Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Wystrzelona poduszka pasażera - naprawa kokpitu - blaszka osłaniająca poduszkę?

Użytkownik Embrion
    Auto
    Audi A4 B8

Domyślnie Wystrzelona poduszka pasażera - naprawa kokpitu - blaszka osłaniająca poduszkę?

Witam wszystkich.

Mam pytanie. Jak nazywa się metalowa klapka, która otwiera kokpit przy wystrzale poduszki? Chcę zregenerować kokpit do ponownego zamontowania poduszki powietrznej i niestety nie mam tej górnej osłony do której przyklejony jest materiał kokpitu (ten który odstaje po wystrzeleniu). Jak to się nazywa i gdzie ewentualnie można to zakupić?

Ewentualnie co innego można wstawić by fachowo zakleić kokpit i żeby mieć pewność, że poduszka otworzy się w razie potrzeby?

Użytkownik Znawca Avatar kowal78
    Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

Wrzuć zdjęcie tej Alfy, i najlepiej podaj VIN tego auta. Wtedy może uzyskasz pomoc.

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Greśko1982, jak chcesz mieć pewność, że poduszka Ci wystrzeli i nie zrobi więcej krzywdy niż pożytku to nie regeneruj deski. Nigdy nie zrobisz tak jak być powinno, a jak zrobisz źle to zabijesz pasażera... albo zmasakrujesz twarz.

Wiem, że chodzi o zaoszczędzenie pieniędzy, ale jeśli chodzi o bezpieczeństwo to tutaj bezdyskusyjnie odradzam druciarstwa. Z dwojga złego wolałbym chyba zakleić deskę i nie wkładać poduszki. Ale nie pozwoliłbym sobie na to- kupiłbym używkę i nową poduchę. Mam zbyt fajną żonę
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

Ale Greśko chyba nie interesuje co się stanie jak poduszka wywali. Przecież samochód zmieni już właściciela.

Dodano po 8 minutes:

Ale Greśko chyba nie interesuje co się stanie jak poduszka wywali. Przecież samochód zmieni już właściciela.
    Ostatnio edytowane przez kowal78 ; 14-01-2015 o 09:14 Powód: Dodano

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Zapewne tak właśnie będzie... tylko powiedz kto kupi auto z taką marną naprawą? Ja bym sie bał, że jest takich rozwiązań więcej w aucie.
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Embrion
    Auto
    Audi A4 B8

Domyślnie

Kowal78 daruj sobie takie komentarze. Tym bardziej gdzie proszę o pomoc na forum by zrobić to jak najlepiej. Gdyby nie zależało by na poduszce i bezpieczeństwie to nie byłoby tego tematu - oddałbym kokpit do regeneracji (400zł), a oni by zalepili lukę.

Taka drobna uwaga, auto robię dla siebie, a nie na sprzedaż - też nie wiem gdzie to niby napisałem?

W zamian za to kupiłem oryginalną poduszkę za paręset złotych i chcę poprawnie zrobić kokpit by otworzył się ponownie. Wiem, że to możliwe i część z Was jeździ takimi autami nie mając o tym pojęcia.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał gresko1982 Zobacz post
    Kowal78 daruj sobie takie komentarze. Tym bardziej gdzie proszę o pomoc na forum by zrobić to jak najlepiej. Gdyby nie zależało by na poduszce i bezpieczeństwie to nie byłoby tego tematu - oddałbym kokpit do regeneracji (400zł), a oni by zalepili lukę.

Taka drobna uwaga, auto robię dla siebie, a nie na sprzedaż - też nie wiem gdzie to niby napisałem?

W zamian za to kupiłem oryginalną poduszkę za paręset złotych i chcę poprawnie zrobić kokpit by otworzył się ponownie. Wiem, że to możliwe i część z Was jeździ takimi autami nie mając o tym pojęcia.
    I sądzisz, że na tym forum znajdziesz specjalistów od klejenia i regeneracji desek rozdzielczych, którzy bawili się dodatkowo w profesjonalne testy pt. "czy naprawiona deska się otworzy poprawnie po wystrzale poduszki"?
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Kup używaną deskę i wymień. Wiem, że to wymaga więcej czasu, wiedzy i jest droższe ale będzie miało ręce i nogi. Oczywiście zakładając, że ktoś to zrobi z głową Robisz dla siebie i będziesz jeździł z naprawianą deską, która podczas wystrzału może komuś twarz pokiereszować lub nawet zabić?!
    Jedyne wytłumaczenie to częste wożenie teściowej na letnich kołach po lodzie
    Klapka/zaślepka jest konstrukcyjnie przewidziana na jeden wystrzał. Co się stanie przy drugim nikt z nas nie wie. Jeśli odpadnie całkiem to nie chciał bym być na miejscu pasażera.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    Kup używaną deskę i wymień.
    Pewien problem polega na tym, że część desek na rynku wtórnym jest po wystrzale i regeneracji.

Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

Greśko no niestety tak to wygląda. Dwa posty i dwa pytania. Jak naprawić deskę po strzale i coś o klamki jeszcze.Dlatego też napisałem żebyś wrzucił zdjęcia itp. Naprawdę byłbyś wtedy bardziej wiarygodny. Ale wtedy pozostał by ślad po całej sprawie.