• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] 1.9 JTDm 120km Test przelewowy -długi rozruch zimnego silnik

wiateq467

Nowy
Auto
Alfa 159 1.9 JTDm 120KM 2006r.
Witam Alfa 159 2006r. 1.9 JTDm 120KM po np. nocnym postoju ciężko odpala i długo trzeba kręcić. Zamieszczam test przelewów oraz proszę o pomoc gdyż nic z niego nie rozumiem. Prosze o rady. Gdy silnik już odpali i pochodzi pare sekund to pracuje prawidłowo.

Załączniki

• 20150327_165527.jpg
    20150327_165527.jpg
    122.1 KB · Wyświetleń: 508
  • 20150327_165423.jpg
    20150327_165423.jpg
    125.8 KB · Wyświetleń: 322
A że tak zapytam sprawdzałeś akumulator? Najczęściej to on jest przyczyną. Potem rozrusznik i przewód masowy do sprawdzenia, że o filtrze paliwa nie wspomnę. Mam wóz z tego samego roku co ty i pali na strzał. Casem tak mocniej nim trzepnie przy odpalaniu po długim postoju, ale to norma w 8v. I nie trzepie mi tu, dwu mas bo ten temat już przerobiłem. A i napisz ile czasu robiłeś ten test. To ważne różnice do 30 % między wtryskami są w normie. U ciebie odstaje tylko 3 wtryskiwacz.

Ostatnia edycja:
Akumulator nowy, rozrusznika też bym nie podejżewał, filtry wszystkie nowe + olej motul,świece wszystkie nowe, moje podejrzenie to takie, że któryś wtrysk po wyłączeniu silnika przez pare godzin zejdzie ciśnienie z układu commonrail, przez któryś wtrysk i ropa skapie na tłok, Przez to auto zakopci po odpaleniu , potrzepie silnikiem i dlugo trzeba kręcić. Dołożony zaworek zwrotny w układzie niskiego ciśnienia lecz to też niezbyt pomogło.

z tego co pamiętam test trwał chyba 3-3,5min około lecz nie dam sobie ręki uciąć co do tego czasu testu

Właśnie odłożyłem literaturę fachową na półkę. I co? I źle napisałem o tych 2 minutach. Generalnie zasada jest taka że, w systemach CR ilość paliwa, nie może przekraczać 150 cm sześciennych na cykl cztero minutowy. Dopuszczalne są różnice miedzy wtryskami do 30% max. Im są sobie bliższe to tym lepiej. U Ciebie odstaje od reszty tylko 3 wtrysk. Reszta ok jak na twój czas testu. Sprawdź 3 i powinno się naprawić.

Okej, po wypłacie wykręce 3 wtrysk, dam na maszyne do sprawdzenia i jeśli będzie koniecznść regeneracji ;)

- - - Updated - - -

Okej, po wypłacie wykręce 3 wtrysk, dam na maszyne do sprawdzenia i jeśli będzie koniecznść regeneracji ;)

a ile masz przejechane sprawdz cisnienie paliwa i kompresję silnika. Zimny silnik na CR zawsze odpala oczywiście jeśli jest układ paliwowy i ciśnienie na cylindrach to podstawa w dieslu jest w porządku

A pompa cr sucha ? sprawdzałeś jak szybko nabija ciśnienie podczas odpalania na szynę rail ? Po za tym do sprawdzenia również czy nie łapie ci gdzieś lewego powietrza na całym układzie zaczynając od baku po filtr paliwa, pompę cr i wtryski. Po dłuższym postoju się przysłuchaj jak pompa z baku będzie nabijać ciśnienie czy nie słychać powietrza jak nadmiar powrotem do baku leci. W moim byłym bravo jtd łapał mi lewe powietrze przy złączce od wkładu pompy paliwa w baku i przy węzu powrotnym od pompy CR i tez byly problemy z odpalanie po dlugim postoju, na ciepłym łapał od strzała.

Alfa ma przejechane 200tyś, gdy będę miał dostęp do kompa za pare dni to sprawdze ciśnienie na pompie i przyjżę się jeszcze pompie cr czy gdzies się nie poci, układ paliwowy powinien trzymać ciśnienie gdyż za filtrem paliwa dołożony jest nowy zaworek zwrotny przez co powinien trzymać ciśnienie.

Alfa ma przejechane 200tyś, gdy będę miał dostęp do kompa za pare dni to sprawdze ciśnienie na pompie i przyjżę się jeszcze pompie cr czy gdzies się nie poci, układ paliwowy powinien trzymać ciśnienie gdyż za filtrem paliwa dołożony jest nowy zaworek zwrotny przez co powinien trzymać ciśnienie.

czasami nie rozumię idei zakładania tych zaworków czy to jest potrzebne czy tylko do testów. sprawdz regulator paliwa w pompie, czujnik cisnienia na listwie cr

Sporo osób tutaj miało problemy z 1.9 8v i kończyło się to podniesieniem dawek startowych. Oczywiście po wcześniejszym wykluczeniu problemów układu zasilania.

AA czy można jakoś zwiększyć te dawki nie ruszając ecu? Ponieważ mam zrobiony chiptuning, usuniety DPF i EGR fizycznie jak i elektronicznie. Dodam, ze przed czipowaniem i robieniem modów auto odpalało tak samo jak teraz czyli długi rozruch na zimnym silniku

Pisałem juz autorowi.ja podniosłem dawki i znowu polubiłem alfy:)

AA czy można jakoś zwiększyć te dawki nie ruszając ecu? Ponieważ mam zrobiony chiptuning, usuniety DPF i EGR fizycznie jak i elektronicznie. Dodam, ze przed czipowaniem i robieniem modów auto odpalało tak samo jak teraz czyli długi rozruch na zimnym silniku

Modyfikacja polega na odczytaniu twojego programu, jego modyfikacji i wgraniu do ECU z powrotem. To co masz zmodyfikowane odnośnie EGR, DPF i mocy pozostaje. Poprawione jest odpalanie. Sam mam mieszane uczucia co do takiej naprawy. Ale skoro ludziom pomaga to może warto zbadać temat. U nas na forum zajmuje się tym @sdero

Filmik z porannego rozruchu
https://www.youtube.com/watch?v=PChaI1UuH6w&feature=youtu.be

Drugi rozruch po wyjechaniu z garazu. już Odpaliło o wiele lepiej
https://www.youtube.com/watch?v=TINGgl8Tt6I&feature=youtu.be

moja odpala tak jak twoja za drugim razem i to jest odpalanie po calonocnym postoju nawet jak stoi 2 tyg czy miesiac w garazu...i teraz coś ci podpowiem myslę że dobrze koszt podniesienia dawek startowych to ok 500 zł w service (poprawili to od 2011 roku). ale problemy z takim odpalaniem pojawiaja sie jak jest na dworze np 20 stopni. Ja zuwazylem ze alfa odpala lepiej jak jest zimniej. Jak ten samochod ci pali jak masz na dworze - 10 ? Bo jezeli uklad paliwowy sprawny a w zime ci odpala gorzej to nie masz kompresji w silniku. zagrzany diesel zawsze odpali z lichym silnikiem latwiej niz zimny. Podniesione dawki startowe to wiecj ropy i zwiekszona kompresja silnika na skutek wypelnienia komory czesc paliwa idzie w olej. Lepszym rozwiazaniem jest oszukanie czujnika temp zewnetrznej skad komputer pobiera dane i stad te odpalanie. Podjedz do service wytlumacza ci co jest lepsze

Odłączyłem właśnie czujnik temp wody i zobacze jak odpali rano zimny bez czujnika:)

No to napisz panie jak odpaliło bom ciekaw. Tak czy owak, u ciebie trzeci gar dostaje za mało paliwa i dlatego też puszcza mini dymka, co widać na filmie. Nie zapomnij go sprawdzić. Dodatkowo jak naprawisz to pisz co to było, bo nie ma nic gorszego niż wątek techniczny bez rozwiązania problemu, oczywiście jeśli się go usprawniło.

Miałem ten sam problem, odpalanie z Twojego filmiku u mnie było jednym że spokojniejszych :-) Wymieniony akumulator, zregenerowany rozrusznik, wymienione świece, wyczyszczony kolektor i na końcu zmodyfikowany ECU, dopiero to rozwiązało sprawę. Skąd jesteś?

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót