[159] Folia ochronna na przedni błotnik - jak nakleić?

tomekw

Użytkownik
Auto
Giuia Veloce
Nadszedł czas wymiany folii na przednich błotnikach w mojej AR159. Zamówiłem komplet w chronlakier.pl, który wygląda tak jak na zdjęciu, ale niestety nie zrobiłem zdjęcia przed usunięciem oryginalnych folii. I nie wiem, w którym miejscu dokładnie nakleić :) A że jest to dość mały element, to chciałbym zrobić to w miarę dokładnie. Czy mógłby ktoś poratować zdjęciem przedniego błotnika z naklejoną folią?
attachment.php

Załączniki

• 20150406_171553.jpg
    20150406_171553.jpg
    27.2 KB · Wyświetleń: 432
Widzisz ten ucięty róg w naklejkach? takie samo masz wycięcie na progu, przykładasz do tego i prosto naklejasz filozofii tam nie ma.
Miesiąc temu naklejałem te same naklejki z chronlakier.pl

Racja, dzięki - tak nakleiłem. Nie udało mi się całkowicie wypchnąć powietrza spod folii i trochę nieładnie wygląda, ale może z czasem na slońcu się wyrówna.

Racja, dzięki - tak nakleiłem. Nie udało mi się całkowicie wypchnąć powietrza spod folii i trochę nieładnie wygląda, ale może z czasem na slońcu się wyrówna.

Powietrze samo spod naklejek nie wyjdzie. Takie coś nakleja się najlepiej na mokro z użyciem specjalnego płynu lub w warunkach domowych na wodzie z mydłem/żelem myjącym.

Tak zrobiłem (woda z mydłem). Jak będzie bardzo źle wyglądać to będę musiał spróbować jeszcze raz z nowym kompletem naklejek.

Tak zrobiłem (woda z mydłem). Jak będzie bardzo źle wyglądać to będę musiał spróbować jeszcze raz z nowym kompletem naklejek.

Powietrze mogło zostać w miejscach, gdzie jest lakier uszkodzony. Nie ma mowy, żeby folia wszystkie ubytki zniwelowała.

Czy nie mógłby ktoś zrobić zdjęcia w którym miejscu faktycznie są te wlepki na przednim błotniku? Za diabła nie wiem o jakim "wcięciu" na progu piszecie, do którego ma pasować wcięcie na naklejce ochronnej.

Zamiast wody z mydłem lepszą jest woda z płynem do mycia naczyń. Ja u siebie najklejalem właśnie przy użyciu wymienionej mikstury i nie bylo problemu. Folia wygląda jak z fabryki

Tył też zrobiłem na wodę z płynem do mycia naczyń. Dzisiaj sprawdziłem kiedy samochód wrócił i wygląda bardzo dobrze. Nadal nie mam zdjęcia gdzie wkleić folę na przednie błotniki.

Nikt nie zamieścił zdjęcia więc ja zamieszczę. Czy tak to powinno być, czy też strzeliłem głupotę?
20171030_194447.jpg20171030_194612.jpg20171030_194331.jpg

Folię nakleja się na rant błotnika. Niestety zrobiłeś to całkiem inaczej. Ona ma zachodzić na wewnętrzny rant i częściowo na zewnątrz. Klejenie w pionie.

Wielkie dzięki za odpowiedź. W końcu wiem jak to zrobić. Nie wpadłem na to, że opisywane wcześniej "wycięcie" w nalepce i karoserii dotyczy wnęki błotnikowej. Zamówię nowe i wkleję.

czy ta naklejka starcza tylko na dolną część błotnika czy również i na rant progu?

Coś czuję, że wkleiłem to znów źle. Myślę tak ponieważ bardziej podczas jazdy brudzi się próg niż błotnik. Zerknijcie na zdjęcia. Tak czy jednak powinny być na dole, na progu?
20171105_202156.jpg20171105_202204.jpg20171105_202219.jpg

Na dole przy łączeniu progu z blotnikiem. Czyli trochę niżej jak nakleiles, na rancie progu

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót