[159] Wyciek oleju na laczeniu skrzyni z silnikiem...

Auto
Byla AR159 sw 2.0, 2011r. Jest: Giulia Veloce TI Competizione Red 2.0 T
... jak w temacie kolejny wyciek sie pojawil w mojej niuni. 15 min temu podnioslem lewarkiem i na laczeniu ( uszczelce ) skrzynia silnik jest zapocone i w najnizszym punkcie wisi kropla oliwy.Mogl sie rozszczelnic uszczelniacz na wale? jest sens wydzierac skrzynie zby to spr? Jak zmniejsze fotki wrzuce, porobilem w miare mozliwosci bez sciagania oslony. Silnik 2.0 170 km 2011 r, 188 tys przebieg na obecna chwile.B.t.w na zmiane oleju sie zbiralem z miesiac a teraz sam wylazi. W miejscu polosi sucho.

Dodano po 8 minutes:

attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php

Załączniki

• IMG_2313[1].jpg
    IMG_2313[1].jpg
    109.7 KB · Wyświetleń: 1,553
  • IMG_2314[1].jpg
    IMG_2314[1].jpg
    92.1 KB · Wyświetleń: 1,778
  • IMG_2317[1].jpg
    IMG_2317[1].jpg
    115.2 KB · Wyświetleń: 1,386
  • IMG_2315[1].jpg
    IMG_2315[1].jpg
    86.6 KB · Wyświetleń: 1,377
Ostatnia edycja:
zrobie to sam na podnosniku w garazu? czy lepiej do warsztatu

Jak umiesz, to nie problem samemu. Odpowiednie warunki i sprzęt trochę chęci i kilka piwek powinno pomóc.
A i cena dziadostwa to przynajmniej pocieszające kilkanaście złotych raptem

Uszczelniacz nie jest drogi ale chyba trzeba skrzynie z zdjąć żeby go wymienić?

Tak , niestety trzeba ściągnąć skrzynię

U mnie ten sam problem . Simmering puścił , sporo roboty żeby to dziadostwo wymienić

w Serwisie AR po rabatach wymiana uszczelniacza skrzyni z flancza, wymiana piasty w przednim kole, wymiana oleju w skrzyni ok 2 tys zł mi powiedzieli. Czy to dobra cena jak na org czesci i czy warto?

w Serwisie AR po rabatach wymiana uszczelniacza skrzyni z flancza, wymiana piasty w przednim kole, wymiana oleju w skrzyni ok 2 tys zł mi powiedzieli. Czy to dobra cena jak na org czesci i czy warto?
Masz w swoim mieście POL-CAR? Ja nie mam zaufanego mechanika, więc wszystko robię u nich. Nie wiem może się mylę, ale chyba nie jest tak drogo. Zawsze ich uslugi porównuję z bosch service i nie raz jest nawet o połowę taniej. Też mam ten wyciek, ale będę robił dopiero na koniec miesiąca to dam znać o kosztach.

no ja tez sie nie zabralem jeszcze do tego nie mam czasu;/ a chcialbym miec juz wszystko tip top

Miałem podobny problem. Przebieg 175 tyś 2.4. Za ściągnięcie skrzyni, wymianę uszczelniaczy, dwumasy, sprzęgła i wysprzęglika zapłaciłem 500zł. Mechanik mówił, że było ciężko :)

A co w przypadku, gdy u mnie przebieg to 70 tys. sprzęgło i dwumas jeszcze w dobrym stanie. Wyciągać skrzynię tylko w celu uszczelnienia?

Przy 70k puścił uszczelniacz?

Trzeba też zwrócić uwagę na kolor oleju. W poprzedniej Alfie też mi ciekło na łączeniu, po rozebraniu okazało się, że puścił uszczelniacz od skrzyni biegów.

Przy 70k puścił uszczelniacz?

Trzeba też zwrócić uwagę na kolor oleju. W poprzedniej Alfie też mi ciekło na łączeniu, po rozebraniu okazało się, że puścił uszczelniacz od skrzyni biegów.
Olej jest czysty, kolor jak prosto z beczki. Już w zeszłym roku przy zmianie opon na zimowe zauważyłem, że skrzynia jest upocona, a niedawno miałem okazję wejść pod auto i zauważyłem tą wiszącą krople oleju. Widać to przez niewielki otwór w osłonie silnika.

Ten typ chyba tak ma ja 170 konnej też to przerabiałem przy okazji wymieniłem tarcze i docisk i łożysko .Za zwalenie skrzyni 400 zł ogólne wyszło sporo łożysko drogie i do tego stara tarcza była całkiem dobra ale miłość kosztuje

Ja też 3 lata temu zapłaciłem 400 zł za wyciągnięcie skrzyni do wymiany sprzęgła i uszczelniacza. Ogólnie 8 godzin pracy mechanika. Byłem przy wymianie i trochę mu pomagałem bo to mój kumpel.

Koledzy, podpowiecie mi który uszczelniacz puścił w tym przypadku? U mnie jest zapocenie, ewidentnie czarne.
WP_20160116_001.jpg

Prawdopodobnie uszczelniacz na wale. Zapocenie nie jest duże. Myślę, że warto obserwować ten wyciek, poziom oleju i poczekać do wymiany sprzęgła.

Amortyzatory
Powrót