[159] 159 2.4 JTDm klekot przy prawym kole

Driller

Nowy
Auto
alfa romeo 159
Witam,
kupiłem niedawno 159 2.4 JTDm,
Na zimnym silniku nic nie słychać natomiast po przejechaniu kilku km i rozgrzaniu silnika, słychać gdy się wyjdzie z samochodu przy prawym kole (od strony pasażera) takie ciche klekotanie jakby przegub ale gdy stoi w miejscu też klekocze myślałem, że to któraś rolka od pompy wody czy alternatora ale było wymieniane przy 140 000 km teraz jest 142 800 rozrząd zrobiony przy 120 000 (wg książeczni serwisowej i tego co obiecywal właściciel) .

Drugie pytanie odnośnie temperatury silnika, silnik grzeje się do 90 stopni trzyma temp, gdy włączy się wentylator temperatura spada do 70 C wg wskazówki i utrzymuje sie w tych granicach przez dłuższy podczas jazdy. Myslicie, że może puszczać termostat?

Pozdrawiam serdecznie.

Witam,
... pytanie odnośnie temperatury silnika, silnik grzeje się do 90 stopni trzyma temp, gdy włączy się wentylator temperatura spada do 70 C wg wskazówki i utrzymuje sie w tych granicach przez dłuższy podczas jazdy. Myslicie, że może puszczać termostat?

Pozdrawiam serdecznie.

Raczej tak. Bo jak już złapie 90'C, to tak powinien trzymać. Pomijam już fakt, że pokazując 90'C nie znaczy że tyle jest w rzeczywistości.

Witam,
kupiłem niedawno 159 2.4 JTDm,
Na zimnym silniku nic nie słychać natomiast po przejechaniu kilku km i rozgrzaniu silnika, słychać gdy się wyjdzie z samochodu przy prawym kole (od strony pasażera) takie ciche klekotanie jakby przegub ale gdy stoi w miejscu też klekocze myślałem, że to któraś rolka od pompy wody czy alternatora ale było wymieniane przy 140 000 km teraz jest 142 800 rozrząd zrobiony przy 120 000 (wg książeczni serwisowej i tego co obiecywal właściciel) .

Drugie pytanie odnośnie temperatury silnika, silnik grzeje się do 90 stopni trzyma temp, gdy włączy się wentylator temperatura spada do 70 C wg wskazówki i utrzymuje sie w tych granicach przez dłuższy podczas jazdy. Myslicie, że może puszczać termostat?

Pozdrawiam serdecznie.

Sprawdź koniecznie koło pasowe paska wieloklinowego napędzającego alternator sprężarkę klimy i pompę wspomagania. Posiada ono gumowy tłumik drgań który po jakimś czasie się rozlatuje. Polecam udać się do mechanika, bo za jakiś czas możesz nagle stracić wspomaganie i ładowanie aku. Dodatkowo jeśli koło rozleci się niefortunnie to może uwalić rozrząd. Co do termostatu to sprawny działa tak że wskaźnik po nagrzaniu trzyma równo 90 stopni. Jeśli spada do 70 to najprawdopodobniej niedomyka się termostat. Możesz jeszcze zalogować FESem temperatury z czujnika podczas jazdy.

Oddałem dziś do mechanika, mówił, że olej spuścili ok. 7 l bo był nadmiar i rozcieńczony z paliwem, macie jakies pomysły na powiązania tego klekotu z termostatem i paliwem w oleju?

Termostatem moze nie..ale paliwo to już dpf...zbyt często się wypala.bardzo czesto..dawki paliwa na wtryskach podają duża ilosc tak sie dzieje przy wypalaniu dpf I dlatego paliwo jest w oleju . gdyż nie może wyparowac...temperatura tez może źle działac bo silnik nie jest wystarczająco nagrzany.

To by mogło być to bo ostatnio właściciel mówił, że wypalali mu dpf'a w serwisie, ale serwis powinien wiedziec takie rzeczy i to sprawdzic ... a ja oddałem samochód do tego samego serwisu ... wystarczy wymiana oleju na nowy?

olej i tak musisz wymienić, ale przede wszystkim to sprawdź interwały między wypaleniami DPFa. Bo jeśli dogorywa to czeka Cię wymiana, albo usunięcie, jeśli nie chcesz dorżnąć silnika.

Znaleziono przyczyne klekotu. Pęknięta pompa olejowa. Czy tylko dlatego że olej został rozrzedzony pompa mogła pęknąć? Co wypada jeszcze przy okazji pękniętej pompy oleju sprawdzic / wymienic?

Sprawdź o co chodzi z temperaturą płynu chłodzącego. Duże prawdopodobieństwo, że termostat nie pracuje poprawnie.
Pompa jest smarowana i chłodzona olejem, więc warto utrzymywać go w dobrej kondycji. Tj. wymieniać w rozsądnych interwałach.

Amortyzatory
Powrót