[159] 2.0 jtdm i błąd P0130 - sonda lambda

Witam.
2.0 jtdm wywala mi błąd P130 i P135. Sonda nowa Bocha, dziś sprawdzałem wtyk i okazało się że jeden przewód był naderwany, urwałem go do końca, skasowałem błąd o dziwo po odpaleniu CHECK znikł auto odpaliło normalnie po przejechaniu kilku kilometrów Check się zapalił z powrotem. Czy to normalne że gdy jest odpięta wtyczka sondy możliwe jest wykasowanie błędu i przejechanie kilku kilometrów bez Checka? Czy coś mam pokręcone z kompem. Dodam że ostatnio wywaliłem klapy i zaślepiłem EGR oraz elektronik wywalił mi to z kompa.
Z kompem raczej w porządku. Check nie musi się od razu świecić jak odepniesz kable.
Pozostaje Ci albo wymiana Sondy, albo wyprogramowanie ( ja tak mam ) ewentualnie wyłączenie DTC ( samochód nie wejdzie w tryb awaryjny )

ma ktoś powyższą wiedzę i się podzieli.

Kostka o takim numerze 1J0973733 powinna pasować. Jak sobie wpiszesz w google numer to ci wyskoczy. Sam kupiłem taką.
Chciałem nawet po numerze kupić w Boschu oryginalną, ale podobno nie ma ona pinów tylko sam plastik a jej bardzo droga jak na takie coś.
Natomiast ja jej nie użyłem bo postanowiłem na początek obciąć kable i zrobić nowe piny w oryginalnej kostce.
Kupiłem te piny po przeanalizowaniu i pasują http://konektory.pl/product.php?id_product=2766.
Trzeba mieć też zaciskarkę do pinów.

Kostka o takim numerze 1J0973733 powinna pasować. Jak sobie wpiszesz w google numer to ci wyskoczy. Sam kupiłem taką.
Chciałem nawet po numerze kupić w Boschu oryginalną, ale podobno nie ma ona pinów tylko sam plastik a jej bardzo droga jak na takie coś.
Natomiast ja jej nie użyłem bo postanowiłem na początek obciąć kable i zrobić nowe piny w oryginalnej kostce.
Kupiłem te piny po przeanalizowaniu i pasują http://konektory.pl/product.php?id_product=2766.
Trzeba mieć też zaciskarkę do pinów.

Kupiłem kostkę o tym numerze ale ona jest ze 3x większa.

Jak wpisuje w google kostka sondy lambda 6 pin to wyskakuje ten numer. Nie wiem gdzie jest błąd.

Cześć,
I mnie dopadl błąd p0130 i p0131, zajrzałem pod maskę znalazłem już rzeźbią wtyczkę. Mam pytanie Czy wiecie czy można taką gdzieś dokupić ewentualnie czy mogę ją zastąpić jakąś inną uniwersalną wtyczką, ewentualnie po prostu pominąć zlutować na całe kable.
Alfa ma 170 koni ale czuję jakby miała Nieco mniej.
20210723_211249.jpg

Amortyzatory
Powrót