[159] Czujnik temperatury spalin Dpf (P 2085)

• Autor wątku Autor wątku hagi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

hagi

Użytkownik
Auto
159 2,4 JTDm
Witam,
kilka tematów czytałem o podobnych problemach ale mam konkretne pytanie.
Mam błąd tego czujnika (P2085), nie można go skasować. Kupiłem auto już z takim błędem. Po podpięciu do kompa Mes pokazywał normalnie zatkanie i ok 70%.
Pojeździłem kilka dni, Mes pokazuje zapchanie na poziomie 106%. Czujnik (jeśli to jest ten wchodzący do dpf) odpinałem przeczyściłem styki, nie pomogło.
Pytanie moje jest takie. Wiem że muszę ów czujnik wymienić ale czy z jego błędem możliwe jest wypalenie DPF czy nie będzie się on w ogóle wypalał?
Jeśli na pewno nie będzie możliwy proces wypalenia, to nie mogę jeździć, a jeśli jest możliwe wypalenie, to zamówię i kilka dni pojeżdżę.

Bez sprawnego czujnika nie możliwe jest wypalenie serwisowe więc wątpie żeby normalna regeneracja się udała.

Właśnie nie wymuszałem wypalenia MESem ale skoro mówisz że nie da się to pewnie nie będę próbował. Czyli sama też nie zainicjuje procesu wypalania a jaki jest bezpieczny poziom zatkania filtra? Czy jak wymienię czujnik sama zacznie,w,sprzyjających warunkach wypalać czy wymusić mu najpierw przez MESa a potem normalnie?

Wymień jak najszybciej to wtedy sama zacznie bez problemu.

Jeszcze tylko jedno pytanko,czy może ktoś pokazac mi gdzie dokładnie ten czujnik jest,abym był pewny czy to ten o którym myślę. W internetach tego czujnika jak na lekarstwo.

Ja mam w 2.0 P2084 ciągle (czujnik przed wejsciem do DPF). Kupiłem auto i po tyg. wyskoczył błąd. Dostałem nowy czujnik na "gwarancji" od sprzedawcy auta. Wymieniłem dalej nic...
Już rok jeżdżę tak kasuje od razu po wyskoczeniu błędu. Z błędem dpf nie wypali się. U mnie w 2.0 ten czujnik jest z przodu auta od strony chłodnicy. Nie wiem jak w 1,9..Daj znać czy pomoże Ci wymiana.

Zapomniałem napisać,że chodzi o 2,4 200 KM. U mnie błąd to "P2085", z tym ze ja nie mogę go skasować nawet na sekundę,błąd cały czas jest aktywny,nie gaśnie. Jak wszedłem pod auto to widze że do dpfa wchodzi taka sonda i wydaje mi się że to ten czujnik ale nie jestem pewien. Zobaczę w domu co wyrzuci eper.

To może Ja podłączę się pod temat.Opiszę mój problem.Jestem po wymianie turbo i wskazówka podczas wypalania nie dryga a wcześniej normalnie wskazywała proces wypalania.Czy przy turbo jest jakis czujnik przewód który odpowiada za wskazania?Dodam że ma zaślepiony i wyłączony komputerowo EGR.Auto to alfa 159 150 konna +

Czy mi się wydaje czy pytasz o to samo już w trzecim miejscu?

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Witam,
właśnie próbowałem się dostać do tego czujnika ale jest tak umieszczony, że po odkręceniu nie ma miejsca żeby go wyciągnąć a obrócić się nie da. Czy ktoś może demontował go w 2,0 ? Nie chcę niepotrzebnie rozbierać połowy auta[;)
Powodem oczywiście jest sporadyczny błąd 2084. Przy okazji wyczyściłem wtyczkę ale była idealna.
Pozdrawiam

QUOTE=Indigo;1653442]Ja mam w 2.0 P2084 ciągle (czujnik przed wejsciem do DPF). Kupiłem auto i po tyg. wyskoczył błąd. Dostałem nowy czujnik na "gwarancji" od sprzedawcy auta. Wymieniłem dalej nic...
Już rok jeżdżę tak kasuje od razu po wyskoczeniu błędu. Z błędem dpf nie wypali się. U mnie w 2.0 ten czujnik jest z przodu auta od strony chłodnicy. Nie wiem jak w 1,9..Daj znać czy pomoże Ci wymiana.[/QUOTE]

witam Panowie i Panie, mam te chyba problem z czujnikem temp na wejściu dpf. czy ktoś z Was kupował i jakiej firmy? w sklepie i na internetach znalazłem zamiennik formy Meat&Doria, znacie to cudo czy szukać oryginałow?

Witam,

widać konstrukcja wtyku i gniazda czujnika temperatury na wejściu dpf jest nie do końca dopracowana. Kolejny raz po upływie ok roku musiałem wyczyścić złącze po komunikacie 2084.

chyba większość konstrukcji wtyków i gniazd jest niedopracowana. Jeżeli wyskakuje jakikolwiek błąd to zaczynam od czyszczenia połączenia (kupiłem sprey do czyszczenia korozji konektorowej WURTH-a). Pomaga w większości przypadków. Na 5 błędów (w ciągu 4 lat) w przypadku 4 czyszczenie pomagało. W jednym przypadku (temp. spalin) musiałem wymienić czujnik.

wymienic jak najszybciej bo sie zawali dpf i bedze kupa

Przy tych wtyczkach lubią urywać się kabelki. Może to nie kwestia samego styku

Wysłane z mojego SM-T815 przy użyciu Tapatalka

Info dla potomnych:
Gdy wyskoczy nam błąd P2085 zacznijcie od sprawdzenia czujnika przy dpf. Tak wyglądało to u mnie:
116.jpg

Czujnik jest od strony pasazera i z tamtej strony proponuje podnieść samochód. Generalnie filozofii nie ma, jedyny problem to bardzo ciężko sie wykręca ta śruba od czujnika (mi pomógł młotek :) ).

Witam. Od dłuższego czasu walczę z tym błędem P2085, najdziwniejsze jest to, że potrafi nie wyskakiwać przez kilka tygodni lub dosłownie codziennie o ile zrobi się te 5 startów silnika i zdąży zgasnąć. Myślałem, że to brak styku - czasem błąd potrafi zapalić się dosłownie kilka dni pod rząd w tym samym miejscu na tym samym wyboju podczas drogi do pracy i to obojętnie czy jadę szybciej, wolniej, silnik zdąży się zagrzać lub nie... Co zauważyłem to najczęściej zapala się gdy droga jest lekko pod górkę lub ostrzejszy zakręt + górka. Wyczyściłem styki czujnika ze zdjęcia kolegi elgritone, niby było ok, a dziś błąd znów wyskoczył. Chciałem zamówić nowy czujnik i wymienić jednak w internecie dostępne są 2 rodzaje - prosty i zakrzywiony (prosty przed katalizatorem i zakrzywiony za katalizatorem - tak są opisane). Tutaj nasuwa się moje pytanie - gdzie jest ten drugi czujnik w Alfie 159 1.9 8v o ile w ogóle występuje ? Bo może warto byłoby go też sprawdzić zanim kupię nowy.

Panowie a co podpowiedzie na taki myk.
Wyskakuje błąd p2081 i p2085 dpf wyciachany został przez poprzedniego właściciela (sciemniał ze nie) i próbuje sie wypalić. Moje pytanie czy z tymi błędami to możliwe zeby sie wypalał? Czy został źle usuniety z programu? Jak kupilem auto błędów nie było,po tygodniu '' check'' zawiecił i prubuje sie wypalić, zaczął dymić spalanie wzrosło, wskazówka od turbo wychylila się, szczerze to wystraszyłem sie i zgasiłem auto, po ponownym uruchomieniu nie dymił i wróciło wszystko do normy.

Amortyzatory
Powrót