[159] 'vehicle protection system not available' wina blokady kierownicy

alflg

Użytkownik
Auto
Alfa Romeo 159 SportWagon 1.9 JTDm 150 km 2006r CHIP 180 km 401 nm
Witam
Zakładam nowy temat w związku z problemem 'vehicle protection system not available' .
Proszę o nie kasowanie, ponieważ nie jest to problem ogólny - na pewno ani kluczyka, czujnika sprzęgła.
Jest to problem, ponieważ blokada kierownicy nie załącza się, kontrolka klucz+kłódka pali się cały czas+ napis 'vehicle protection system not available'

W mes jest to błąd:

1: B1001 - Blokada/odblokow. kierownicy
Check connector and wiring. Check for S.C. on actuator terminals.
Powodem tego błedu jest fakt, że ECU odebrało nieprawidłowy sygnał z czujnika. Błąd obecnie jest aktywny. Podejmij stosowne działania by usunąć usterkę. Kontrolka na desce nie została włączona przez ten błąd.

Czy mogę Was prosić o sprawdzenie u siebie w MES jaki parametr jest u Was od blokady ( u mnie jest nie obecny)
Wykaz skonfigurowanych centralek:
Elektryczna przekładnia kierownicza (NGE): Nieobecny
oraz
Wykaz centralek które odpowiedziały:
Elektryczna przekładnia kierownicza (NGE): Nie aktywny

Mam kogoś kto może rozebrać tą blokadę i sprawdzić bolec. Ale nie wiem, czy ma to sens(jest przynitowana), bo może to jest usterka programowa blokady, skoro u mnie jest nie obecna. Może trzeba ją niestety zaprogramować w serwisie jeszcze raz...

attachment.php

Załączniki

• DSC04276.jpg
    DSC04276.jpg
    87.7 KB · Wyświetleń: 819
Ostatnia edycja:
Robiłeś proxy alignment?

Robiłeś proxy alignment?
próbowałem i wszystko ok, ale zauważyłem że patrzyłem na Elektryczna przekładnia kierownicza (NGE)
a to przecież ma być Węzeł blokady kierownicy (NBS), który mam obecny (już myślałem, że coś nie tak na pewno z centralką, a to może chodzi o rygiel) !!!

Czy mógłbym prosić kogoś o nagranie dźwięku, kiedy blokada się załącza.

Ostatnia edycja:
Kolego "alflg" u mnie od tygodnia ten sam problem. Zauważyłem jednak że blokada wydaje inny dźwięk niż zwykle. Poradziłeś sobie z tym???

Kolego "alflg" u mnie od tygodnia ten sam problem. Zauważyłem jednak że blokada wydaje inny dźwięk niż zwykle. Poradziłeś sobie z tym???
Tak blokada została naprawiona, tzn. odkręcona, rozebrana, i złożona. Zacinał się mechanizm blokujący.
A czy u Ciebie blokada działa tzn blokuje się kierownica?

Tak blokada została naprawiona, tzn. odkręcona, rozebrana, i złożona. Zacinał się mechanizm blokujący.
A czy u Ciebie blokada działa tzn blokuje się kierownica?

Cześć. U mnie tez prawdopodobnie zacina się mechanizm blokujący. Sam to naprawiałeś czy dałeś gdzieś.
Dużo z tym roboty jest?

Ostatnia edycja:
Cześć. U mnie tez prawdopodobnie zacina się mechanizm blokujący. Sam to naprawiałeś czy dałeś gdzieś.
Dużo z tym roboty jest?

Pierwsze co to trzeba sprawdzić czy blokują się koła na postoju, oraz w mes, czy jest to błąd:

1: B1001 - Blokada/odblokow. kierownicy
Check connector and wiring. Check for S.C. on actuator terminals.
Powodem tego błedu jest fakt, że ECU odebrało nieprawidłowy sygnał z czujnika. Błąd obecnie jest aktywny. Podejmij stosowne działania by usunąć usterkę. Kontrolka na desce nie została włączona przez ten błąd.

Dodano po 7 minutes:

Dużo roboty spory koszt bo podobno innej nie zaprogramujesz bez programowania body, jest już cały temat o tym. W aso podobno 1600zł

http://www.forum.alfaholicy.org/159...ection_system_not_available_inne_bledy-8.html
to ja jestem jedynym przypadkiem, gdzie nie wymieniono na nową a naprawiono poza aso , oczywiście u kogoś kumatego

Ostatnia edycja:
U mnie pokazuje błąd po podłączeniu pod FES'a. Blokada się uruchamia,z tym, że nie do końca blokuje. Po zablokowaniu jak się mocniej porusza kierownicą w lewo i prawo to blokada puszcza.
Będę musiał to rozebrać bo w moim przypadku chodzi raczej o mechaniczną usterkę a nie elektronikę.
Alflg nie tyko Tobie udała się ta sztuka :)

nie rozumiemy się, ja miałem mechaniczną usterkę, elektronika ok. Tylko u mnie udało się to naprawić, bez wymiany na nową . Co to znaczy, "Blokada się uruchamia,z tym, że nie do końca blokuje" ?

Ostatnia edycja:
U mnie kierownica jest zablokowana i po włożeniu kluczyka pokazuje się komunikat ale kierownica zostaje odblokowana. Nawet czasami widać delikatny ruch kierownicy. Wczoraj byłem u znajomego i na kompie żadnych błędów. dziwne jest to że dzisiaj błąd się już nie pokazał. Podejrzewamy problem z mechaniką, jak tylko będzie chwila to tam zajrzę (troszkę WD, sprawdzę połączenia i zobaczymy)

U mnie kierownica jest zablokowana i po włożeniu kluczyka pokazuje się komunikat ale kierownica zostaje odblokowana. Nawet czasami widać delikatny ruch kierownicy. Wczoraj byłem u znajomego i na kompie żadnych błędów. dziwne jest to że dzisiaj błąd się już nie pokazał. Podejrzewamy problem z mechaniką, jak tylko będzie chwila to tam zajrzę (troszkę WD, sprawdzę połączenia i zobaczymy)
czyli to nie ma nic wspólnego z blokadą kierownicy, błąd wyskakuje też z innych przyczyn. Dobrze że się naprawiło.

Witam
Miałem też ten problem i chyba go zdiagnozowałem. Zauważyłem że ten błąd wyskakuje na desce po kilkunastu minutach przy włączonym zapłonie. Wyświetlał się przez kilka dni aż do momentu jak przy włączonym zapłonie podciągnąłem pedał sprzęgła do górny i komunikat znikł. metoda do potwierdzenia
pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót