Domyślnie

Interesuje mnie fajny dzwięk wewnątrz auta ,sprzęt ma nie być na pokaz dlatego bez neonów,pleksy itp itd . "...Łupanie na całą okolicę... " to nie mój klimat

Ile powinno zapłacić się za 2 dobre głośniki na przód z tweeterami i zwrotnicami? za 500zł znajdzie się coś ciekawego czy jest sens głębiej w kieszeń zaglądać ? Polecane firmy w tej kwocie ?

Coś takiego chodziło mi po głowie ale to chyba raczej dobre rozwiązanie dla sedana
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P7110111.jpg
Wyświetleń:	278
Rozmiar:	120.3 KB
ID:	139096  

Użytkownik Świeżak Avatar Tomaszzz
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Berlina 159, 06, 2.4 Turboklekot

Domyślnie

ja bym zabudował jedną z wnęk w bagażniku, mam sedana, ale o ile się nie mylę w kombi są na końcu bagażnika, w ten sposób nie ograniczysz przestrzeni bagażowej. a Ty masz tam bose i chcesz je zmieniać,czy zrobić granie lepsze niż bose? Nie polecam głośników Hertz'a, co prawda miałem w poprzednim aucie elipsy,ale zaczęły charczeć, coś w tej części z magnesem się rozkleiło, po wymianie na nowe po jakimś czasie efekt się powtórzył ;/ na audiosklep.pl poszukaj, tam mają zestawy głośników i ktoś z obsługi na pewno Ci pomorze dobrać odpowiedni sprzęt.

Ludzkie ucho nie rozpoznaje skąd dochodzą do niego niskie tony, więc jeżeli będą wystarczająco mocne, głośne to je usłyszysz tak jak byś tego oczekiwał, tylko jak będzie ich dużo to zrobisz sobie wiejską dyskotekę.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Jak ktoś nie chce ograniczać bagażnika to proponuję wyjąć pokrywę koła i zastąpić ją obklejoną płytą MDF (najlepiej 20 mm) w której jest dziura na głośnik. Ja mam tak w 156 SW. Pod spodem jest jeszcze miejsce na dojazdówkę i gaśnicę. W 159 jest większa wnęka i też można śmiało taki patent wykonać. Głośnik nie musi być duży (25 cm spokojnie daje radę) Ważne, żeby to było stabilne. Bassreflex można zrobić przy progu bagażnika w formie wycięcia. Dodatkowo ściany wnęki oklejamy gąbką/pianką akustyczną i mamy czysty, głęboki bas bez straty miejsca. W ramach ochrony głośnika przed uszkodzeniami mam zamontowaną kratkę z Inox'u, która jest twarda i nie ma szans, żeby coś przez nią zgniotło membranę. W tym temacie jest foto: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._dieselem.html
    Ostatnio edytowane przez Belfer ; 29-07-2014 o 12:43

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto

Domyślnie

Proponowałbym wstawić jednak tubę do bassreflexu, samo wycięcie nie wystarczy, im dłuższa tuba, tym niższy bas uzyskamy,a średnicę bassreflexu wyliczyć można programem w zależności od konkretnego głośnika i pojemności obudowy.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Nie ma co pisać o profesjonalizmie, jeśli wnęka nie ma regularnych kształtów. Tutaj ważniejsza jest stabilność wszystkiego i dobre wytłumienie. Reflex tutaj jest sprawą drugorzędną ale i tak najlepiej wstawić go przy progu bagażnika, żeby nic tam nie wpadało. Również dla brzmienia taki układ będzie lepszy.

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto

Domyślnie

zawsze można jakąś siatką zabezpieczyć żeby nic nie wpadło