[159] Cykliczny dźwięk w prawym kole

mieszko

Nowy
Auto
alfa romeo 159 1.9 JTDM 8V
Witam, od kilku miesięcy walczę z dziwnym dźwiękiem w 159. Nie jest to świszczenie, piszczenie bardziej przypomina to chrobotanie może tarcie słyszalne z prawej strony. Do tej pory wymieniłem: koło zamachowe, sprzęgło z odciskiem, koronki w mechanizmie różnicowym, łożysko na podporze wału i dźwięk nadal jest. Stało sie to po wymianie kół letnich na zimowe. Przekładalem koła z tylu na przód i bez zmian. Zimówki nowe, felgi stalowe nowe, dobre et. Ciekawostka jest to iż po podniesieniu na podnośniku i opuszczeniu na ziemie dźwięk nie wraca od razu lecz po jakimś czasie. Dźwięk jest cykliczny, występuje tylko przy obciążeniu. Skrzynia była rozebrana, dokładnie przeglądnięta, łożyska wymienione, przegub przeglądnięty. W środku niewyczuwalne są żadne wibracje, nic nie bije. Moze ktoś miał coś podobnego, moze to te cholerne zimówki jakaś wadliwa partia, ale w sumie na letnich kołach jest to nadal słyszalne ale ciszej. Słychać to mocniej na 1 i 2 biegu jak Alfa tak sie toczy do 2000 obr. Później dźwięk wraz z prędkością przyspiesza i staje sie jednostajny. Może któryś z kolegów ma jakiś pomysł :)

Wpisz w forumową wyszukiwarkę "łożysko podpory półosi", powinno wyskoczyć Ci parę tematów, zobacz czy objawy się mniej więcej zgadzają :-)

Jeśli masz przy tym wibracje na kierownicy to obstawiam na półoś. Zmieniłeś koła zapewne na inny rozmiar zmieniło się lekko położenie krzyżaka w kielichu. Sprawdź czy w danym momencie objawy ustają jak odpuszczasz gaz. Być może się mylę jednak miałem podobne objawy z tym że ja miałem wibracje mocno wyczuwalne jak auto było obciążone (5 osób w tym jedna jak za trzy). Odrazu mówię na podnośniku nie wyczujesz luzu. Jeśli zdecydujesz się na wymianę to kup nowy simering (26 zł)

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Żadnych wibracji na kierownicy, desce nie ma. Dźwięk jest słyszalny tylko przy wbitym biegu i jak dodaje gazu. Przeglądałem podobne tematy, znalazłem koleżankę co miała bardzo podobne objawy, ale temat sie urwał i nie wiem czy udało jej sie znaleźć przyczynę tego nietypowego problemu.

W 90% przypadków to łożysko podpory półosi

Niestety chyba w przypadku mojej 159 jest te 10% :). Łożysko wymienione mam nadzieję że dobrze :)

Nie pisałeś wcześniej, że łożysko podpory półosi wymieniłeś :P

Jakże nie napisałem, w 1 poście napisałem cała listę wymian w tym łożysko na podporze wału. Mam jeszcze niewielkie podejrzenia co do łożyska w piascie i tarczy hamulcowej :)

Ostatnia edycja:
Ja miałem dźwięk tarcia, chrobotania z prawej strony okazała się luźna piasta na łożysku ok 2 mm !!. Luz wyczuwalny dopiero po ściągnięciu zacisku hamulcowego.

A może za mało smaru w przegubie prawego koła pod gumową osłoną. podnosisz auto przegub inaczej się układa dostaje smar i jest cicho, po pewnym czasie zaczyna go brakować i jest dźwięk. warto sprawdzić i uzupełnić niewiele będzie kosztować a może pomóc. pozdrawiam

Też mi to przyszło do głowy, sprawdziłem dałem nową opaskę i niestety to nie to, ale dzięki za pomysł.

Amortyzatory
Powrót