[159] tłuczenie w drzwiach

Auto
159 JTDm 2008r.
Witam

Na dziurach tłucze się w mojej Alfie coś w każdym z czterech drzwi. Pseudo znawcy twierdzą, że Alfy po prostu tak już mają! Auto sprowadziłem 1.5 roku temu z Włoch i przejechałem nią około 30tys km po krakowskich dziurawych drogach. Jest coraz głośniej. Szczególnie głośno jest z tyłu. Gdy auto wpada w lekkie wibracje lub jedzie dziurawą drogą słychać jakby w drzwiach coś się trzęsło. Myślałem, że może szyba drga, ale nie - sprawdzałem dłonią podczas jazdy. Hałas wydaje się być równomierny po lewej i prawej stronie auta.

Czy ktoś miał podobny problem? Czy można coś przeciw temu zaradzić?

Ja tak mialem.
Tluklo sie i ciezko bylo okreslic czy to z drzwi czy ze slupka miedzy drzwiami. Rozebralem wszystko i nic nie znalazlem.
Przegladnalem forum i... znalazlem :D
Szkoda, ze nie zaczalem od forum- zaoszczedzilbym czas.
Tlukly sie zamki w drzwiach.
Na naszych drogach po prostu luzuja sie i przestawiaja.
Mozesz sprawdzic fizycznie- czy da sie dopchac drzwi do karoserii.
Jesli tak, to wlasnie to jest przyczyna tluczenia sie drzwi...:P

Podpinam się. Coś się tłucze i ciężko określić, czy to jest w słupku czy w drzwiach, a nakład pracy na rozbieranie słupków/drzwi mocno zniechęca. Co dokładnie trzeba zrobić z zamkami?

OK,

Przed chwila wyslalem na priva wiadomosc do zakladajacego posta- AchryPadusi,
ale widze, ze wiecej osob pyta.
Tak wiec, regulowany jest zarowno zamek w drzwiach jak i czesc na slupku drzwiowym.
Polecam na poczatek zajac sie czescia ze slupka, zeby nie komplikowac z zamkiem.
Czyli:
1- popuszczamy sruby z zaczepu na slupku
2- delikatnie przesuwamy zaczep w kierunku- do auta
3- dokrecamy pilnujac znakow- kresek na drzwiach i na zaczepie. (Bo moga nam sie nie zamknac wcale:D)

attachment.php
attachment.php
attachment.php

Załączniki

• DSC_1533[1].jpg
    DSC_1533[1].jpg
    56.5 KB · Wyświetleń: 703
  • DSC_1535[1].jpg
    DSC_1535[1].jpg
    50.2 KB · Wyświetleń: 701
  • DSC_1532[1].jpg
    DSC_1532[1].jpg
    77 KB · Wyświetleń: 706
Wczoraj u siebie również dokonałem tychże poprawek. Polecam :D

Widze, ze przyszla sobota- dla wiekszosci dzien wolny i mozna chwile poswiecic Alfie. :cool:
3 kolegow sprobowalo i sukces:D
Troche serca dla naszych Belli i okazuja sie bardzo wdziecznymi samochodami nie wymagajacymi nieraz ani zlotowki wkladu podczas naprawy...:D
I oby tak zawsze!:victory:

A jak z pasowaniem drzwi? Nie są zbyt "przyklejone" do auta?

Trzeba to zrobić z wyczuciem. Przy każdej modyfikacji sprawdzałem linię drzwi, żeby te za bardzo nie "wpadły" do środka.

Wstępne oględziny wykazały, że u mnie jedno z nacięć się nie pokrywa (i sprawa dotyczy obu przednich drzwi, które sobie potrafią załomotać na wybojach). Jak przestanie lać, to się zabiorę za eksperymenty...

OK, jesli chodzi o mnie: regulacja zaczepow + owiniecie ich warstwa tasmy izolacyjnej pomoglo. Idealnie nie jest, ale jest o niebo lepiej!

a jakie ustawienia dajecie na znacznikach?

zaczep jak najbliżej wnętrza auta?

ja mam z przodu w tym momencie na znacznikach po obu stronach jak najdalej od wnętrza, a z tyłu jak najbliżej wnętrza.

Czy takie ustawienie jak najbliżej wnętrza nie będzie powodować np. przymarzania drzwi w zimie?

Nikt Ci nie napisze jak trzeba ustawić te zaczepy. Gdyby to było uniwersalne to nie byłoby regulacji :)
Musisz popróbować.

Drzwi nie powinny przymarzać- one po prostu po regulacji są bardziej przyciśnięte do auta. Tak czy siak na zimę warto przesmarować uszczelki niezależnie od tego, czy ktoś reguluje drzwi, czy nie.

ja jeszcze nakleilem na te zawiasy co są przyczepie do auta izolacje i teraz nie słychać żadnych odgłosów :O

Jeśli tłucze się coś w tylnych drzwiach- warto też sprawdzić mocowanie głośników "gwizdków".

U mnie kiedyś tłukło się przy środkowym słupku. Próbowałem z taśmą wokół bolca ale nie dawało rady. problem rozwiązał się po przesmarowaniu uszczelek dobrym silikonem w sprayu. Zrobiłem to dobrych kilka miesięcy temu i do tej pory bez hałasów. Pzdr.

U mnie drzwi się już nie tłuką. Jest dużo ciszej, ale zauważyłem, że tłucze się coś od strony bagażnika (na pewno nie drzwi). Jestem przekonany, że jest to pokrywa bagażnika przed tylną szybą od wewnętrznej strony auta w sedanie. Szczególnie ją słychać gdy puka się na środku tej pokrywy. Macie jakiś pomysł jak to zlikwidować? Może powpychać jakieś wypełniacze przestrzeni pomiędzy tą matą a metalową konstrukcją od strony bagażnika?

Amortyzatory
Powrót