Jak nagrasz i wrzucisz to będzie się to dało ocenić, a tak to na jakiej podstawie mamy powiedzieć, czy to co nagrasz się do czegoś przyda?![]()
Jak nagrasz i wrzucisz to będzie się to dało ocenić, a tak to na jakiej podstawie mamy powiedzieć, czy to co nagrasz się do czegoś przyda?![]()
To tak, zrobiłem płukankę przy wymianie oleju. Zalałem nowym. Chodzi dużo lepiej.. Tylko to odpalanie zobaczcie sami na filmiku, proszę zwrócić uwagę że po około 2s. silnik przestaje tak mocno klepać. Dodam że przy zimnym rozruchu, potrafi zatrzepać mocno silnikiem. To co szumi przy pracy silnika to koło pasowe
Dodatkowo zdjęcie z ECU na podgląd dawek wtrysków. Czy to normalne proporcje?
http://![]()
Ostatnio edytowane przez hakum ; 20-06-2020 o 16:13
jaki olej zalałeś?
Liquid Molly 5w30, wcześniej był lany też tylko 5w30 taki i żaden inny, tylko producent taki jak w ASO mają
Ostatnio edytowane przez hakum ; 21-06-2020 o 00:44
Z tego co widzę nie ma chyba nikogo, kto miałby podobne problemy z uszczelką smoka w rozumieniu sygnalizacji niskiego ciśnienia w Giulietta 2.0 JTDm2.
Akurat jestem na etapie robienia rozrządu i rozważałem prewencyjną wymianę. Auto ma 194 tyś i póki co nie mam objawów. Nie wierzę, że nie ma Julek z przelotem powyżej 200 tyś km ale są tylko informacje o prewencyjnych wymianach i twardych uszczelkach, które nomen omen oryginalnie są twarde.
Pozostaje jeszcze ryzyko, że nie tylko nic to nie da, ale przy pechu i niekompetencji mechanika zaszkodzi.
Jeśli ktoś ma taki motor w Julce i zrobił tą wymianę z konieczności, a nie ze strachu po naczytaniu lub wysłuchaniu opinii o dramatycznych konsekwencjach, to niech napisze.
Pzdr.
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Śmiem twierdzić, że nie widziałeś nowej uszczelki, która jest miękka, natomiast stara pęka przy próbie wygięcia wargi. Stare poza tym przy położeniu obok nowej są zdecydowanie niższe, ponieważ są odkształcone. Komunikat zazwyczaj pojawia się w czasie mrozu, kiedy to guma jest na tyle twarda, że nie uszczelnia, i ciśnienie znika całkowicie.
Uszczelki należy wymieniać co około 100 kkm, ponieważ jest to najbardziej optymalny okres, i niczym nie grozi.
- - - Updated - - -
Czy poza wymianą uszczelki było robione czyszczenie miski olejowej i smoka ?
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
Właśnie nie wiem czy kiedykolwiek była robiona uszczelka. Na fakturach nic nie mam, dzwoniąc do ASO też nie mają informacji.
Ogólnie mogło się tak robić już przed zakupem.
Jednak teraz jeżdżąc na co dzień autem, zaczyna mnie to martwić.
A jak mają się do tematu popychacze hydrauliczne?
- - - Updated - - -
Czy poza wymianą uszczelki było robione czyszczenie miski olejowej i smoka ?[/QUOTE]
Czeka mnie zaraz wymiana oleju, więc postanowiłem prewencyjnie wymienić uszczelkę i u siebie, chociaż żadnych przesłanek nie zauważyłem ale samochód ma już 225k (Giulietta 2.0 2010). Aktualnie uszczelka w ASO 83zł, po wymianie wrzucę zdjęcia porównawcze dla potomnych - możliwe, że uszczelka nigdy nie była wymieniana i będzie eksponat po 225k km)
Sprawdź jak wyglądają panewki, miska i tak będzie zdjęta, wiec dostęp idealny. U mnie żółta warstwa była lekko wytarta, smok robiony przy 216tys km przez poprzedniego właściciela, ja ściągałem przy 255tys i wymieniłem jedno i drugie na nowe.
Jestem już po wymianie, poniżej wrzucam zdjęcie porównawcze starej i nowej uszczelki. Samochód ma 225tys km, poprzednia uszczelka to jeszcze ten poprzedni model (wycofany w 2016), nie wiem czy kiedykolwiek była wymieniana. Zdjęcie miski w giulietcie jest trochę bardziej problematyczne niż się wydawało bo w moim przypadku samo odkręcenie tłumika nie wystarczyło, musiałem jeszcze poluzowac obejmę dpfa żeby zyskać kilka dodatkowych milimetrów luzu i jakoś ją wyciągnąć. W każdym razie operacja zakończona sukcesem, pacjent przeżył
![]()