[159] Obd2 + torque pro

Shaft

Nowy
Auto
Alfa Romeo ti 1.9 jtdm
Nabyłem dziś adapter obd2 z bluetooth do mojej Alfy. Chciałem go wykorzystać razem z programem Torque na moim smartphonie. Niestety program ten ani żaden inny nie widzi lub po prostu nie czyta protokołów mojej Alfy. Program łączy się z adapterem lecz nie może połączyć się z ECU.
Czego może być to przyczyna, adaptera czy elektroniki samochodu ?

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

Jaki adapter kupiłeś?

Polecam AlfaOBD. Torque jest mniej intuicyjny w obsłudze - jest uniwersalny. Dużo lepiej sprawdza się dedykowane oprogramowanie.

Próbowałeś połączyć się przez ten interfejs z laptopem?

Mieszkam w Belgii wiec kupiłem coś na holenderskim rynku.
http://autowolf.nl/en/home/291-obd2-bluetooth-mini.html

Teoretycznie jest kompatybilne lecz nie działa. Próbowałem alfaobd, telefon się łączy lecz dalej nie mogę już nic zrobić. W torque jestem podłączony z modułem lecz ECU jest niedostępne.

Nie posiadam laptopa z bt także jeszcze nie próbowałem.

Tak pytam, bo kiedyś też kupiłem taki interfejs (mój był taki biały, chyba Vgate), telefon się z nim łączył, ale nie chciało mi się z ECU Alfy połączyć. U kumpla z kolei z Audi elegancko gadało. Sprzedawca wysłuchał moich argumentów i zwrócił pieniądze.

A spróbuj z innym autem jak masz możliwość.

Ciekawi mnie co jest tego przyczyną. Zobaczę w innym aucie czy działa.

Spróbowałem z BMW 550d F10 i adapter działa na dotyk. Wszystko się łączy i nie ma nawet opóźnienia.
Ma ktoś jakieś rozwiązanie na to? Żeby w boje belli zadziałało ?

Jak się nie łączy z autem, a jest widoczne na smartfonie i w aplikacji to może jest kwestia usunięcia rezystora (terminatora sieci). Było o tym na forum w temacie o interfejsach.

Mógłbym poprosić o dokładny link do usunięcia tego zanim coś jeszcze popsuje :

To jeszcze zależy jak długo czekasz na to połączenie. Mam dwa adaptery na BT i jeden łączy się z moją 147 szybko i bez problemu współpracuje z Torque Pro. Sprawdzałem go z innym autem i tam za pierwszym razem połączenie chwilę trwało. W przypadku drugiego adaptera na połączenie (za pierwszym razem) w drugim z testowanych aut czekałem prawie 15 min. Kolejne połączenia były bezproblemowe.

W ustawieniach programu jestem połączony z adapterem lecz nie z ECU. W pasku zadań sprawdza jakieś protokoly lecz po jakimś czasie wyskakuje błąd że nie może się połączyć z ECU, wtedy zaczyna od nowa się łączyć i znów ten sam błąd. Samochód mam odpalony bo myślałem ze w tym tkwi problem lecz to nic nie pomogło. W innych programach typu Torque mam ten sam problem. Sprawdza protokoly i na tym się kończy.

Tak, łącze się z adapterem. Kiedy chce połączyć się jakimkolwiek z podzespołów po trzech automatycznych próbach wyskakuje błąd.

Panowie jakis link do dobrego kabelka i program ??bo chce kupic go na juz . Pozdrawiam alfa 159 . V8

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Panowie jakis link do dobrego kabelka i program ??bo chce kupic go na juz . Pozdrawiam alfa 159 . V8

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
Gdzieś Ty chłopie dorwał 159 z silnikiem V8:-D :-D :-D :-P

Może z Jameryki :D

wisniator jak chcesz dobrą apkę na androida to polecam AlfaOBD - nawet w wersji bezpłatnej moim zdaniem jest to najlepsza aplikacja na smartfona dla Alfa Romeo. Do tego interfejs BT przystosowany do obsługi aut z grupy Fiat (czyt. z wydłubanym rezystorem).

Jeśli chcesz kabel to tak samo i do tego www.multiecuscan.net

Może z Jameryki :D

wisniator jak chcesz dobrą apkę na androida to polecam AlfaOBD - nawet w wersji bezpłatnej moim zdaniem jest to najlepsza aplikacja na smartfona dla Alfa Romeo. Do tego interfejs BT przystosowany do obsługi aut z grupy Fiat (czyt. z wydłubanym rezystorem).

Jeśli chcesz kabel to tak samo i do tego www.multiecuscan.net
A możesz podsunąć link z allegro z interfejsem BT bez rezystora? Rozumiem że jeśli mam właściwy interfejs i alfaobd to wystarczy żeby posprawdzać parametry. A jeśli chcę wykasować błędy i inspekcję olejową i serwisową to jest potrzebny kabel. Jestem zielony co do kabli i kabelków. Który kabel jest potrzebny? A co do mesa to musi być wersja płatna czy wystarczy free?

Alfaobd jest płany?

Ostatnia edycja:
AlfaOBD normalnie w Google Play koszuje ok 150 zł. Do prostej diagnostyki wystarczy demo.

Wszelkie kable do obsługi aut z grupy Fiata kupuję u użytkownika PM Factory na Allegro. Po złożeniu zamówienia napisz, że chcesz, aby przystosowali interfejs do obsługi aut właśnie z tej grupy i będzie gitara. Jeden raz tego nie zrobiłem i interfejs nie gadał z AR 159 (mimo że na stronie było napisane, że będzie współpracować) :) Kulturalnie zareklamowałem i dostałem działający.

http://allegro.pl/nowosc-elm-327-mini-bluetooth-diagnoza-obd-obd2-i5160909596.html mam identyczny.
Jeśli chodzi o kabel to mam taki http://allegro.pl/elm-327-1-4-pl-euroscan-2012-ford-fiat-opel-elm327-i5583841698.html

Szczerze to nie próbowałem nigdy kasować inspekcji olejowej przez BT, ale myślę, że da się.

KKL też mam :) ELM327 obsłuży wszystkie moduły w aucie, KKL tylko wybrane (ECU, poduszki, ABS).

Amortyzatory
Powrót