[159] Chip tuning

• Autor wątku Autor wątku Siner
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Siner

Nowy
Auto
159 2005 120km 260 tyś.
Witam serdecznie wszystkich.
Chciał bym podnieść moc w mojej Belli ponieważ jest za słaba. Dziś nie mogłem wyprzedzić golfa 4 tdi i się wkurzyłem. Auto jest z grudnia 2005 przebieg 265 tyś moc to nieszczęsne 120 km. Dwumas czuć przy gaszeniu auta a tak po za tym wszystko ok. Mechanik Marcin z Pruszcz Gdańskiego ( kto z okolic ten zna ) powiedział że przy tym przebiegu nie powinienem tego robić. Chciał bym podkręcić do 140 - 150. Czy macie jakieś doświadczenie czy faktycznie przy takim przebiegu to wielkie ryzyko. I jak nie to kogo polecacie do takiej operacji

Lepiej cofnij o 100k przebieg i jedź do niego jeszcze raz.
Wtedy ci pozwoli.
Przebieg to średni wyznacznik.

jesli zrobisz sredni program to raczej nie powiniwn zaszkodzić , jedynie co może się stać to te słabe elementy o których piszesz dwumas padnie troche szybciej

Dodano po 2 minutes:

ja zrobiłem przy 150 i niestety musiałem wymienić dwumas i sprzegło oraz regeneracja turbo, ale mam juz prawie 200 wiec to raczej naturalne zużycie polecam v-tech kraków
zrobili z 150 na 180 i 440nm golfa 4 wciągam nosem a 6 gt też nie ma szans:_)

Ostatnia edycja:
Siner,
150 konny Golf IV objeżdża 170 konną 159-kę 2.0 JTDm, z tego względu że jest lżejszy, więc jeśli chcesz się ścigać Aflą 159 to trzeba było przynajmniej kupić 2.4 i zestroić na 270KM, albo V6.

Więc nawet jak zrobisz u siebie 150KM, to i tak będziesz musiał grzecznie jechać za takim Gofem ;)

Zapomniałem dodać że do 140 nie miałem szans. Od skrzyżowania ruszyliśmy i z przyzwyczajenia migacz i zaczełęm wyprzedać przy około 80 km/h ni i co zrezygnowałem jak on dodawał gazu. Ale przy 140 - 150 sytuacja się zmieniła. Zakładam więc że nie miał 150 km. Cóż mi się zrobiło wstyd i podjołęm decyzję aby zrobić bezpiecznie te 140 -150 km. Chciałem 2,4 ale droższe o około 6 tyś w zakupie. A za te 6 tyś to swoją doprowadziłem do prawie idealnego stanu. Pozostało jedynie 2mas i oraz egr i dpf out.

jesli zrobisz sredni program to raczej nie powiniwn zaszkodzić , jedynie co może się stać to te słabe elementy o których piszesz dwumas padnie troche szybciej

Dodano po 2 minutes:

ja zrobiłem przy 150 i niestety musiałem wymienić dwumas i sprzegło oraz regeneracja turbo, ale mam juz prawie 200 wiec to raczej naturalne zużycie polecam v-tech kraków
zrobili z 150 na 180 i 440nm golfa 4 wciągam nosem a 6 gt też nie ma szans:_)

Kraków to stanowczo za daleko z gdańska :)

Może i na prostej golf odleci ale na 98% obsra gacie na pierwszym zakręcie. Zamiast piłować klekota na prostej czekam na zakręt i bella wygrywa.

Tak na marginesie to nie polecam BOXów z allegro podlaczylem i... DPF padl po 2 dniach a gosc co mi go wycinal stwierdzil ze mapa silnika to kompletna masakra byla. Nie jestem na 100% pewien czy to nie zrobil wczesniejszy wlasciciel ale nie trzeba zwiekszac mocy po usunieciu DPF i EGR to zupelnie inny samochod

Bo BOXy to chińskie zło co nadrzuca tylko dawkę paliwa. BOX wykończył dpfa bo w momencie się zatkał. Bez dpf lepszy jest przepływ spalin ;). A brak mapy takiej +20% to strata potencjału Diesla.

Może i na prostej golf odleci ale na 98% obsra gacie na pierwszym zakręcie. Zamiast piłować klekota na prostej czekam na zakręt i bella wygrywa.

Coś w tym może być. Na zakopiance LandCruisera V8 3 razy wyprzedzałem. Oczywiście na zakrętach. Na prostej wyprzedzał mnie tak, że kiedy miałem ok 120 to czułem się jakbym stał. Faceta chyba krew zalewała jak wyprzedzała go 146 1.4TS z LPG:)

Mnie wczoraj wyprzedzała na prostej stara Astra 1.4, może koleś myślał że się z nim ścigam, bo wcześniej go wyprzedziłem, ale ja jechałem przepisowo, a on nie ;) Pewnie się podbudował, bo objechał 159 2.4, ale u mnie wzbudził jedynie uśmiech politowania :D

Ostatnia edycja:
tak, ale Ty odpuściłeś. Jak miałem zabawę bo facet w LC V8 wcale odpuścić nie miał zamiaru...

Generalnie im więcej ma się mocy tym rzadziej pokazuje się kto jest szybszy. Ja w Picanto 1.1 66 Koni wyścigowych jeżdżę jak na złamanie karku. Może z powodu braku mocy. Ja wmawiam sobie, że po prostu lubię dźwięk tej wiertarki na wysokich obrotach (słychać pisak jakby kompresor był zamontowany ^^). Ale ze świateł zawsze pierwszy.

http://www.remap24.pl/ był może ktoś tam? A może znacie fachowców od tuningu ma mazurach?

Może ktoś się w usługach ogłosił.

Amortyzatory
Powrót