[159] Jak dostać się do zamka drzwi?

MarekNeo

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 SW Distinctive Q-Tronic
Witam,
Mam problem z zamkiem drzwi. Kluczyk wchodzi do połowy i ani drgnie. Prawdopodobnie wina jest tego że zamek kilka lat był nie używany. Środki chemiczne okazały się nie skuteczne. Puki działa pilot nie ma problemu ale jak padnie to niestety jedyny zamek mechaniczny mam nie sprawny. Będę chciał go wymontować by spróbować go przywrócić do używalności. Może już ktoś to robił i ma jakiś porady. Najlepiej przydał by się cały manual jak się do niego dobrać. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

DO samego zamka to nie problem. Sciągasz boczek drzwi, odkrecasz zamek / klamkę i wyciągasz. Probem jednak leży w samej wkadce i zapieczonych zapadkach. Tutaj juz chyba tyko wymiana pomorze......albo włożenie całego zamka do odrdzewiacza.

No wlaśnie odrdzewienia chcę spróbować a jak nie pomoże to znalazłem firmę co zajmuję się renowacją zapieczonych zamków. Może manualem ściągania boczku ktoś dysponuję?
MarekNeo

Kolego :) a po co Ci kluczyk ? :) przecież jest pilot :D

ale mogę Ci co nieco podpowiedzieć bo troche się drzwi narozbierałem w 159.

Boczek to nie problem:
-3 śruby na dole [krzyżak]
-2 śruby pod wkładką gumową w sterowniku szyb w drzwiach - następnie pod sterownikiem pod kątem [wszystkie imbus 5]
-1 śruba pod zaślepką w klamce [imbus 5]
Następnie łapiesz dół drzwi i szarpiesz do siebie z tendencją do góry :D wychodzi Ci powoli boczek bo musi wyskoczyć z zatrzasków i tu UWAGA!!! nie szarp za mocno bo trzyma się tam na dwóch kablach ten co idzie do mrugałki w drzwiach, światełka dolnego w drzwiach i na klamce.
Klamkę normalnie wypniesz z boczka po prostu ją lekko cofając do tyłu w kierunku linki (ona może tak wisieć bo w niczym nie będzie Ci więcej przeszkadzać)
Po odpinaj kable z mrugałki i światełka dolnego i masz boczek w rękach. Idziemy dalej:

Ukazuje Ci się blacha moduł drzwi głośnik kable silniczek szyb i ogólnie cała blacha :D
Po kolei:
klucz najlepiej nasadka tylko i wyłącznie 10
- odkręcasz wszystkie śrubki wkoło blachy (troche ich jest)
- odkręcasz silniczek z szyb [torx t20] UWAGA !! jeśli razem z boczkiem wyjdzie Ci listwa która jest przy oknie polecałbym aby ją włożyć z powrotem przytrzyma Ci szybę i nie będzie ona opadać po odkręceniu silniczka. Jeśli nie ma tej listewki (umówmy się że ona jest po to aby boczek do szyby dolegał) na pewno zorientujesz się która to jest, jeśli jej nie będzie koniecznie zabezpiecz szybę aby nie poleciała Ci w dół !! (może być coś gumowego włożonego między blachę a szybę tak żeby ją lekko oparło do drzwi. Nie wiem czy jest możliwość żeby poleciała ale gdy prowadnice są po prostu powypinane z blachy nie i nic jej nie trzyma to kto wie.

