[159] zablokowany pas środkowy tyl

grabo_s

Nowy
Auto
159 1,9jtdm 150KM
Z cyklu drobne denerwujące pierdoly. ..
Mam zablokowany pas środkowy z tyłu, przez co na środkowym miejscu nikt nie może jeździć. Pas jest tak napięty, że nie da się go odblokować. Jak dostać się do mechanizmu? Demontaż tapicerki- tylko jak?

Wysłane z mojego SM-G350 przy użyciu Tapatalka

Spróbuj uciskać w miejscach pokazanych na zdjęciu ( na całej wysokości otworu ).
Czasami potrafi coś go tam zblokować ( u mnie pomogło )
169185-zablokowany_pas_srodkowy_tyl-tylna_kanapa.jpg

Załączniki

• tylna-kanapa-zlozona-widok-z-bagaznika.jpg
    tylna-kanapa-zlozona-widok-z-bagaznika.jpg
    91.4 KB · Wyświetleń: 217
  • tylna-kanapa.jpg
    tylna-kanapa.jpg
    42.7 KB · Wyświetleń: 298
Witam
dzisiaj w swojej Alfie zauważyłem rownież zablokowany pas tylni środkowy, żadne uciskanie nie pomaga, jak zdemontować tapicerkę ? Jak wyciągnąć prowadnice z zagłówków ?
Prosze o pomoc

Czyli nie jestem sam...
Uciskanie tez nie pomaga.

Trzeba chwycić pas solidnie w dłonie i mocno (powoli) naciągnąć go do góry, tak jakby chcieliśmy go zwinąć z powrotem. Tym samym "ugniemy" gąbki naszej kanapy i pas powinien puścić. Bo cały "myk" polega na tym, że pas samoistnie się zaciągnął i trzeba mu po prostu dać "luz", żeby blokada go puściła.

Niestety u mnie to nie przejdzie. Pas jest tak na ciągnie ty ze ledwo kanapę składam. Bardziej go już nie zwine. Pozostaje zmiana oparcia albo jego rozbieranie.

Niestety u mnie to nie przejdzie. Pas jest tak na ciągnie ty ze ledwo kanapę składam. Bardziej go już nie zwine. Pozostaje zmiana oparcia albo jego rozbieranie.

Nawet jak złożysz oparcie to nie luzuje się u Ciebie pas?
U mnie właśnie w ten sposób go trochę poluzowałem

Jak kładzie się oparcie to pas się luzuje, próbowałem szarpać uciskać i nic nie pomaga.

u mnie dokładnie było tak samo.
Przy złożonym siedzeniu wgniatałem oraz odchylałem tapicerkę oparcia aby zajrzeć jak ją zdemontować i samoczynnie pas się odblokował.
Już zdążyłem przywyknąć że sporo rzeczy dzieje się w Alfach samoistnie :D

Mam pytanko:

złożyłem dziś oparcia w alfie sw i - zablokował się środkowy pas... naciągnął tak mocno że nie mogłem podnieść oparcia. zdemontowałem cały tył lecz dość tam nie szło do mechanizmu. Trzy godziny na kolanach na tylnej kanapie i w końcu się poddałem - musiałem go przeciąć.

I teraz moje pytanie - czy bardzo trudne jest dojście do mechanizmu ? Trzeba coś rozpruwać ?

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót