[159] Problem z klima

wisniator

Nowy
Auto
159 SW
Panowie nam problem mamy z klima . Bardzo dlugo czekam aż sie schlodzi w aucie . Klima świeżo nabita ozon . Czy to moze byc wina ze nie odgrzybilem?auto w sumie tydzień temu kupione . Doradzcie

...miałem podobny problem z klimą tz. z jednych kratek dmuchało zimnym powietrzem z drugich ciepłym. odpowiedzialne były a to klapy nawiewu i w moim przypadku pomogło odłączenie akumulatora i po podłączeniu włączeniu zapłonu odczekałem około 10minut zanim zacząłem ustawiać cokolwiek na panelu.według instrukcji klima potrzebuje 5minut na ustawienie tych klap po ponownym podłączeniu aku.

A po ilusie koduje radio?? Ale w sumie chlodno wieje później ale to dość dlugo. Ale ok syprobuje twój ponysl

... nie wiem jak jest z radiem jak odłączę aku na noc to nie mam problemów gdy rano podepnę klemy .

Ale mam orginalne

Dodano po 28 minutes:

Hmm teraz mialem odpalone auto 15min przekechalem się i dupa wieje takie sobie . Ale nie zimne a mialem na low. Wiec wyprobuje twój patent tylko powiedz mi na ile aku odlsczyc ??

Ostatnia edycja:
tez mam orginalne radio i niemam z nim problemów jak odłącze kleme. jak moja zaczyna wariować to przeważnie na noc zrzucam klemy a rano podpinam z powrotem spróbuj odłączyć na 20-30minut może to wystarczy

Nic.nie pomogło niestety.

Podłączyłem.później zaplpn zostawiłem auto po 10minutach odpaliłem auto i nic leci ciepłe dosłownie. Jutro mechanior i będziemy.myśleć

Strasznie chaotycznie napisałeś. Chłodzi w końcu czy tak sobie średnio. Leci zimne czy takie mieszane z podaniem : na postoju i w czasie jazdy. Najlepiej opisz chronologicznie co się dzieje z klimą po włączeniu silnika i klimy.

Wiec.krótko napisze cobsiebdzieje. W ogóle nie chłodzi wczoraj Wręcz ciepłe leciało. Słyszę jakieś pstrykniecie to chyba sprężarka się włącza. Auto było długo odpalone ale niestety nic grama chłodu

Piszesz, że klima świeżo nabita... może przesadzili z ilością czynnika?

Ostatnia edycja:
Panowie nie czytacie dokładnie forum kilka dni temu przerabiałem ten temat !!!
W układzie jest zbyt dużo oleju. Klima coś tam chłodzi na postoju ale przy obrotach zwiększa się ciśnienie i olej odcina sprężarkę. Trzeba odciągnąć część oleju !!!!

Już pisałem ilośc czynnika 460 czy 550 nie ma znaczenia

Dodano po 4 minutes:

ps. do moderatorów

A proponowałem założyć dział usterka - rozwiązanie :)

Ostatnia edycja:
Wróciłem od.mechanika. Mabilo mi teraz 520 i klima jak burza schlodzila auto. Wirc nie wiem czekam co będzie dalej czy sir coś wydarzy. W.piątek nabilo 460.

Przy takich objawach to trzeba jednak zobaczyć jakie są ciśnienia układu podczas pracy, czy układ prawidłowo chodzi, czy nie wyłącza się, czy wiatraki chodzą. Najlepiej sprawdzać w upalny dzień.
Po drugie warto zbadać tą letnią temperaturę z nawiewów (termometrem) i na podstawie tego zobaczyć jak tak naprawdę chłodzi auto.
Po trzecie – należy podpiąć się pod sterownik klimatyzacji i odczytać temperatury w nawiewach odczytane przez czujniki.

Potem można wyciągać jakieś wnioski. Generalnie klima z 250 g będzie chodziła i chłodziła, choć fakt, że gorzej niż 500 czy 550 g.

Kwestia 460 czy 550 g to podobno kwestia zastosowanej sprężarki klimy. Podobno. Bo takich legend to nasłuchałem się już kilku.

Amortyzatory
Powrót