[159] 1.9 JTDm - wymiana rozrusznika

Czemu pchacie się w koszty? Zestawy naprawcze do rozrusznika są dostępne w prawie każdym sklepie

Wysłane z mojego F3311 przy użyciu Tapatalka

Czemu pchacie się w koszty? Zestawy naprawcze do rozrusznika są dostępne w prawie każdym sklepie

Wysłane z mojego F3311 przy użyciu Tapatalka

Jeśli rozrusznik tak jak w moim przypadku, okazuje się poprostu za słaby to nic tu nie pomoże regeneracja. Ja wymieniłem na nowy dlatego że potrzeba wymiany wyszła gdy auto już było na podnośniku i rozrusznik był wymontowany. Przecież nie będę mu kazał spowrotem go wkładać, by robić potem drugi raz tą samą robotę. Nie było też czasu by szukać po allegro tanszego, używanego w niewiadomo jakim stanie. Auto na drugi dzień musiało wyjechac z warsztatu, więc trzeba było podjąć szybką decyzję :cool:

Witam, czy może ktoś jednoznacznie napisać czy rozrusznik z 2.4 pasuje do 1.9 16V? A jesli przeszkadza chłodniczka to czy jes duży klopot z jej przestawianiem. Pozdrawiam

Witam, czy może ktoś jednoznacznie napisać czy rozrusznik z 2.4 pasuje do 1.9 16V? A jesli przeszkadza chłodniczka to czy jes duży klopot z jej przestawianiem. Pozdrawiam
Pasuje. Jest ciężko go włożyć. Przeszkadza nawet akumulator ciśnienia ale jest to wykonalne. Wiem bo sam założyłem taki.

Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka

do 8v przynajmniej umnie pasuje bez problemu.ale kręci bez rewelacji,mam taki do odsprzedania.umnie lepiej sobie radzi od zafiry c 2.0cdti

orientuje się ktoś może czy do 159 1.9 16v podejdzie taki rozrusznik? 0 001 108 025. Z tego co znalazłem w katalogu to do benzynowych, ale moc ta sama 1,4 tylko troche inne wymiary. Akurat taki mi sie trafił za darmo podobno nowy

orientuje się ktoś może czy do 159 1.9 16v podejdzie taki rozrusznik? 0 001 108 025. Z tego co znalazłem w katalogu to do benzynowych, ale moc ta sama 1,4 tylko troche inne wymiary. Akurat taki mi sie trafił za darmo podobno nowy
Nawet gdyby fizycznie podszedł to tak szybko jak go założysz tak go będziesz wyjmować. 1.7 KW kreci wolno zima. To o 1.4 KW nawet nie chce myśleć. Poza tym znaczenie ma średnica kola, ilość zębów, układ zebow, skok bendikau, a także obroty prawe/lewe. Wiec osobiście bym sie w to nie pakował.

Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka

Nie wiem jaki jest teraz zamontowany, ale zakładam, że fabryczny. Wg katalogu Boscha ma moc 1,4 kW i rok temu jakichś większych problemów z odpalaniem nie było. Tak czy inaczej dobrze wiedzieć.
Jutro będę próbował odpalić na kable to się okaże. Akumulator teraz zaczyna trzecią zimę, więc może faktycznie już jego czas. Jeżdżę głównie po mieście na krótkie, ale częste trasy więc troche dostaje.

Bardzo przepraszam za odkopanie tematu, ale sam szukałem odpowiedzi czy rozrusznik z 2.4 pasuje do 1.9 i nie mogłem znaleźć nigdzie odpowiedzi.
Kupiłem używany rozrusznik BOSCH 0 001 109 268, ma on moc 2.2 kW. Oryginalnie miałem 1.4 kW.
Ten od 2.4 jest tylko jakieś 1-1,5cm dłuższy, bez problemu mieści się w samochodzie, nic nie trzeba przerabiać.
Odpalanie bajka! Polecam każdemu taką zamianę, pozdrawiam gorąco.

Jeśli rozrusznik tak jak w moim przypadku, okazuje się poprostu za słaby to nic tu nie pomoże regeneracja...

Na podstawie tego postu stwierdzam że regeneracja rozrusznika w 1.9 8v (pewnie będzie jakiś słabej mocy) jest nieopłacalną stratą czasu..
Wstawianie jakiegoś 2.2 - 2.4kw po regeneracji to w sumie półśrodek bo nie wiemy jak długo pożyje, na allegro namierzyłem to:

https://allegro.pl/oferta/rozrusznik-alfa-romeo-147-156-159-lancia-lybra-2-4-10191963495
-wydaje mi się najrozsądniejszym wyborem, mam alternator 100A z tej firmy od roku i działa więc czego nie spróbować?

To napisz po zamontowaniu czy w końcu to kręci normalnie.

Ja w pełni zregenerowalem. Mechanik który zajmuje się włoszczyzna mowil mi, że autostrat jest kiepski i lepiej zregenerować. Narazie jestem zadowolony

Ja w pełni zregenerowalem. Mechanik który zajmuje się włoszczyzna mowil mi, że autostrat jest kiepski i lepiej zregenerować. Narazie jestem zadowolony

O jaki autostart chodzi? Ten z przycisku? W przed liftach chyba nie ma palenia na jeden dotyk i trzeba przytrzymać.

zgadza sie, przed liftowe trzeba przytrzymac tak glugo az zapali( moja 2006) a po lifcie wystarczy tylko przycisnac (moja 2011)

Cześć :),

piszę w tym wątku żeby nie zaśmiecać forum kolejnym postem dotyczącym wymiany rozrusznika. Widzę, że temat podmiany na rozrusznik o nieco większej mocy jest dosyć często poruszany, jednak nie znalazłem informacji dotyczącej wersji 2.0jtdm 170KM, a takową posiadam. Ostatnimi czasy rozrusznik mi wysiadł. Po tym jak go rozebrałem resztki szczotek dosłownie się wysypały, natomiast na komutatorze są na tyle duże wżery, że jednak wolałbym takiego wirnika ponownie nie używać. Jak udało mi się dowiedzieć rozrusznik, który miałem zamontowany to BOSH 0 001 108 421. Jest on naprawdę słaby bo ma tylko 1,4 kW. Stąd też, gdybym zainstalował nowy o identycznej mocy prawdopodobnie jego "zużywalność" też będzie szybsza niż podobnego urządzenia o mocy chociażby 1,7 kW. I teraz moje pytanie czy mógłby mi ktoś podać rozmiary rozrusznika o większej mocy (1,7 lub 2 kW)? chodzi mi głównie o jego długość żebym mógł się upewnić czy mi się zmieści.

Kontaktowałem się w tej kwestii z Panami z 4start.eu i ponoć większego rozrusznika nie da rady zamontować, ale wolałbym się upewnić samodzielnie :)

P.S. w jednym z wątków tu na forum przeczytałem, że ktoś po zamontowaniu do podobnego silnika rozrusznika z wersji 2.4 miał problem z zębatką bendiksa, która haczyła o koło zamachowe.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót