• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] jakie producent sprzęgła alfa romeo 159

Auto
brava 1,9 jtd cf3 2001 @ Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 8v
Witajcie. Moja alfa przekroczyła niedawno magiczną liczbę 200 tysięcy kilometrów i zauważyłem jeden mały kaprys belli: tzn zaczyna mi poślizgiwać sprzęgło:) oczywiście nie ma problemu ze startowaniem ani z jazdą na 1 i 2 biegu ale jak jadę 4 około 2000 obrotów wcisnę gaz do dechy ładnie przyspiesza chwilkę ale za moment w pewnym momencie silnik nabiera obrotów a auto "stoi" :) nie jestem jakimś specjalistą ale wydaje mi się ze to sprzęgło. Koledzy powiedzcie jakiego producenta sprzęgła polecacie? valeo? luk? czy może sachs? dodam ze koło dwumasowe raczej zostawię oryginalne- auto działa aksamitnie, nic się nie tłucze przy przyspieszaniu z niskich obrotów ani z przy gaszeniu i zapalaniu :) więc jaki producet sprzęgła? aaa auto to 159 1.9 jtd 8v na fabrycznym programie

zastanawia mnie ze luk jest droższy od reszty...czy jest on w jakiś sposób lepszy czy tylko chwyt marketingowy? :) Wy jakie montowaliście podczas wymiany?

Oryginalnie na początku produkcji montowane były Sachs i Valeo. Potem, z tego co wiem, to tylko Valeo.
Ale sajgon jest taki, że kupujesz LUK, a w środku Valeo. Kupujesz Sachs, w środku też czasem Valeo...
Miałem w rękach sprzęgła Sachs i Valeo. Po wizualnej ocenie wybrałbym Valeo :)

ja wymieniłem na Valeo

a jak radzicie: wymieniac dwumase? jak pisałem : zadnego telepania ani tego rodzaju objawów nie ma więc nie chcialbym wymieniać sprawną część :) aha---> ile +/- biorą mechanicy za wymianę sprzęgła z dociskiem?

kolega mechanik ma własny warsztat wziął 350 zł za wymianę sprzęgła i dwumasy

mi najpierw zaczęło ślizgać się sprzęgło, przy ok 200 tyś km po ok 3 tyś km zaczęło walić koło dwumasowe na zimnym silniku. Wymieniłem cały komplet

Panowie jak to jest, że różnica w cenie SACHSa i LUKa to 1500zł (chodzi o zestawi koła dwumasowego do 2.0 JTDm)? Czy to są te same części warto przepłacać?

Uważam, ze to są porównywalne podzespoły czasem nawet jedna z tych firm robi dla drugiej, a zważywszy, ze to są to części nowe dlatego też myślę, że nie warto przepłacać. !!!

u mnie dzieje się coś takiego

film nie jest mojego autorstwa ale objaw taki sam...problemów z wrzucaniem biegów nie ma...więc czy to sprzęgło?

Amortyzatory
Powrót