[159] Coś trze w kierownicy. Wspomaganie?

stafffek

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 SW - 150KM 2007r. - Red :)
Tak jw. Mam problem, mianowicie jak kręcę kierownicą coś jakby tarło wewnątrz. W sensie obrót kierownicą nie jest idealny(lekki i przyjemny), a da się wyczuć jakby takie minimalne tarcie?
Problem występuje od listopada, ale go zbagatelizowałem, a teraz jakby się pogłębił.
Pompa pracuje cicho, może płyn(czerwony) trzeba wymienić, jego ilość wg bagnetu jest OK, a może jednak pompa?

Drugi kłopot jest taki, że przy wyprostowanych kołach kierownica jest minimalnie skręcona? Do tej pory było ok. Czy powodem może być niesprawny dolny wahacz, gdyż mam go chyba do wymiany?

Będę bardzo wdzięczny za porady.

co do kiery to może być wina taśmy od poduchy, być może ona się kończy skoro z układem wszystk ojest ok. Płyn powinno sie wymieniać jak każdy co max 3 lata więc może warto. a co do kiery to wahacz musiał by być zmasakrowany aby tak było. ale skoro do wymiany to wymień i tnij ustawić zbierzność.

Jak tą taśmę od poduchy sprawdzić? Jak się do niej dostać?
A co do płynu, to czy sam jestem w stanie go wymienić, bardzo skomplikowane?

Wahacz... Tuleja jest obsmarowana, ale jeszcze nie stuka. Coś innego może być powodem przestawienia kierownicy?

Jak tą taśmę od poduchy sprawdzić? Jak się do niej dostać?
A co do płynu, to czy sam jestem w stanie go wymienić, bardzo skomplikowane?

Wahacz... Tuleja jest obsmarowana, ale jeszcze nie stuka. Coś innego może być powodem przestawienia kierownicy?
Taśma -trzeba zdjąć kiere, przestawienie kierownicy może być z miliona powodów, ale skoro tak się stało to mimo wszystko ustaw zbiezność, szkoda żeby opony pocieło skoro jest coś nie tak

Wracając do tego "tarcia". To czy awaria pompy mogłaby takie coś powodować?
Żeby uzmysłowić wam ten problem, to wygląda to w ten sposób, że kręcąc kierownicą niezależnie czy na postoju czy w drodze czuć "piach" i słychać takie "tarcie". Moim poprzednim autem było Punto i tam było wspomaganie elektryczne i zimą działo się coś podobnego ze względu na szczotki w układzie, które przy niskich temp trzeszczały. Teraz uczucie jest podobne tylko, że tutaj jest hydraulika.

ale trze ci w srodku w kole kierownicy?? jesli tak to pod maska nie ma co szukac przyczyny

Tak, w środku! Czy ma coś wspólnego z tym płyn? Powiem szczerze, że z tą taśma bardzo prawdopodobna hipoteza, tylko czy ona pracuje wraz z obrotem kierownicy?

Nagrałem te tarcie/skrzypienie, czyli jednak taśma?

można by się zastanowić nad blokada kiery, jest elektryczna więc może coś nie działać poprawnie. tak czy owak ja bym wyciągał kierownice i krok po kroku sprawdzał co tam tak rzęzi.

Jak chcesz sprawdzić pompę wspomagania to znajdź jakiś duży plac. Jedziesz z prędkością 10-15 KM/h i wykonujesz bardzo szybkie skręty, mocno w lewo (prawie do końca obrotu kierownicy) i następnie energicznie w prawo, potem znowu do lewej i tak kilka razy. Jeżeli w momencie zwrotu - zmiany kierunku kręcenia wyczujesz mocne szarpnięcie kierownicy, lub kierownica na moment stanie dęba to na 99% uszkodzona pompa wspomagania - brak wydajności i blokowanie zaworu bezpieczeństwa.

Pojeździłem trochę po parkingu i nic niepokojącego nie zauważyłem. To coś wewnątrz, załatwiłem za parę złotych taśmę airbag, jak przyjdzie to wówczas rozbiorę i zobaczymy co tam brzęczy.

Pozwolę sobie odświeżyć temat... I jaka była tego przyczyna? Ta taśma od airbag?

Amortyzatory
Powrót