• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Brera] Domykanie szyb BRERA

Auto
159 Ti SW 2.4 JTDm
Witam
czy ktos przerabiał juz temat automatycznego domykania szyby w Berach.
Mam problem ze na liczniku wyswietla bład szyby lewej i po otworzeniu drzwi szyba sie otworzy na 10cm i juz tak zostaje nawet po zamknieciu drzwi.
Jest to wina zaprogramowania czy uszkodzony sterownik drzwi?

Przerabiałem to dzisiaj:) Po odpięciu aku?

działanie:
0. zamykasz drzwi kluczykiem - domknie szybę
1. odpinasz aku
2. czekasz 10 min
3. podpinasz aku (szyba opadnie albo nie)
4.wsiadasz i zamykasz drzwi
5.z kluczykiem w stacyjce: szyba max w dół i trzymasz przycisk 10 sek, szyba max w górę i trzymasz przycisk 10sek, po czym robisz to samo z prawą szybą (przyciskami z panelu po stronie kierowcy)
6. działa

szybę po stronie kierowcy zaprogramowałem z wyłączonym zapłonem, po stronie pasażera jak już odpaliłem auto, nie wiem czy ma to znaczenie.
ja tak zrobiłem i wszystko wróciło do normy.

Wystarczy podpunkt 5

Dokładnie wystarczy punkt 5.
Nie ma sensu odcinać aku po raz kolejny.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Sprawdzone nie raz. UWAGA 10 s moze byc nie wystarczajaće. Może byc około 20 do 30.

A po otwarciu/zamknieciu trzymales jeszcze przycisk przez 10 sek?

Dokładnie i to przy odpalonym silniku trezba robić.

Ja robiłem tak jak sam znalazłem w internecie bo była lekka panika wczoraj. Ważne że zadziałało ;)

Najważniejsze że ok.

Może jakaś taka kombinacja uruchomi domykanie szyb z pilota w 159 gdzie przez przepisy EU nie ma? :)

ni ma

chyba że chcesz bawić się głębiej

Szedłem tropem jak w 156 przy kombinacji można było ustawić, że klima włączała się po uruchomieniu zapłonu.

Swietnie.
Dzieki.
W przypadku mojej belvy zadziałało (tylko pkt.5)
Byla juz panika lekka kwarantanna wszystko pozamykane a tu nagle klops.
na szczescie sa polscy alfaholicy.
Jeszcze raz dzieki.

Hej, mam do Was prośbę o pomoc.
Od dłuższego czasu borykam się z problem dotyczącym szyby od strony kierowcy. Cały czas wyświetla mi się się komunikat o awarii systemu zapobiegającego zgnieceniu przez szybę. Szyba podczas podnoszenia chodzi skokowo, po otwarciu samochodu opuszcza się zbyt nisko, a po trzaśnięciu drzwiami nie podnosi się i nie wchodzi pod uszczelkę, muszę podnosić ją z kluczyka, bądź ręcznie - przyciskiem. Nie mogę wykonać procedury inicjalizacji szyb, bo przy pierwszym "skoku" ponownie pojawia się w/w komunikat. Dodam, że płytka z panelu była czyszczona w myjce ultradźwiękowej i odtłuszczana alkoholem, przyciski są nowe, cały panel nie ma mechanicznych uszkodzeń.
Czy mieliście podobny przypadek? Z góry wielkie dzięki za pomoc!

ja bym sprawdził czy sam mechanizm podnoszenia szyby nie ma uszkodzeń mechanicznych (coś pęknięte, albo zmielona linka)

Witam. U mnie po wymianie mechanizmu, kiedy otwieram centralny z kluczyka szyba sama opuszcza się około 7-10mm. Wicie możne gdzie jest rozwiązanie tego problemu? Pozdro

To chyba nie jest problem, bo u mojego brata od zawsze tak było.
Jeśli nie otworzysz drzwi w ciągu kilkudziesięciu sekund, szyba wraca do góry.

Wysłane z mojego moto g(7) plus przy użyciu Tapatalka

jeśli otwierasz centralny zamek, to logiczne że chcesz wsiąść do samochodu, dlatego szyba już czeka ;) Jeśli nie wsiądziesz, to za chwilę szyba się samoczynnie domyka.
Tak jest prawidłowo w tym samochodzie

Na starym mechanizmie, jaki i w MiTo kiedy klamka robiła ruch do góry, szyba się opuszczała.

Hej, mam do Was prośbę o pomoc.
Od dłuższego czasu borykam się z problem dotyczącym szyby od strony kierowcy. Cały czas wyświetla mi się się komunikat o awarii systemu zapobiegającego zgnieceniu przez szybę. Szyba podczas podnoszenia chodzi skokowo, po otwarciu samochodu opuszcza się zbyt nisko, a po trzaśnięciu drzwiami nie podnosi się i nie wchodzi pod uszczelkę, muszę podnosić ją z kluczyka, bądź ręcznie - przyciskiem. Nie mogę wykonać procedury inicjalizacji szyb, bo przy pierwszym "skoku" ponownie pojawia się w/w komunikat. Dodam, że płytka z panelu była czyszczona w myjce ultradźwiękowej i odtłuszczana alkoholem, przyciski są nowe, cały panel nie ma mechanicznych uszkodzeń.
Czy mieliście podobny przypadek? Z góry wielkie dzięki za pomoc!

Hej, odgrzewam trochę temat. Czy udało się z tym jakoś podziałać? U mnie to samo, wyczyściłem panel sterowania szybami i teraz szyba kierowcy podnosi się tylko skokowo, albo wcale.

Amortyzatory
Powrót