Gdy odkręcisz już wszystkie śrubki w koło teraz przyda się odkręcić śrubki trzymające prowadnice szyb. W tym celu musisz też wywalić moduł drzwi bo tam pod jest jedna śrubka. Dobrze jakbyś odłączył aku bo komp błąd załapie gdy nie będzie modułu i potem Ci licznik będzie mrugał chyba że fesem proxi później ;)
- Odkręcasz to wszystko głośnik też [ 4 śrubki krzyżak]
- po lewej stronie drzwi czyli tam od strony zamka jest plastikowy zatrzask i jest on od prowadnika dolnego szyby musisz wykręcić te 2 śrubki [10] nad i pod tym i wypiąć ten zatrzask.
TERAZ
jeśli dobrze pociągniesz za blachę powinna się zacząć "odklejać" (jest klejona dodatkowo na coś jakby silikon.
Problem leży w tym że tak naprawdę aby całkowicie zdjąć tą blachę musisz wypiąć wiązkę z zamka a do tego trzeba już trochę się pomęczyć żeby sięgnąć do zamka. Kostka jest na górze zamka i musisz ją wypiąć aby odsłonić blachę.
Jak już wypniesz kostkę to wtedy jak szarpniesz kable to powinna odsłonić Ci się ta blacha. teraz tylko odkręcić śruby w drzwiach te trzymające zamek no i masz zamek w rękach :)
Jak widzisz trochę w tym roboty jest. Mi rozkręcenie drzwi zajmuje 30 minut praktycznie do gołych ale nabrałem już wprawy (wymiana linek od szyb zamka itp) :)
Ostatnio właśnie przy wymianie całej wiązki elektrycznej.

A teraz jeszcze mała porada. Ostatnio podczas wymiany wiązki zorientowałem się że fajnie jest wypiąć złącze w drzwiach i przeciągnąć wiązkę na zewnątrz praktycznie tak abyś tą złączkę miał na tej blasze z przodu a nie w drzwiach gdzieś w środku, bo wtedy ta blacha w całości Ci się otwiera do tyłu :D tworząc idealny wręcz dostęp do zamka i lewej części drzwi.
Linka od klamki natomiast jest stała przymocowana do zamka i nie da się jej odpiąć.

Jak to poskładać ? :)
po prostu jadąc od dołu "instrukcji" :)

Jakbyś miał jakieś zdjęcia czy coś to możesz podesłać mogę pozaznaczać ja póki co nie dysponuję możliwościami aby zrobić takie zdjęcia :)

Może komuś się będzie chciało to niech to jako instrukcje wrzuci ;) Spokojnie można sobie z tym poradzić ;)

Może to służyć zarówno do wymiany/naprawy zamka, mechanizmu szyb, czy wymianie modułu wiązek głośników itp... w 159 praktycznie w wszystkich drzwiach czy przód czy tył

Ostatnia edycja:
Żadnego boczku nie musisz ściągać, wystarczy, że wykręcisz samą wkładkę. Wyciągasz gumową zaślepkę( ta z boku drzwi nad zamkiem), ukarze się śruba chyba na imbus, odkręcasz. Pozostało tylko wypchnąć wkładkę na zewnątrz, wychodzi razem z tym czarnym plastikiem dookoła wkładki. Później odrdzewiacz + smar silikonowy na końcu.

HA :D ciekawa sprawa :) ale jakby ktoś potrzebował instrukcje rozbierania drzwi to już jest :P

Panowie czy czujnik otwarcia drzwi znajduje się w zamku? Jeśli u mnie centralny działa ale auto nie widzi otwartych drzwi (nie świeci się światło, nie opuszcza się lekko szyba bezramkowa - brera, nie działa podświetlenie drzwi) tzn że ten czujnik nie działa i trzeba wymienić cały zamek?

Mam inny problem

Witam odliczyłem akumulator wcześniej zamkiem drzwi i wyjechałem w delegację wrzuciłem włożyłem kluczyk i szarpnąłem klamkę i się linka urwała w drzwiach i nie mogę się dostać do auta co mg zrobić dzwoniłem do tych co otwierali drzwi kasują za to 600 zl... co mg innego zrobić r

Musisz otworzyć maskę (pociągnąć linkę, która idzie od zamka maski - łatwo ją znajdziesz, ale musisz kombinować) i podłączyć aku. Otworzysz auto pilotem i wchodzisz innymi drzwiami.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót