[159] Stacyjka nie zawsze widzi kluczyk

porterneon

Użytkownik
Auto
Stelvio Veloce
Stacyjka nie zawsze widzi kluczyka

Witam
Zauwazylem dziwne zachowanie stacyjki. Czasami, nie zawsze, po wlozeniu kluczyka do stacyjki samochod nie reaguje. Nie zaswiecaja sie zadne kontrolki, jakby wogole nie zalaczylo sie zasilanie. Jak wyjme i wsadze kluczyk ponownie wszystko wraca do normy. Komputer nie pokazuje zadnych bledow ze stacyjki.
Co moze byc przyczyna takiego stanu rzeczy?

No tak, ale reakcji nie ma tylko przy pierwszym wsadzeniu... (jakkolwiek to brzmi)

Witam
Zauwazylem dziwne zachowanie stacyjki. Czasami, nie zawsze, po wlozeniu kluczyka do stacyjki samochod nie reaguje. Nie zaswiecaja sie zadne kontrolki, jakby wogole nie zalaczylo sie zasilanie. Jak wyjme i wsadze kluczyk ponownie wszystko wraca do normy. Komputer nie pokazuje zadnych bledow ze stacyjki.

tez tak mam, zima zawsze, teraz nie zawsze. Czyzby TTTM?

Ostatnia edycja:
A gdy taka sytuacja ma miejsce to czy przy odpalaniu stacyjka wydaje Ci jakies dzwieki? U mnie slychac jakby jakis przekaznik sie zalaczal lub wylaczal.

Podbijam temat, gdyż u siebie w 159 obserwuję to samo od kilkunastu dni.
Początkowo myślałem, że to przypadek. Później pomyślałem, że może mam słabą baterię w pilocie i wziąłem drugi (nie używany). Nadal co jakiś czas na pierwsze włożenie kluczyka auto nie reaguje. Wyjmuję, wkładam ponownie i zawsze za drugim razem wszystko jest OK.
Nie dzieje się tak przy każdym odpalaniu auta, ale mam wrażenie, że coraz częściej odpala dopiero po drugim włożeniu kluczyka.
Tak jak kolega porterneon nie mam żadnych komunikatów błędów i innych dziwnych objawów.
Nie zauważyłem też aby temperatura otoczenia miała znaczenie (dzieje się tak zarówno w garażu, jak i na wolnym powietrzu).

Ktoś może rozkminił już o co biega?

U mnie temat zanikl i nie mialem tej sytuacji od kilku miesiecy. Dalej nie wiem co jest lub bylo przyczyna.

>>porterneon

A to ciekawe.
Problem znikł tak sobie, czy może coś w tym czasie zrobiłeś niestandardowego?
Może, np. odpiąłeś akumulator?

Jedyne co ostatnio zrobilem to regeneracja rozrusznika. Ale problem z niewidocznym kluczykiem znikl wczesniej.

U mnie ten dźwięk nie występuje. Ale... Od pewnego czasu (3-4 tygodnie) nie mam problemu. Może nie uwierzycie, ale w pewnym momencie spostrzegłem, że gdy wkładam kluczyk do stacyjki przyciskami zwróconymi w prawą stronę, zawsze jest OK.
No więc od tamtej pory tylko tak wkładam kluczyk. ;)
Nie próbowałem celowo włożyć go odwrotnie i sprawdzić czy nie zadziała.

Może na zasadzie wkładam odwrotnie odległość się zwiększa i nie działa. W ogóle elektronika w Alfie to ciekawa sprawa. Jednego dnia dostaję komunikat że światło pozycyjne padło (faktycznie nie świeci). A następnego wszystko jest ok...Miałem już tak ze 3 razy.

Odświeżę temat.
Czy udało się komuś rozwiązać ten problem?
U mnie jak na razie kilka razy się zdarzyło, że musialem włożyć i wyciągnąć kluczyk, nie wiem czym to jest spowodowane :/. Przeczyscilem wnękę na kluczyk i na razie ok, ale zobaczymy na jak długo

Witam, problem nadal występuje, ale najczęściej po dłuższym postoju.
Gdy silnik ostygnie, szczególnie rano, za pierwszym włożeniem kluczyka do stacyjki nie zapalają się kontrolki, dopiero kolejnym razem przynosi spodziewany efekt.
Mi to osobiście nie przeszkadza, tylko są inni użytkownicy samochodu, którzy mogą próbować odpalić auto bez reakcji kontrolek (tzn. grzania świec itd.) co nie jest zdrowe dla silnika i aku (ostatnio zapomniałem o tym uprzedzić i rano, co prawda odpaliło, ale dłużej kręcił :P). Udało się to komuś jakoś rozwiązać??

Witam

Ja miałem w zeszłym roku identyczny problem. Czasami po włożeniu kluczyka nic się nie działo, nie zapalały się kontrolki - kompletnie nic. Nawet po kilku razach nic się nie działo dopiero np. po południu lub na drugi dzień. Musiałem niestety kupić używaną stacyjkę, potem obie były wysyłane razem z kluczykami do Tych do Fiata i były przekodowywane. Mechanik włożył nową stacyjkę i od tamtej pory żadnych problemów.

Ja miałem w zeszłym roku identyczny problem. Czasami po włożeniu kluczyka nic się nie działo, nie zapalały się kontrolki - kompletnie nic. Nawet po kilku razach nic się nie działo dopiero np. po południu lub na drugi dzień. Musiałem niestety kupić używaną stacyjkę, potem obie były wysyłane razem z kluczykami do Tych do Fiata i były przekodowywane. Mechanik włożył nową stacyjkę i od tamtej pory żadnych problemów.

No to widzę, że może to być grubsza sprawa :/. Gdy problem będzie się pojawiał częściej będę musiał zatem postąpić podobnie. Dziwne, bo auto w miarę świeże tzn. 2010 i przebieg 130000km (Polski Salon i serwis), ale widzę, że nie ma to znaczenia przy takowych usterkach

No to widzę, że może to być grubsza sprawa :/. Gdy problem będzie się pojawiał częściej będę musiał zatem postąpić podobnie. Dziwne, bo auto w miarę świeże tzn. 2010 i przebieg 130000km (Polski Salon i serwis), ale widzę, że nie ma to znaczenia przy takowych usterkach

Pamiętam rozmowę ze swoim mechanikiem (robiłem to w czerwcu 2017 roku), nie ma to znaczenia jaki przebieg ma auto, jest to jakaś wada stacyjek, nie potrafię Ci napisać jaka. (Najważniejsze, to się tyczy sytuacji, gdzie nie ma komendy na wyświetlaczu "key not recognized" czy coś w tym stylu, bo to jest zupełnie inny przypadek). Kupiłem swoją tbi sprowadzoną z Holandii już z tym problemem i od razu musiałem się z nim uporać, finansowo nie było tragedii, za używaną stacyjkę dałem coś w granicach 120 pln na allegro + koszty przekodowania + kurierzy + robocizna, w domu po pracy mogę sprawdzić w papierach dokładnie i napisać ile to kosztowało.

Amortyzatory
Powrót